hatforumet Flashback

Mårten Schultz – Ställa plattformar till svars

Mårten Schultz, professor i civilrätt, säger att det behövs en internationell ansvarsnämnd och att Sverige borde gå i täten i diskussionerna om vad som får sändas på nätet och av vem.

Vi håller med Mårten Schultz

Vi håller med Mårten Schultz om att det behövs en gränsöverskridande nämnd som lägger ribban. Det håller inte i internets tidevarv som glider över alla gränser att var och ett land själva reglerar och ställer folk till svars i dessa frågor. Orsaken att Sverige borde ta tag i det enligt Mårten Schultz är därför att:

Vi har en speciell tradition av grundlagsskydd i Sverige. Vi har en speciell tradition av etiskt ansvarstagande hos medier. Det här är ett budskap som vi borde föra ut i världen.
Källa: SVT

Det kan vara ett problem med att reglera frågan om vad som får sändas ut på nätet säger Mårten Schultz:

Jag är orolig för alltför långtgående inskränkningar i yttrandefriheten. Men jag är också orolig för att terrorister och brottslingar använder sig av gratis digital teknologi för att begå brott, säger han.
Källa: SVT

Vi håller med om att det är problematiskt att reglera vad som får sägas men vi måste komma ihåg att det är aldrig någon annans fel än den som sänder ut eller sitter bakom tangentbordet och skriver en massa skit. De som gnäller mest över att vi har för lite yttrandefrihet är de som gör allt de kan för att förstöra den med sitt allt för långtgående skitprat. Vad som händer nu när krav ställs på att något görs är att vi alla som yttrar oss i frågan försöka rädda yttrandefriheten från dem som just nu håller på som bäst att förstöra den.

Mårten Schultz: Internetplattformar har börjat agera

Facebook och Instagram kommer nästa år att införa något de kallar för “Oversight board” som skall vara ett slags internt granskningsorgan. Användare som har kritik mot innehållet på deras elektroniska mötesplatser skall kunna vända sig dit för att peka på sådant de inte tycker är åtgärdat. Liknande åtgärder kommer att införas även på andra större plattformar. Mårten Schultz säger att flera sociala mötesplatser på nätet har hårda regler men de efterlevs inte alltid. Vi ger Mårten Schultz helt rätt i den åsikten för hatforumet Flashback har mycket bra regler som skulle kunna göra forumet en bra plats för folk att vistas på men tyvärr, de följer inte sina egna regler alls. Till och med admin på Flashback går i spetsen med att bryta sitt forums egna regler. Vi kan visa en regel av alla de som inte efterlevs:

0.09. Falsk ryktesspridning

Att sprida påhittade uppgifter om personer, företag eller organisationer med uppsåt att utsätta dessa för andras missaktning, eller att avsiktligen sprida förvrängd eller påhittad information med uppsåt att vilseleda, är förbjudet.
Källa: Hatforumet Flashback

Det finns tiotusentals inlägg där man ogenerat bryter mot ovanstående regel. Då menar vi inte galningarna som postar skiten utan moderatorer och administratorn som låter det stå kvar trots alla som påpekar att det som skrivits är en mycket allvarlig form av ryktesspridning. Vi vet att det är så därför vi själva blivit måltavla för galningarna som gett oss både svåra sjukdomsdiagnoser och spridandet av missaktning om oss. Admin själv på Flashback har visat sig tillhöra en av de värsta i den konsten. Han sprider bland annat en massa missaktning kring en handikappad person vilket måste ses som en av de allvarligare brotten både mot den personen och mot sina egna regler. Han påstår helt ogenerat att folk som dömts för brott och tagit sina straff för att sedan bli framgångsrika för alltid är kriminella. Han glömmer då att han själv är dömd för brott varvid ett av brotten fortfarande är pågående eftersom han inte granskar alla inlägg innan de släpps fram.

Internationell ansvarsnämnd

Mårten Schultz vill gå ännu längre än att kräva av plattformarna att de följer sina egna regler. Han föreslår en internationell ansvarsnämnd där man kan ställa de digitala plattformarna till svars och han vill att Sverige går i spetsen för detta arbete.

Vi har en speciell tradition av grundlagsskydd i Sverige. Vi har en speciell tradition av etiskt ansvarstagande hos medier. Det här är ett budskap som vi borde föra ut i världen mer och ta för oss mer, i till exempel FN och andra sammanhang. Sverige borde vara världsledande i det här samtalet. Och det är vi inte i dag.
Källa: SVT

Vi ställer oss bakom Mårten Schultzs idéer för Sverige själv gör inget alls för att stoppa det som sker på nätet idag. Vårt rättsväsende eller stora delar av rättsväsendet verkar fortfarande tro att det som händer på nätet sker inne i en gammal dammig bärbar dator som står nästan oanvänd i ett hörn.

Källa: SVT

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer