Julkortsmålet 2 – i Tingrätten

Tillställning

Ja, så då har man varit med om ytterligare en tillställning där åklagare försöker driva ett ickefall till fällande dom i en rättssal som var sprängfylld av….åklagare… Jo, åhörarplatserna var fyllda av åklagare förutom några journalister och några okända. Varför åklagarna var där och lyssnade är svårt att förstå men förmodligen ville de få en glimt av den världsberömda “Skelettkvinnan”.

Mådde inte bra

Helena mår inte bra, hon är till och med mycket sjuk, men satt av hela rättegången och blev förhörd. Åklagaren “grillade” Helena hårt men trots svår sjukdom var hennes svar mycket bra och kan vara avgörande för utgången av denna skandal att åtala för en Julhälsning. Jag kan inte i skrivande ögonblick säga vad hon sade exakt eftersom jag inte fick vara med där inne då jag är kallad som vittne.

Vittnena

Det var två vittnen med som fått var sitt Julkort. Det första vittnet var Helenas kontaktman på Kriminalvården som sammanfattningsvis tyckte om kortet hon fått och att Helena har humor och inte alls har onda avsikter med att skicka Julkort. Det andra vittnet var undertecknad som förklarade att åklagaren kom på listan ganska sent och mot min vilja. Jag ville inte att Helena skulle skicka ett Julkort till den person som ryckte ifrån oss all tid efter 5 Sept 2012. Jag sade vidare att jag vill tillbaka till 5 Sept 2012 och fortsätta mitt liv så som det var då. Jag tog tillfället i akt att förklara för åklagarna att man måste vara försiktig med vad man går ut med i media om den misstänkta. Den misstänkte och dess anhöriga skall faktiskt kunna leva ett liv efter detta också. Åklagaren frågade mig nästan bara om bloggen “skelettkvinnan.se”. Det var kul att se hans min när han frågade vem som äger bloggen och jag svarade helt kort “Jag”. Vad grundar du det på, frågade åklagaren. “Jag reggade den och betalar för den”. Han frågade vad jag tycker om det som skrivs där och jag svarade att “bra, eftersom jag granskar och ger mitt godkännande om allt som skrivs där”. Han tyckte det var hårda ord men jag svarade att det de tagit med i förundersökningsprotokollet är utdrag av artiklar som uttryckt ur sitt sammanhang ger helt fel bild. Jag förklarade att Helena börjar hårt för att bli mjukare i tonen efterhand för att till slut visa att hon vill gå vidare. Det finns också humoristiska artiklar men det måste man tåla som offentlig person, tyckte jag.

Inte lika inför lagen

Åklagaren i målet sade i rättegången att vi faktiskt inte är lika inför lagen. Han menar att åklagare åtnjuter ett extra skydd. Uppenbarligen menar han att det skall vara olagligt att skicka en Julhälsning till åklagare. Vad mer skall vara olagligt att göra mot åklagare? Var går gränsen? Hur skall folk veta var gränsen går?
Sanningen ligger snarare i att vi har en ny adel i Sverige: Åklagaradeln.

Har redan kostat för mycket

Domaren frågade om jag har anspråk på ersättning för att jag vittnat och jag svarade “Nej, det har redan kostat för mycket för ett Julkort så jag avstår”. Domaren skrattade högt!

Slutats

Alla som var där och som jag pratade med trodde att målet läggs ner, dvs Helena “vinner”. Men man vet inte med rättsväsendet och osäkerheten med att alla sitter i samma hus, äter på samma restauranger osv. Så jag vet faktiskt inte vem som vinner men jag vet att hur domen än blir är det Helena som är vinnaren.

GöteborgsPosten har också skrivit om det.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer