Maxine Nordlindh - Flashback är det vidrigaste jag sett

Maxine Nordlindh – Flashback är det vidrigaste jag sett

Maxine Nordlindh, som har varit deltagare i programmet ”Gift vid första ögonkastet”,  säger att det värsta med att vara deltagare är det näthat de får utstå. Hon säger att när nya säsongen börjar visas på teve känner man av traumat av att vara näthatad och får ont i magen när man ser hur de skriver om de nya deltagarna.

Maxine Nordlindh – Flashback är det vidrigaste jag sett

Det är inte bara elaka kommentarer på teveprogrammets Instagramkonto utan det är ett speciellt forum som är värst:

Det finns en stängd Facebookgrupp om oss deltagare som vi inte kan gå med i. Det gör att medlemmarna kan skriva vad som helst utan att bli tillsagda. Det är som gjort för mobbing. Flashback ska vi inte ens gå in på, det är det vidrigaste jag sett någonsin.
Källa: Aftonbladet

För oss var det väntat att hatforumet är värst, de är nämligen alltid värst. De har inga gränser alls, man tillåter i princip nästan vad som helst som verbalt slår ihjäl vanliga- och utsatta människor. Ägaren som också är admin på forumet uppmanar till och med till det och har mage att kalla det för yttrandefrihet. Vi kallar det för brottslig verksamhet och ägaren är den ytterst ansvarige eftersom ingen kan redigera eller ta bort sina inlägg efter omkring en timma. Vidare säger Maxine Nordlindh:

Det är en sak att sitta hemma i soffan och diskutera programmet, men en helt annan att kasta sig ut på nätet och sprida hat och personangrepp mot deltagarna.
Källa: Aftonbladet

Hon har helt rätt, vad folk sitter där hemma och tycker spelar ingen som helst roll. Problemet uppstår när de korkade näthatarna ger sig ut på nätet och postar sina påhittade lögner och andra nedsättande kommentarer. De skriver ofta att deras offer är psykiskt sjuka, har diverse farliga- och ofta påhittade diagnoser. De skriver en massa lögner som oftast bygger på egna erfarenheter. Medan de omskrivna inte har några diagnoser alls och absolut inte är behäftade med några märkliga sjukdomar och allt vad näthatarna nu kan hitta på.

De är ofta det de beskyller andra för

Vi vet att flera av dem som är värst på hatforumet har riktiga diagnoser och betett sig som riktiga svin i verkliga livet. Flera av dem har också åtalats för diverse brott. Att dessa människor sitter och har åsikter om för dem helt främmande människor de inte vet det minsta om visar att de inte tillhör de vassa knivarna.

Tänkte inte på det

Vi skulle här kunna lägga ut diagnoser på flera av dem, lägga ut kriminalvårdens utlåtande, lägga ut deras anhöriga och skriva en massa påhittade dumheter om dem alla. Näthatare tänker inte på det. De tänker inte på att de själva kan bli uthängda och förtalade med en massa lögner. För flera av dem behöver man inte ens hitta på några lögner, sanningen om dem skulle få vilken som helst att tappa hakan.

Vi har egna erfarenheter

Vi har fått mängder av kommentarer och meddelanden via vårt formulär som innehåller så mycket svårt hat, hot, mordhot och inte minst hot om misshandel att det kan få vem som helst att bli illamående. Vi har stängt alla möjligheter att skicka sådant till oss för vi vill inte lägga så mycket tid på det som det innebär. Det handlar om minst 10 kommentarer per dag och vissa dagar upp mot 100 kommentarer. En enda person postade 70 kommentarer under en enda kväll. Genom vårt formulär tar vi emot 5-6 meddelande per dag men vissa dagar kan det uppgå till tio gånger fler meddelanden. Vi har släppt fram 5.563 kommentarer av ungefär 45.000 kommentarer vi fått under åren. Mappen med hat- och hot-meddelanden genom vårt formulär eller motsvarande mejladress innehåller 15.793 meddelanden. Så mycket skit att gallra bort har helt enkelt tagit för lång tid att sitta med. Därför gjorde vi som de flesta nättidningar och magasin gjort idag, dvs stänga ner den möjligheten.

Vi tog mycket stryk men vände det till en styrka

Vi mådde oerhört dåligt när näthatet rullade igång. Men det blev så mycket av det och flera av dem var så hemska att det började efter ett par år att kännas löjligt. Vi till och med började tycka synd om dem som lever så fattiga liv att de inte förmår sig något annat än att sitta framför tangentbordet och skriva en massa hatinlägg. Det är till och med så att vi upplever en viss respekt för att vi fått så mycket uppmärksamhet från landets främsta dumhuvuden. Främst av dem alla var ägaren själv som gav oss extremt mycket kredd. Vårt CV är idag välfyllt och skapar respekt vida omkring. Sedan några år har vi helt slutat att läsa hatet mot oss. Vi har ännu inte ens läst dessa 5 trådar om oss och kommer förmodligen aldrig göra det.

De som sitter ensamma med näthatet mår inte bra

Maxine Nordlindh säger att hon trots allt fått utstå mindre hat än andra deltagare:

Men man mår ju skit, det är ju vidrigt att veta att folk sitter och hatar en. Det var allt från om hur mitt tandkött ser ut… folk hittar allt möjligt att störa sig på. Jag hade Emil som stöttade mig, men jag ömmar för de som sitter själva och behöver ta all den skiten.
Källa: Aftonbladet

Hon har helt rätt! Vi har fått berättats för oss om anhöriga som tagit sina liv på grund av att vissa slöa knivar inte kan låta bli att hitta på en massa skit om andra. Så gott som alla de som vi fått berättat för oss som tagit sina liv handlar om att de varit omskrivna på hatforumet Flashback, dvs nätplatsen som är “det är det vidrigaste jag sett någonsin”.

Viktigt för oss alla att få stopp på näthatet

Näthatet angår oss alla, även dem som inte råkat ut för det. Kanske har just du någon anhörig som hängts ut och förtalats. Men du vet inte för det är förenat med så mycket skam att den personen inte säger något. Kanske hittar du din anhörig hängd men fattar inte varför. Kanske beror det på att den anhöriga hatats på forumet som är “det vidrigaste jag sett någonsin”.
Teveprogrammets sexolog Kalle Norwald säger:

Den typ av kommentarer deltagare får rörande matvanor, kroppsspråk, utseende och personlighet som nu syns i vissa forum gör mig arg och ledsen och är på inga sätt okej. Det är skillnad på yttrandefrihet och att gå till personangrepp.
Källa: giftvidforstaogonkastet

Förslag från Kalle Nordwald till näthatarna:

Börja med att ta inspiration av Trafikverkets stoppskylt för att unna dig lite betänketid och ställa dig några frågor:
1. Vad vill jag säga?
2. Varför vill jag säga det?
3. Hur skulle deltagarna känna om de läste det? Och framför allt: hur skulle du känna om du fick läsa liknande om dig själv som någon annan skrivit?
Källa: giftvidforstaogonkastet

Punkt 3 “hur skulle du känna om du fick läsa liknande om dig själv som någon skrivit?”. Det är en bra fråga och vi har delvis svaret på det. Det finns inga som är mer känsliga än näthatarna, de är ett gäng snöflingor. Till och med om man skriver om deras alias tar de det personligen och blir ursinniga. Tänk då om man skulle skriva samma sak och lägga ut deras egna namn? Vågar inte ens tänka tanken vad som skulle hända då. Samma personer fattar ändå inte varför andra tar illa upp när de inte bara namnger dem utan också ljuger hemska saker om dem. Rätt som det är ljuger näthatarna ihop valser om fel person, en person som inte bryr sig om konsekvenser. Det vill ingen uppleva så sluta näthata.

Kalle Nordwall:
giftvidforstaogonkastet
Maxine Nordlindh:
instagramkonto
Källa:
Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer