Forumer Flashback är internets verkliga hatsjt. Där tillåter man skrivarpöbeln skriva vilka lögner som helst om oskyldiga människor!

Kajsa Ekis Ekman – Du har helt jävla fel

Wallin dömdes för förtal mot Virtanen när hon namngav honom och påstår att han utsatt henne för sexuellt brott. Enligt Svensk lag får man inte förtala någon och det gäller oavsett om det som sägs i förtalet är sant eller inte. Det finns undantag och det är om man haft anledning att säga det, man tänker då i en domstol eller i ett förhör osv. Det finns också undantag om det finns ett stort folkintresse. Det betyder inte att man får förtala någon om denne är en kändis eller den som förtalar är en kändis. Gränsen går vid massmord, terrorbrott och liknande stora händelser.

Kajsa Ekis Ekman

Det Kajsa Ekis Ekman menar, om jag förstått rätt, är att man skall få berätta om man själv drabbats av något som exempelvis ett sexuellt brott. Då skall man offentligt få berätta vem det var som gjorde det och vad denne gjort utan att någon fällts för det eller att det finns bevis. Det går helt emot vår lagstiftning. Om man inte behöver en fällande dom eller bevis för att få hänga ut och förtala folk kan ju i princip vem som helst hängas ut och förtalas. Det räcker med att man är sur på någon så kan den personen bli uthängd och förtalad. Det är absolut inte en acceptabelt väg att gå i ett rättssamhälle eftersom i princip alla i samhället blir rättslösa på den punkten.
Nu är det så att man inte får hänga ut och förtala någon oavsett om denne varit dömd eller det finns bevis på att den förtalade verkligen gjort det som påstås. Orsaken till att man inte får göra det och att det är rimligt det är så beror på att rättegångar, fällande domar och bestraffningar inte får ske på Facebook eller någon annan stans ute på nätet. Det skall endast göras i domstolarna.

Några oövertänkta texter av Kajsa Ekis Ekman:

Från och med nu är det förbjudet för människor att berätta om sina egna liv.
Källa: Aftonbladet

Ett otrolig konstigt sätt att sammanfatta domen med att man inte får hänga ut folk och förtala dem. Det står inget alls i domen eller i lagen att man inte får berätta om sina egna liv.

[..] att inget får sägas som orsakar någon annan missaktning – är naturligtvis oförenlig med ett demokratiskt samhälle.
Källa: Aftonbladet

Det är naturligtvis raka motsatsen, dvs det är inte förenligt med ett demokratiskt samhäll att man får missakta någon annan oavsett vad det gäller.

Och hur gör vi med grävande journalistik om korruption och maktmissbruk, utlämnande Sommarprat och vittnesmål från krig? Det kan ju sätta politiker och generaler i dålig dager att utmålas som bödlar, så vittnesmålen från Jugoslavien, Rwanda och Förintelsen får tas bort
Källa: Aftonbladet

Fel, helt jävla fel! Offentliga personer, dvs sådana som uppbär ett samhälleligt arbete får man skriva om vad de gjort om det är sant eller att man haft anledning tro att det är sant. Krigsbrott som är sant eller att man haft anledning tro att det är sant är det försvarligt att skriva om. Man blir överraskad över de dåliga kunskaperna. Detta borde en journalist veta som skriver om sådant.

Förtalsbrottet var ju heller aldrig avsett att hindra människor att berätta om sina egna upplevelser eller att skildra samhällsproblem.
Källa: Aftonbladet

Nej, och det är det inte heller. Vem som helst får skriva vad som helst så länge man inte hänger ut och förtalar någon.

Åklagarmyndigheten skriver tydligt i sin handbok från januari 2019 att ”Om spridningen av en förtalsuppgift bedöms vara försvarlig och det finns omständigheter som talar för att den spridda uppgiften är sann eller att den som lämnade uppgiften hade skälig grund för det, bör allmänt åtal normalt inte väckas”.
Källa: Aftonbladet

Ja, det är riktig man får vittna i domstol, berätta i förhör av polis, skriva om massmord, terrorbrott och liknande stora händelser om man har anledning tro att det är sant. Men man får inte hänga ut och förtala privatpersoner eller kändisar som man behagar.

En rak linje

Om vi drar en rak linje från att få hänga ut och förtala folk vare sig det finns bevis eller inte kan vi ju på nätet börja påstå att folk stjäl, är pyromaner, pedofiler, våldsmän och mycket annat. Det räcker med att man “tror” det är på det viset för att få skriva på nätet om den personen och vad denne gjort. Tills slut når vi fram till en situation som är fullständigt ohållbar.

Förtalsspiral

Fortsätter vi med vår raka linje från att få hänga ut och förtala folk kommer vi mycket fort bli varse om att den man skriver om kan freda sig mot det. Eftersom vi får hänga ut och förtala andra kommer naturligtvis den som blivut uthängd och förtalad att hänga ut och förtala den som hängde ut och förtalade honom eller henne. Så kommer naturligtvis alla att göra för ingen vill att man lägger ut en massa skit på nätet om sig. Mycket snart är vi inne i en spiral som snabbt går uppåt för att sluta i skadegörelse, våld och kanske mord.

Bara kvinnor får förtala

Det finns också idéer om att bara kvinnor skall få hänga ut och förtala men bara om det är män som skall hängas ut och förtalas. Det är om möjligt ännu mer korkat än ovanstående och skapar en situation där män som grupp kommer känna sig utpekade för saker de inte gjort. Mycket snart kommer vissa av dessa att ta saken i egna händer och börja freda sig mot det på ett sätt som ingen vill skall ske.

Hur det borde vara

Rättsväsendet borde agera hårt mot all form av uthängning och förtal. Man skall inte låta någon komma undan och man skall inte behöva driva sådana fall själv i rättssalen. Alltså borde vi gå åt precis motsatta hållet mot vad Kajsa Ekis Ekman anser. Hennes idé kommer att flytta ut rättegångarna till nätet och till proffstyckare eller knäppgökar som absolut inte skall syssla med domar och bestraffningar.

Kajsa Ekis Ekman ger näthatarna stor hjälp i sitt näthat

Kajsa Ekis Ekman har åsikter i mycket och skriver väldigt bra som vi inte alltid kan hålla med om men som vi inte alls bryr oss om att kommentera. Men denna gång vände hon 90 grader från sin åsiktsväg och gick rätt ut i näthatarnas träsk. Med det tilltaget gav hon dem en rejäl skopa “rätt” i sin tvivelaktiga verksamhet som skadat så många så illa. Hennes inlägg i debatten skadar också allvarligt flera av de personer och organisationer som arbetar med att få bort uthängningar och förtal! Det är tragiskt!

Vi stödjer

Vi stödjer #metoo-rörelsen och vi tycker det är för jävligt att vissa inte kan låta bli att fingra på eller våldta andra. Det är för jävligt att de sen inte vågar stå för vad de gjort. Det är för jävligt att myndigheter i många år inte tagit kvinnor på allvar när de berättat om vad de varit med om. #metoo-rörelsen har här gjort ett strålande arbete och det ställer vi oss bakom. Men de mycket få i den rörelsen som begår brott mot andra skall naturligtvis svara för det i domstol för det är brott på samma sätt som sexuellt ofredande eller misshandel är brott mot kvinnor. Något annat kan inte vara möjligt i en demokratisk rättsstat.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer