sekretess åklagare rättsosäkerhet vittne vittnen

Lagändringen har gett effekt

Hade jag fel tidigare

Jag skrev i en tidigare artikel att lagändringen för förtal där kravet att det skall vara “av allmänt intresse” för att åklagare skall åtala inte följs av rättsväsendet.  Ingen mer än jag önskar att jag har fel på den punkten och nu verkar det som att åtminstone en åklagare använt sig av lagändringen.

En kränkande kommentar

En kvinna på 51 år skrev på Facebook under en bild på en man en kränkande kommentar. Detta uppmärksammades av folk som påpekade att kränkningens bör raderas. Så gjordes efter ca 12 timmar. En släkting till mannen såg den kränkande kommentaren och meddelade det till mannen som kränkts. Mannen i sin tur, som inte hade något med det kränkande innehållet att göra, gjorde en polisanmälan. Den 51-åriga kvinnan var också helt okänd för honom.

Normalt lägger åklagare ner utredning enligt den tidigare lagskrivningen

Normalt skulle en åklagare lägga ner utredningen därför att det inte är “av allmänt intresse” men denna åklagare tillämpade alltså lagändringen i förtalslagarna där någon kränkts inför flera andra personer skall åtalas. Nu åtalades hon alltså och avkrävdes ett skadestånd på 5.000kr. I sitt försvar säger kvinnan att hon inte var nykter och att hon tyckte sig känna igen mannen som någon annan. Men om det verkligen skulle vara någon annan man är det likafullt en kränkning.

Domstolen dömde kvinnan för den milda kränkningen

Domstolen tyckte att 12 timmar på Facebook räcker för att kränkningen skall vara ett brott då det kunnat ses av flera utomstående personer. Tingsrätten i Uppsala dömde kvinnan för förtal till dagsböter på totalt 3 000 kronor. Hon skall också betala skadestånd på 5 000 kronor till mannen.

Kränkningen sågs av lite folk och låg bara uppe i 12 timmar

Kränkningen hon åstadkommit hade hunnit ses av kanske runt 100 personer och det togs bort efter 12 timmar. Själva kränkningen kan anses som väldigt mild men domstolen tyckte det var en kräkning som renderade kvinnan en kostnad på upp mot 30.000kr. Om vi jämför detta med kränkningar på Flashback där en person kan kränkas oerhört illa i flera år inför flera miljoner människor måste det ge mångfalt större straff än vad denna kvinna fick.

En stalker kränker mig och min dotter mångfalt mer än kvinnan krängt mannen på nätet

Artikeln före denna handlade om stalkers. Den stalker som jäklas med mig och min dotter plus några andra skickar in oerhört kränkande uppgifter till rättsväsendet om bla mig och min dotter. Om vi jämför med denna kvinnas lilla milda kränkning är det ingenting mot de oerhört grova kränkningar som stalkern skickar i i stor omfattning. Några av hans kränkningar är redogjorda här. Om vi multiplicerar kvinnans kränkning med vad denna stalker gjort borde ett straff ligga på fängelsenivå.

Källa: Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer