Flashback forum kan bli en accepterad succe

Kvinna dömd för grovt förtal

Miljöpartiets förre politiker Stefan Nilsson i Stockholm blev under #metoo-blåsten men inte under #metoos namn beskylld för vara pedofil och att han hade utsatt kvinnor och barn för olika typer av övergrepp. Uppståndelsen blev stor och han ombads lämna Miljöpartiet. Stefan Nilsson nekade till anklagelserna men han tvingades ändå att lämna Miljöpartiet 2017.

Stefan Nilsson

Stefan Nilsson som är utbildad till socionom och företagsekonom var en relativitet högt uppsatt politiker i Miljöpartiet. Han var sedan chefredaktör för tidningen Miljömagasinet från juli 2018 till september 2019 och därefter för tidningen Mat & Klimat. Vi har sökt men inte kunnat hitta några domar mot honom.

Kvinnan

Kvinnan medger att hon lagt ut dessa anklagelser och att hon aldrig kommer att ta bort det. Men hon nekar till brott vilket är vanligt vid uthängningar och förtal därför att de flesta som gör så här anser det är försvarligt. Hon skall också ha sagt att uthängningarna skedde därför att hon inte ville få honom vald till nya förtroendeuppdrag. Man kan alltså konstatera att det fanns ett tydligt uppsåt.

Åklagare Henrik Olin

Det är ett stort misstag vissa gör när de tror man kan lägga ut sådan här uppgifter på nätet därför man tror eller vet att det är sant. Henrik Olin:

Även om man uppfattar och man till och med har anledning att tro att det är sant, så går man inte fri från förtal. Tanken är att den här typen av påstående eller anklagelse inte ska hanteras på sociala medier
Källa: DN

Domen

Genom utpekandet av Stefan Nilsson som pedofil har kvinnan utmålat honom både som brottslig och klandervärd. Ett sådant utpekande har inte på något sätt varit försvarligt.
Källa: Tingsrätten i Södertörn

Hon döms av Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och böter. Hon ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till Stefan Nilsson.

Kommentar

Det har sagts många gånger och kan upprepas flera gånger till:
Man skall inte själv bedriva ensidig rättegång offentligt på nätet och själv fälla objektet för brott med straffet att utpekas som klandervärd för all framtid. Det hjälper inte om det är sant eller inte. Vad skulle nästa steg kunna bli? Släpa ut misshagliga personer i skogen och hänga dem i ett rep? Man anklagar, dömer och verkställer straffet med döden. Är det den typen av rättvisa vill vill ha? Det kan bara leda till elände och i sin förlängning till rena krigshandlingar med domar, straff och hämnd i en uppåtstigande spiral. Så kan vi inte ha det i en rättsstat.

2 tankar på “Kvinna dömd för grovt förtal

  1. En mycket känd svenska journalist och författare till och med tillverkade en lista som hon kallade för pedofillistan och påstod att personerna på listan som hängdes ut som pedofiler var barnporrsköpare.

  2. A:
    En mycket känd svenska journalist och författare till och med tillverkade en lista som hon kallade för pedofillistan och påstod att personerna på listan som hängdes ut som pedofiler var barnporrsköpare.

    Ja, sådana tilltag är helt förkastligt!
    Det är förkastligt även om man hänger ut verkliga barnporrsköpare eller pedofiler som begått övergrepp. Även om rättsväsendet inte är någon skarp kniv är det rättsväsendet som skall döma och straffa folk för vad de gjort, det får inte privatpersoner på eget bevåg göra. De gånger de skett i historien har oskyldiga drabbats eftersom gatans domstol inte har några krav på bevis, i det fallet räcker det med ett utpekande och vem som helst kan pekas ut.

    Ute på nätet har det ställts krav på att ändra förtalslagarna på så vis att kvinnor inte skall kunna dömas för förtal vilket är ett huvudlöst krav. I sådana fall skulle ju alla näthatare kalla sig för kvinnor så blir deras uthängningar plötsligt lagligt, men bara om de hänger ut och förtalar män. De som tänkt så har inte tänkt efter ordentligt.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer