allmänt åtal för förtal

Justitiekanslern är varken av “allmänt intresse” eller “särskilt intresse”

2000 personer har gått ihop och anmält Lexbase till justitiekanslern 

Efter att 2000 personer gått ihop och anmält Lexbase till justitiekanslern (JK) beslutade JK att inte inleda en förundersökning. De menar att det inte är av allmänt intresse. Var och en kan däremot driva ett enskilt mål mot Lexbase.

Är det en bagatell?

Det kan tyckas som en bagatell vad JK eller åklagare tycker det är!? Inget kan vara mer fel för om det är av “allmänt intresse” kommer JK eller åklagare att driva fallet med utredning och åtal eller som man säger i amerikanska filmer: “Staten mot Lexbase”.
Om JK eller åklagare säger att det inte är av “allmänt intresse” heter det med samma lek som ovan: “Du mot Lexbase”.

Staten mot Lexbase, glöm det (och alla andra varianter på temat)..

Det handlar alltså om staten skall bekosta åtalsprocessen eller om det är du själv som skall bekosta den. Så fort JK eller åklagare stämplat en anmälan för “ej av allmänt intresse” är det alltså du själv som får driva fallet. Förlorar du kan det kosta hur mycket som helst. Dvs den drabbade får betala till idioten som jävlats med dig. Med andra ord hjälper våra åklagare och JK idioterna att göra pengar på sitt näthat eller vad det nu är. Det vanligaste åtgärden vid svaret “ej av allmänt intresse” är dock att inte göra något alls då vi vanliga dödliga vare sig har råd eller kompetens att driva fallen själva. Eftersom så gott som alla förtalsmål beslutas vara av “ej av allmänt intresse” går alla brottslingar inte bara fria från straff utan också får en signal av staten: “Fortsätt ni att hata på nätet, det är helt ok”!

Är det verkligen så vi ville ha det?

Oerhört många är oerhört frustrerade över Lexbase som enkelt kan visa om grannen, arbetskamraten eller någon annan är en “brottsling”. Flertalet som är med i databasen är dock inte några brottslingar och de flesta av de en gång dömda har sonat sitt straff och vill nu gå vidare, men så ser inte drevet på det.

Är du med i Lexbase är du en brottsling och därmed basta.

När oerhört många är frustrerade, när media skrivit spaltkilometer och olika kanaler på TV och radio talat om Lexbase till och från i månader där det under ett par veckor nästan var en offentlig hysterisk stämning kring frågan beslutar alltså JK att det “inte är av allmänintresse“.

Men snälla lilla JK, om inte detta är av allmänintresse vad fan är då av “allmänintresse”?
Jag tror inte jag någonsin hört ett förtalsmål tagits upp som allmänintresse. Om någon hört det meddela mig.

Vem bestämmer över JK?

Det är Riksdagen som bestämmer över JK och över Riksdagen bestämmer de som röstar i valet, dvs folket. Då ställer jag min frågan:

Har folket bestämt att så gott som inget förtal är av allmänt intresse när det varit ett stort allmänt intresse i frågan?

Inte ens när det varit ett stort allmänt intresse anser alltså JK att det är av allmänt intresse!

Har vi, folket, verkligen bestämt att JK (eller alla åklagare i landet), inte skall avgöra ärenden så som varenda kotte i landet tycker?  Varför får dessa herrar eller kvinnor trycka en lögn rakt upp i ansiktet, inför öppen ridå, på folket?

Om fler än en begränsad grupp tagit del av, läst, sett, hört eller på annat sätt fått del av uppgifter är det ett allmänt intresse och/eller om media uppmärksammat ett fall är det av allmänt intresse.

Ovanstående är självklart för var och en. Varför är det inte självklart för JK eller åklagare?

Om en “tråd” på Flashback har besökts av flera miljoner personer kan man lugnt räkna med att oerhört många varit inne i just den tråden och läst. Om det som skrivs i tråden också figurerat i media kan man lugnt påstå att också det är av allmänt intresse.

Trots ovanstående självklara slutsats väljer JK och åklagare att inte kalla det för “av allmänt intresse”.

Varför beslutar ni på detta sätt? Folket som bestämmer över er står frågande!!

Fortsätter det så här kommer rättsväsendet att driva folket till att ta saker och ting i egna händer. Det är inte långt borta då det växer fram medborgargarden med uppgiften att leta upp, döma och verkställa. Det är en oerhört farlig situation vårt rättsväsendes märkliga syn på bla vad “allmänt intresse” är, skapar.

Börjar tro att det som jag en gång i tiden trodde var det bästa rättsväsendet i på Jorden i själva verket fullständigt struntar i folket och börjat gå sina egna outgrundliga vägar.

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer