Lever sitt liv genom datorn

Ordet näthat

Ordet Näthatare sägs vara ett yvigt begrepp men om vi läser innebörden av ordet bokstavligt betyder det en person eller flera personer som hatar på internet. Vi har flera gånger läst och hört att “näthat” är allt som har med allmänt hata på nätet att göra. Så är det inte! Låt oss titta på en som hatar i verkligheten som funnits så länge människor har funnits. Preferensen vi använder är hur det ser ut idag. Hur det var för ett antal år sedan saknar betydelse, det är idag som gäller. En annan preferens är att hatet inte skall leda till skadligt våld. Våld i verkligheten är ett våldsbrott där ett eventuellt hat är av underordnad betydelse.

Hata i verkligheten

En person som hatar i familjen, ute på stan, på jobbet eller var som helst är inte en person som förolämpar folk, svär åt dem eller slänger ur sig något hot i ilskan. Det man gör av ilska eller vredesmod kan knappast vara hat. Ilska eller vredesmod uppstår alltid därför att man retar sig på något eller någon. Den man reagerar mot och som oftast kan vara upphov till ilskan är den man har framför sig i verkligheten, i telefon eller annat medium. Den gemensamma faktorn är att den drabbade vet vem det är och den som slänger ur sig skiten vet att denne måste ta konsekvenserna av det.
Ett annat sätt som kallas hata är till en företeelse, till ett föremål, till en politisk inriktning eller liknande. Vid ett sådant hat finns ingen som avkräver en konsekvens och därför är hatet ensidigt, det når ingen annan person därför kan man inte säga att personen hatat utan bara upplevt ilska över företeelser som kan kännas som hat.

Vad är då näthat

Näthat är folk som oftast inte är ilskna eller ens hatar som lugnt och sansat sitter och skriver illa om andra utpekade personer. De kan till och med roas av det eller rättare sagt de roas oftast av att sitta och skriva illa om sina medmänniskor. De behöver nästan aldrig ta några konsekvenser av det de skriver men den som drabbas av näthat får ofta lida oerhört både psykiskt och fysiskt. De drabbade går inte sällan under ekonomiskt, de får inga jobb, de har svårt att få bostad,  vänner försvinner, nya vänner är svårt att få, man blir helt enkelt isolerad efter ett stort näthatdrev. Flera av dem vi talat med säger att livet är slut och några har till och med valt att avsluta sina liv. DETTA är näthat!!

De som näthatar

Näthatarna sitter i post efter post att försöka övertrumfa varandra i elakheter. Det gäller att vara kung i baren, att vara något, att vinna striden. Den näthatare som de andra näthatarna ser upp till har hög status oavsett vilken tråd de är i och oavsett vad de skriver om. De andra har respekt för denne store näthatare som med styrka, grov röst och med grävarkunskaper som ingen annan, styr upp trådar så att dennes trupp skall kunna göra samfälliga slag mot offret. Det är Generalen som inte backar för något!

Vi hittar dem

De sitter där i lugnet framför tangentbordet med kaffet bredvid sig och näthatar i godan ro. Plötsligt kan näthataren läsa sitt eget namn på nätet kopplat till sitt alias.

– Men vad fa’n är det för några näthatare som hängt ut MIG?
– Är det verkligen lagligt?
– Varför gör inte rättvisan något åt det?

Ja, så och mycket mer än det har vi läst i några år nu. Näthatare har noll förståelse när de själva visas upp. Näthatare som hittas med byxorna nere är dessutom en tragikomisk syn. De är inte den där tuffa, hårda typen med djup röst som tittar ner på dig. Nej, det är ofta en äldre gammal man eller dito kvinna, inte sällan lönnfet efter allt för många år framför datorn. De saknar ofta arbete eller kan inte behålla ett jobb. De mår påfallande dåligt psykiskt och de står ofta långt till höger på den politiska skalan. De har sällan en partner därför de har svårt att få tag på någon pga deras udda natur. De är oftast väldigt fega krakar som lipar i telefonen när vi ringt upp dem eller springer och gömmer sig när vi träffat dem och vill tala lite. Det finns naturligtvis undantag men ofta ser det ut så här. Tragiskt! Jävligt tragiskt!

Näthatare behöver hjälp

Vi har sett alias som postat 10-30 poster per dygn i mer än 10 år. Vi har testat att posta men efter två tre poster inser man snabbt att tiden enkelt kan användas till något som ger mer livskvalité. Det är oerhört tråkigt att sitta och posta. Därför förstår vi inte hur en människa kan sitta och posta i stort sett dygnet runt i samma jävla tråd med samma jävla fråga i flera år. Ni som gör detta måste ställa er frågan som ni inte kan ställa då ni tror ni är på toppen av en piedestal:

– “Hur mår jag egentligen?”

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer