Lag – Olaga hot

Näthataren en kort analys

Lagen – Brottsbalk (1962:700)


4 kap. 5 § Den som hotar någon annan med brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet till person, egendom, frihet eller frid, döms för olaga hot till böter eller fängelse i högst ett år


Förtydligande


Hot är att:

  • Hota någon
  • Bära hotfull klädsel eller hotfulla bilder
  • Framkalla allvarlig rädsla

 


Domar


Är enligt lag inte tillåtet om verkställandet av hotet utgör en brottslig handling.

Överlämnande till journalist av fotografier med sikte på offentliggörande som illustrationer till en tidningsartikel har med hänsyn till meddelarfriheten enligt tryckfrihetsförordningen ansetts inte kunna föranleda straff för olaga hot eller hot mot tjänsteman.
NJA 1999 s. 275

Är enligt lag inte tillåtet om hotet är riktat mot någon.

En person har åtalats för olaga hot och falskt larm. Åtalet för olaga hot, som enligt gärningsbeskrivningen riktats mot elever och personal på skolor i en stad, har ogillats eftersom det inte ansågs ha riktats mot någon.
RH 2017:18

Är enligt lag inte tillåtet genom att bära hotfull klädsel som MC-ligors västar vid krav mot någon.

En man, som i samband med ett försök att från en privatperson driva in en större påstådd fordran, och därvid burit en jacka försedd med MC- klubben Bandidos symboler har ansetts därigenom ha gjort sig skyldig till sådant hot om brottslig gärning som kan föranleda ansvar för försök till utpressning.
RH 2004:70

I viss form tillåtet med utgivningsbevis om hotet är en återgivning av annans hot i publicistiskt intresse.

Överlämnande till journalist av fotografier med sikte på offentliggörande som illustrationer till en tidningsartikel har med hänsyn till meddelarfriheten enligt tryckfrihetsförordningen ansetts inte kunna föranleda straff för olaga hot eller hot mot tjänsteman.
NJA 1999 s. 275

 


Juridik


Hot om brottslig gärning

För att något ska räknas som ett “olaga hot” måste själva hotet gälla något som i sig är en brottslig gärning, t.ex. ett hot om misshandel, mord eller skadegörelse. Att hota med något som inte är brottsligt, t.ex. ett hot om att avslöja att någon varit otrogen etc., kan alltså inte räknas som ett olaga hot enligt denna bestämmelse (men det kan däremot räknas som andra brott som jag inte kommer att gå in på närmare i detta svar).
Det spelar ingen roll om den som hotar med något egentligen inte tänker fullfölja hotet. Brottet fullbordas genom att man på något sätt uttrycker ett hot om en brottslig gärning.
Lawline

Exempel på olaga hot

Att säga eller skriva ”jag ska döda dig” eller ”jag vet var du bor” kan vara exempel på vad som inom straffrätten utgör olaga hot.
Juridikinstitutet Facebooksida

 


Våra anteckningar


Hot måste rikta sig mot en eller flera identifierade personer

Det föreligger bland folk en stor missuppfattning om vad som är hot. För att det skall inledas en utredning för hot måste en sak i första hand vara uppfylld:

  1. Det måste finnas en identifierbar person som hotet riktas mot.
   https://www.sigmag.se/hotar någon annan
   https://lagen.nu/dom/rh/2017:18

Om någon skriver eller säger offentligt att “Jag kommer åka hem till er och klå upp er” är det inte ett hot eftersom ingen identifierbar person nämns.
På samma sätt är det med att hota en anonym på nätet. Det är inget hot eftersom den anonyme inte är nämnd vid sina personuppgifter.
Om den som hotar senare får reda på vem den anonyme är måste hotet upprepas efter den vetskapen för att det skall räknas som ett hot.
GW Persson hotade i direktsändning på teve att om han fick tag i den som stulit hans identitet och handlat en massa grejer skulle han slå ihjäl personen. Det är inget hot därför uttalandet uppfyller inte kravet att det skall vara riktat till en identifierbar person.
Hot som inte är olagligt är självklara åsikter eller kommande arbeten som “jag kommer avslöja vad du håller på med” och liknade.

 


Missuppfattningar


Allt hot är inte olagligt

Det finne en utbredd missuppfattning att allt hot är olagligt, speciellt utbredd är den uppfattningen bland näthatare. Näthatare kan ofta bli hotade i affekt av de som utsatts för deras näthat. Men den formen av hot är inte olaglig, inte ens om den är mycket grov. Orsaken är den att det skall finnas en rimlig chans att hotet kan verkställas. Näthatare är så gott som alltid anonyma och sådana kan man hota hur allvarligt som helst både utpekade anonyma och anonyma i grupp. Eftersom hotet inte kan verkställas (de är ju anonyma) är det inte olagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer