Kan bli olagligt att uppmana till självmord

Regeringen har startat en utredning för att se på möjligheten att kriminalisera uppmaningar till självmord. Bakgrunden till detta är att på nätet uppmanas folk att ta sina liv och en del gör det också. Bland annat var det en person som planerade ta sitt liv samtidigt som han postade på Flashback. Flera av dem som svarade honom uppmanade till att göra det, han hörsammade deras uppmaning och en stund senare var han död.

Känslig för intryck utifrån

Utredaren heter Charlotte Eklund Rimsten. I sin utredning har hon har kommit fram till att nästan alla självmord är stundens ingivelse. Bara lite puffande på en sådan person räcker för att denne skall göra sak av det.

De flesta tror att det är ett välgrundat beslut att ta sitt liv, men tvärtom präglas beslutet ofta av ambivalens och impulsivitet. Så då är man väldigt känslig för intryck utifrån.
Källa: SVT

Nu när man vet detta är en lag mot att puffa på att ta sitt liv självklart kan man tycka.

Gränsdragning

Det sägs dock att en sådan lag kan få problem med gränsdragningar. Här kommer Charlotte Eklund Rimsten in på en märklig åsikt:

Ja samtidigt är det en väldigt svår fråga eftersom man kommer in på gränsdragningar när det gäller tryck- och yttrandefrihet.
Källa: SVT

Vad säger du, Charlotte Eklund Rimsten, att det kan bli problem med tryck- och yttrandefrihet? Nu börjar det bli besvärligt. Om en utredare tycker att stoppa självmord kan bli problematiskt bara för att det kan störa vår yttrandefrihet börjar åtminstone vi undra om Charlotte Eklund Rimsten är lämplig för jobbet. För människorna ute i stugorna finns inte den motsättningen alls. Kan man rädda liv skall det göras oavsett yttrandefrihet eller någon annan lag. Rädda liv måste få kosta, även begränsning av yttrandefriheten, fråga de som mist en anhörig. Om det inte är så blir man mörkrädd. Nu får vi hoppas att utredaren inser allvaret och gör ett bra arbete så att vi får stopp på alla självmord som orsakas av nätets alla idioter. Utredningen ska vara klar i juni nästa år. Undra hur många som tagit sina liv till dess.

 

Är du självmordsbenägen eller mår dåligt gå inte ut på nätet och skriv utan vänd dig till nedanstående:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

En tanke på “Kan bli olagligt att uppmana till självmord

  1. https://www.interasistmen.se/:
    borde inte utredaren uppmanas att hoppa från en hög byggnad uppkopplad till nätet där hen ständigt blir uppmuntrad av nätets riddare…..(ironi kaan vara svårt på nätet….) https://www.interasistmen.se/

    Inget bra inlägg om reklam för interasistmen.se var syftet. Nu ser vi fram emot en tillbaka länk hos interasistmen.se

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer