Klädjätten “Hennes & Maurits” – H&M är näthatare

En ung flicka vid namn Julia kommenterade en T-shirt på H&M:s hemsida. Därefter förändrades livet för Julia. Över 6000 kommentarer postades mot Julia. Kommentarerna gick mycket över gränsen för vad som är lagligt. En del hotade ta hennes liv medan andra vill stena ihjäl henne. Några kunde tänka sig att knulla ihjäl henne medan andra nöjde sig med våldtäkt. Dock var de flesta kommentarerna av “klassiskt” näthatssnitt.

H&M  lät trycka ett antal T-shirts med en bild av den världsberömda raparen Tupac Shakur som sköts ihjäl 1996. I andra kretsar än hans fans var han mer känd för att vara dömd för sexualbrott.
När Julia såg detta ville hon veta hur de tänkt och postade därför denna kommentar:

Hej HM. Igår spatserade jag in på HM och upptäckte att ni har tryckt en tröja med motivet av en dömd våldtäktsman och marknadsför det som nåt coolt. Hade en T-shirt av Hagamannen varit lika okej?

En mycket bra och fyndig kommentar som man kan tycka är helt befogad. Men det tyckte inte en massa blinda och förmodligen verklighetsfrånvända näthatare för det postades runt 6000 hatiska kommentarer mot Julias fråga. Nedanstående fick stå kvar länge och en del står kvar ännu:

”Äckel, ta självmord”

 

”Snälla skjut dig själv”

 

”Käften, jag hoppas du blir våldtagen”

 

“Vill du bli förnedrad, för jag pissar dig jättegärna i ansiktet”

”Nu tänker jag våldta dig och be H&M trycka en tröja med mitt ansikte på”

 

Människor vill slå och kränka Julia, spotta henne i ansiktet och de uppmanar henne att ta livet av sig. Hon ska våldtas, stenas, hängas och dränkas.

En person tycker att det skjuts för lite människor i Sverige och ett tag ligger Julias adress ute helt öppet i tråden för att trigga någon till mord.

En gång uppmanade H&M att deltagarna skulle använda ett vårdat språk men inget sades om de olagliga kränkningarna och de mycket allvarliga hoten till döds.

Men det uppseendeväckande är att H&M lät kommentarerna stå kvar!?

Hur tänkte ni här H&M???
Ert beteende tyder mycket klart på att ni är med och puffar på näthatet mot Julia! Ni kanske tom är med och näthatar henne som de värsta näthatarna gör?
Ert agerande borde rendera ett straff till den som är ansvarig för näthatet på er hemsida och ett fett skadestånd till Julia. Det minsta men kan begära, som egentligen skall ske automatiskt, är att stötande och näthatande kommenterer tas bor blixtsnabbt.  När ni märker att det postas sådana kommentarer borde ni införa förmodererande. Den ansvarige på H&M heter Miriam Tappert.

Men ni gjorde inget av det! Därför anser jag att ni medverkat till en synnerligen svår form av näthat och skall ställas till svars för det!

Julia polisanmälde händelsen och en utredning startades omedelbart då haten men främst dödshoten var exempellöst grovt.

Men vänta lite nu….
Jag ser att de genast lade ner utredningen, dvs det blev ingen utredning! Orsaken är att “vi måste prioritera”, säger utredaren Mikael Lundqvist. OK, vi förstår! Det är alltså mer prioriterat att utreda någon som stulit en godisbit i en affär eller att utreda någon som filat kolven på sin moped?

Polisens/rättsväsendets syn på näthat ligget inte alls i nivå med verkligheten. De tycks inte veta om att folk tagit sina liv pga näthatet. De tycks tro att internet är något som finns i en äldre bärbar dator som står och samlar damm i ett hörn.  Så är det inte och det fick de snart erfara!

Julia är inte “vem som helst”. Hon är en stridbar flicka med skinn på näsan! Hon hörde av sig till TV-programmet “Uppdrag granskning” i bästa civilkurrage anda.

Till nyhetsprogrammet Tvärsnytt säger Mikael Lundqvist:

Det finns inlägg som man kan tycka är ofredande. Men vi måste göra en prioritering vad vi ska lägga ner vårt jobb på. Och det här kunde vi inte lägga ner så mycket jobb på så att vi skulle kunna göra ett lyckat resultat.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/darfor-lade-polisen-ner-fallet-om-julia

Men efter Uppdrag granskning sänt sitt avsnitt återupptogs utredningen igen. Fattas annat!

Det anmärkningsvärda är att H&M raderade mer än hälften av inläggen helt när polisutredningen inleddes vilket försvårar för polisen att utreda fallet. De borde ha sparat ner dem först eller tagit skärmdumpar. H&M medverkar alltså till näthat på ett särdeles utstuderat sätt likt vilket Flashback som helst.

 

Uppdrag granskning ställde några frågor till Miriam Tappert efter att de varit inne och hittat kränkande kommenterer som påståtts vara borttagna:
Du säger ju att ni tagit bort dem, men de här har ju vi ändå hittat över en månad efter att de skrevs?

– Vi har gått in nu i efterhand och rensat bort alla kommentarer vi tycker är olämpliga. Vi skulle naturligtvis ha gjort det här mycket mycket snabbare. Det är inte OK att det här får leva kvar. Det var ett sånt stort flöde som kom in på en gång, det var tusentals kommentarer som inte vi hade möjlighet att hantera, säger Miriam Tappert.

Men flödet tar ju stopp efter ett par dagar, redan då kan ni ju gå in och rensa bort allt, varför gjorde ni inte det?

– Återigen, vi skulle gjort det mycket snabbare, och det är vi verkligen ledsna över att vi inte gjorde.

Ni är ledsna över att ni inte gjorde det, men hur kommer det sig att ni inte gjorde det då?

– Ja, det enda vi kan säga är att vi är otroligt ledsna över att de här hatiska inläggen fick ligga kvar, säger Miriam Tappert.

Källa: http://www.svt.se/ug/hotades-att-stenas-och-valdtas?&_suid=137465295782407726089153478273

 

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer