#jagärhär – en grupp mot näthat som alla borde gå med i

Alla som har ett Facebook-konto och inte tycker hat på nätet är bra borde gå med i gruppen #jagärhär
Den gruppen är det första lyckade försöket att få med sig folk mot näthat och redan har flera näthatares Facebook-konton stängs. Mycket tyder på att gruppen kommer både att växa och få ett reellt inflytande mot näthat. Det är ingen mesig grupp som bara önskar att hatet en dag försvann utan man jobbar aktivt helt orädda mot näthatet. När man har med näthatare att göra som  bland annat innehåller rasister, härdade nazister, våldsverkare och andra personer med en svår läggning i dessa frågor mot sig går det inte att gå fram med silkessnöret. Man måste vara beredda på hårt och mycket smutsigt motstånd och det har gruppen #jagärhär  stått pall emot med framgång.

Gå med du också

Gå med du också för gruppen behöver dig. Vi har tagit ställning för denna grupp och ställer vår nättidning till gruppens förfogande. Vi tycker inte alla lika eller är lika men vi slåss för en gemensam sak: Stoppa nätahatet!

Beskrivning
Tänker du vad du borde säga eller vad du önskar att andra sa när du läser kommentarsfälten på nätet? Skulle du våga dela din åsikt oftare om du visste att det fanns andra i samma tråd som stöttade dig? Går du redan in och stör dem som sprider hat på nätet och önskar att du hade stöd från fler som sa ifrån?

#jagärhär är ett stöd till dem som aktivt vill gå in och bryta och störa dem som sprider hat. Vi säger vad vi själva tycker och tänker, vi kommer inte alltid att vara överens i sakfrågor, men vi står enade för öppenhet, respekt och det goda samtalet.

#jagärhär handlar inte om att få andra att ändra sin åsikt. Det handlar om att våga och orka säga sin egen. Att visa att jag är här, och kanske är det någon annan därute som får kraft och hopp av min närvaro.

När modet sviktar eller orken att gå in i ett samtal saknas, hjälper vi varandra att vässa argumenten med kalla fakta. Men vi behöver inte alltid tänka ut något smart att säga, det viktiga är att vi tar plats och finns där i flödet. Är närvarande.

Det kanske är självklart men bör ändå sägas; när vi kommenterar är det av yttersta vikt att vi inte själva sprider fördomar, hat, skvaller, rykten eller nedlåtande kommentarer.

0 Kommentarer on “#jagärhär – en grupp mot näthat som alla borde gå med i

 1. 12Dagge:
  Ni vet väl att några av medlemmarna i Facebook-gruppen försvarade en person som begått en våldtäkt på en minderårig flicka (källa https://www.facebook.com/joakim.lamotte/posts/1516829571744962 )? Kanske säger detta inte allt om alla organisationen, men likväl säger det vilka många av de som är med i den bryr sig om och inte bryr sig om.

  Det är ett problem när man har så många medlemmar. Det är dock inte det viktigaste, det viktigaste är att gruppen agerar när missförhållanden kommer fram som har med gruppen att göra. Dock är det så att gruppen inte kan ta ansvar för vad enskilda medlemmar gör men kan ändå vara medlemmar om de på andra platser gjort mindre bra så länge de jobbar och uppträder enligt gruppens regler när de jobbar för gruppen.

  Detta är ett problem för alla med flera medlemmar. Jag vet en Moderat som begick bankrån för några år sedan. Skall man lasta moderaterna för det? Klar man inte kan så länge brottet inte var politiskt motiverat.

 2. Godmorgon!

  Det finns enormt många personer som lämnat Facebook för att försöka undgå näthatarna men skulle vilja stödja gruppen #jagärhär och eftersom ni ställer er nättidning till gruppens förfogande är fråga: Skulle ni kunna tänka er att medverka till att de lägger till samma system som ni har, således låter de som vill ansluta sig i samma system som ni har avseende kommentarer?
  Mvh ProBono Juristerna.

 3. ProBono Juristerna.:
  Godmorgon!

  Det finns enormt många personer som lämnat Facebook för att försöka undgå näthatarna men skulle vilja stödja gruppen#jagärhär och eftersom ni ställer er nättidning till gruppens förfogande är fråga: Skulle ni kunna tänka er att medverka till att de lägger till samma system som ni har, således låter de som vill ansluta sig i samma system som ni har avseende kommentarer?
  Mvh ProBono Juristerna.

  Vi förstår inte riktigt vad ni menar?
  Vi har inget system man kan ansluta sig till och våra medlemmar i SIG-gruppen hålls hemliga just därför de inte skall näthatas. I övrigt vill vi gärna ha ett närmare samarbete med #jagärhär eftersom vi jobbar mot samma mål. Men jag tror inte de är intresserade för de har en helt annan inriktning än vi. Vi bekämpar näthat aktivt mest på Flashback medan de bekämpar passivt mest på Facebook. Vi tycker det inte är näthat på Facebook utan där är det mer mobbing så #jagärhär jobbar i princip passivt mot mobbing.
  Jag har tagit upp frågan med dem om hatet på Flashback men de verkar inte intresserade alls av att bekämpa näthat på Flashback. Dessutom, när jag nämner att man bör kämpa mot Flashback tas det inlägget alltid bort. Så vi står ensamma mot giganten Flashback, lite tråkigt.

 4. Ber om ursäkt att för att det i morgonrushen blev så stressig att inlägget blev oförståeligt men det vi menar är att Facebookgruppen förlorar alla som lämnat Facebook och inte vill öppna ett nytt Facebookkonto.

  Om #jagär här skulle tillägga en extra sida som inte kräver inloggning (som den ni har) då skulle sannolikt många av “Facebook avhopparna” ansluta sig.

  Avseende att “Ni gärna vill ha ett närmare samarbete med gruppen eftersom ni jobbar mot samma mål men de synes inte intresserade förlorar endast de på, för oavsett god vilja går det naturligtvis inte att jämföra den gruppen eller andra gruppers för dagen passivt agerande mot mobbning, med av er starkt aktivt bekämpande av näthat!

  Det som tar bort inlägg där det nämns att man bör kämpa tillsammans mot Flashbackhatet säger mer än ord om dem.

  Bara i Sverige finns tusen och åter tusentals människor vars trovärdighet, studier och yrkeskarriärer orätt krossats av totalt okända näthatare och att ni ensamma står upp mot hatgiganten beror naturligtvis på att brottsoffren inte ännu vet att ni finns, men som ni sannolikt har märkt så hittar fler och fler till er sajt och i juridiska forum har vi själva länkat och ser att också andra jurister länkar till er och kan ytterligare hjälpa till att sprida er sajt om ni tillåter det.

  Ge inte upp utan fortsätt att publicera den hårresande sanningen om näthatarna!

  With hope for humanity, against injustice.

 5. Anonym:
  Ber om ursäkt att för att det i morgonrushen blev så stressig att inlägget blev oförståeligt men det vi menar är att Facebookgruppen förlorar alla som lämnat Facebook och inte vill öppna ett nytt Facebookkonto.

  Om #jagär här skulle tillägga en extra sida som inte kräver inloggning (som den ni har) då skulle sannolikt många av ”Facebook avhopparna” ansluta sig.

  Avseende att ”Ni gärna vill ha ett närmare samarbete med gruppen eftersom ni jobbar mot samma mål men de synes inte intresserade förlorar endast de på, för oavsett god vilja går det naturligtvis inte att jämföra den gruppen eller andra gruppers för dagen passivt agerande mot mobbning, med av er starkt aktivt bekämpande av näthat!

  Det som tar bort inlägg där det nämns att man bör kämpa tillsammans mot Flashbackhatet säger mer än ord om dem.

  Bara i Sverige finns tusen och åter tusentals människor vars trovärdighet, studier och yrkeskarriärer orätt krossats av totalt okända näthatare och att ni ensamma står upp mot hatgiganten beror naturligtvis på att brottsoffren inte ännu vet att ni finns, men som ni sannolikt har märkt så hittar fler och fler till er sajt och i juridiska forum har vi själva länkat och ser att också andra jurister länkar till er och kan ytterligare hjälpa till att sprida er sajt om ni tillåter det.

  Ge inte upp utan fortsätt att publicera den hårresande sanningen om näthatarna!

  With hope for humanity, against injustice.

  Tack för dit utförliga inlägg.
  Jag förstår nu vad du menar med de som lämnat Facebook och vi håller med.
  Det är både tillåtet och önskvärt att länken till oss sprids så mycket som möjligt.

 6. Alltså kan ni tänka er. Det är alltså vuxna människor som sitter och förtrycker och hatar och sprider lögner helt öppet utan restriktioner i princip. Vilka som läser?? Ja ofta är det ju våra barn………..

 7. Thony Norellik:
  Alltså kan ni tänka er. Det är alltså vuxna människor som sitter och förtrycker och hatar och sprider lögner helt öppet utan restriktioner i princip. Vilka som läser?? Ja ofta är det ju våra barn………..

  Ja, så illa är det!

 8. Det är beklagligt att inte ledningen mot Facebook tar i med hårdare tag mot de nättroll som går in där och sänker diskussionerna därinne stup i kvarten .Sen har man från Facebooks sida varit allt för passiv och fega som inte har sett till att vidta mer kraftfulla åtgärder mot olika gruppsidor som sprider hat,mobbning,hot,rasism,uppvigling till brott och terror, och annat skit. Facebook riskerar att bli förvandlad till en stor inavlad trollfabrik om ingenting görs för att få bort de troll som kör med hatkampanjer och andra olagliga aktiviteter.

 9. Och då kan jag förstå att fler och fler personer har valt att säga upp sina Facebook-konton på grund av att Facebook är för släpphänt mot trollen. Det största misstaget gjordes när grundaren David Zuckerberg av Facebook inte såg till att anställa folk som såg till att moderera alla inlägg och gruppsidor ,och då är det inte undra på att troll,rasister,vänsterextremister,islamister,kriminella grupperingar,pedofiler med flera har fått fritt spelrum och kunnat härja på forumet utan åtgärder .Facebook har sjunkit till lika låg nivå som Flashback,Youtube med flera.

 10. Men det har äntligen börjat hända saker genom att Facebookgruppen #Jagärhär har gått från ord till handling om att ha som mål att få bort trollen,rasisterna,och kriminella grupperingar med flera som har härjat på Fejan utan åtgärder från Facebooks ledningoch gruppen #Jagärhär har fått en rejäl tillökning och jag hoppas på att de har en målsättning på att minst 100000 ska vara anslutna som medlemmar i gruppen #Jagärhär ,och som önskemål har jag att någon representant från gruppen #Jagärhär ska ta kontakt med Facebookgrundaren David Zuckerberg och framföra krav på att anställa moderatorer som ska förhandsmoderera alla inlägg och gruppsidor samt att man från Facebooks Europakontor på Irland och Facebooks Svenska Huvudkontor i Sverige samt Facebooks Huvudkontor i USA ska se till att rensa bort alla trollkonton samt konton som ägs av våldsbejakande grupperingar oavsett om dessa våldsbejakande grupper är högerextremister,vänsterextremister,extremjihadister,kriminella grupper, internet-troll,med flera

 11. Spion:
  Och då kan jag förstå att fler och fler personer har valt att säga upp sina Facebook-konton på grund av att Facebook är för släpphänt mot trollen. Det största misstaget gjordes när grundaren David Zuckerberg av Facebook inte såg till att anställa folk som såg till att moderera alla inlägg och gruppsidor ,och då är det inte undra på att troll,rasister,vänsterextremister,islamister,kriminella grupperingar,pedofiler med flera har fått fritt spelrum och kunnat härja på forumet utan åtgärder .Facebook har sjunkit till lika låg nivå som Flashback,Youtube med flera.

  Byt ut vänsterextremister mot högerextremister. Det är inte ofta man ser vänsterextremister näthata.

 12. Spion:
  Men det har äntligen börjat hända saker genom att Facebookgruppen #Jagärhär har gått från ord till handling om att ha som mål att få bort trollen,rasisterna,och kriminella grupperingar med flerasom har härjat på Fejan utan åtgärder från Facebooks ledningoch gruppen #Jagärhär har fått en rejäl tillökning och jag hoppas på att de har en målsättning på att minst 100000 ska vara anslutna som medlemmar i gruppen #Jagärhär ,och som önskemål har jag att någon representant från gruppen #Jagärhär ska ta kontakt med Facebookgrundaren David Zuckerberg och framföra krav på att anställa moderatorer som ska förhandsmoderera alla inlägg och gruppsidor samt att man från Facebooks Europakontor på Irland och Facebooks Svenska Huvudkontor i Sverige samt Facebooks Huvudkontor i USA ska se till att rensa bort alla trollkonton samt konton som ägs av våldsbejakande grupperingar oavsett om dessa våldsbejakande grupper är högerextremister,vänsterextremister,extremjihadister,kriminella grupper, internet-troll,med flera

  Ja, gruppen #Jagärhär, som vi är med i, har jobbat hårt.
  Facebook har börjat att rensa. Problemet är att Facebook är väldigt stort så de måste ha hjälp med att hålla reda på var det finns avskräden. Det gör man genom att anmäla inlägg.

 13. Yttrandefriheten då?
  Att så många hatar det som sker i samhället kanske beror på att samhället håller på att förfalla, och ingen gör något?
  Hur får man en organisation som er att inte framstå som ännu en hatare, i detta fall av mångfald och yttrandefrihet.
  Det måste finnas plats för olika extremister, och de måste få uttrycka sig, i vart fall så länge de håller sig till lagen.
  Jag kan dessutom tycka att lagen har gått för långt, vi kan inte längre säga att vi har yttrandefrihet i det här landet, den är klart begränsad.
  Som jag tolkar er så angriper ni de som tänker annorlunda med samma typ av hat och förtryck som ni vill stoppa.
  Sen finns det förstås avvikare som bara skriver för att sabotera debatter, men det är liksom en annan sak än att vi människor tänker och tycker olika.
  Nu har jag inte satt mig in i vad denna sida arbetar för/emot, eller vad hashtaggen gör, ramlade bara in här, men man blir lite mörkrädd när man ser att “mobbare” skall mobbas ut i kylan istället för att försöka föra en debatt. Det blir inte rätt med mobbing bara för att det är mobbare som mobbas.

 14. Realisten:
  Yttrandefriheten då?

  Jag, det är den vi använder oss av.

  Att så många hatar det som sker i samhället kanske beror på att samhället håller på att förfalla, och ingen gör något?

  Sverige står starkare än någonsin. Ekonomin som är grunden till allt går väldigt bra nu och under lågkonjunkturen var vår ekonomi som alla andra Europas länder när de hade högkonjunktur.

  Hur får man en organisation som er att inte framstå som ännu en hatare, i detta fall av mångfald och yttrandefrihet.

  Vi bekämpar i huvudsak Flashback. Det började med att grundaren av vår organisation, SIG-gruppen, blev mycket grovt förtalad och uthängd i mer än 10.000 inlägg på Flashback som vägrar ta bort uppenbara lögner och personuppgifter. Yttrandefriheten för de som hängts ut och förtalats på det viset är borta för alltid.
  Man måste ha klart för sig att allt ingår inte i yttrandefriheten, förtal och att hänga ut andra ingår inte. Likaså ingår inte hets mot folkgrupp, uppvigling och en hel del annat.
  Vi hatar inte på nätet. Ingenstans kan man hitta hat som vi skapat. Vi är på nätet för att städa upp i debatten så att den blir möjlig för alla att deltaga i som många idag inte vågar och därmed fått sin yttrandefrihet starkt beskuren. Vårt “städande” består i att visa exempel på hur man beter sig genom att bete sig artigt och städat mot även hatare. Det har gett god en oväntad effekt på överraskande kort tid.

  Det måste finnas plats för olika extremister, och de måste få uttrycka sig, i vart fall så länge de håller sig till lagen.

  Självklart skall alla få yttra sig inom laggens gränser men de skall också uppföra sig som om de talade offentligt annars motar de bort andra från att yttra sig.

  Jag kan dessutom tycka att lagen har gått för långt, vi kan inte längre säga att vi har yttrandefrihet i det här landet, den är klart begränsad.

  Sverige har en av de generösaste yttrandefrihetslagar i Världen. Till och med USA har fler begränsningar än vi. Det du skriver är en näthats och extremhögerpropagandaslogan som inte har någon förankring i verkligheten alls. Men deras beteende har tvingat fram en marginell skärpning av lagen som kommer nästa år. Det är alltså de som kör för fort på smågator som tvingar fram vägbulor så att de inte längre kan köra så fort. På samma sätt är det med alla andra lagar och regler. Om alla skötte sig mot varandra skulle inga lagar alls behövas. Alltså, det är de som bryter mot den allmänna ordningen som är skyldiga till åtstramningar och inte de som ber dessa att ta det lugnt.

  Som jag tolkar er så angriper ni de som tänker annorlunda med samma typ av hat och förtryck som ni vill stoppa.

  Vi “angriper” bara de som förtalar, kränker och hänger ut folk. Ingen annan!
  Vårt vänliga uppförande på nätet är exemplariskt och visar en väg som är framkomlig för alla.

  Sen finns det förstås avvikare som bara skriver för att sabotera debatter, men det är liksom en annan sak än att vi människor tänker och tycker olika.

  Det är avvikarna vi tillrättavisar. De andra diskuterar vi bara mot eller med beroende på om de har samma åsikt som oss eller inte. Inte ens vi i vår grupp har samma åsikter. Det kallas för yttrandefrihet och för den friheten kan vi ge vår högra hand för att alla skall få har utan att vi håller med alla.

  Nu har jag inte satt mig in i vad denna sida arbetar för/emot, eller vad hashtaggen gör, ramlade bara in här, men man blir lite mörkrädd när man ser att ”mobbare” skall mobbas ut i kylan istället för att försöka föra en debatt. Det blir inte rätt med mobbing bara för att det är mobbare som mobbas.

  Vårt arbete är inte densamma som vi gör i #jagärhär. Vi i SIG-gruppen jobbar för att få bort näthat, förtal, kränkningar och uthängningar på nätet men främst på Flashback. Vi lobbar mot framgångsrikt Riksdagen, bekämpar brott på nätet och har deltagit i utredningar som lett till att folk åkt fast och dömts i domstol. Vi jobbar aktivt för att få Flashback att följa sina egna regler genom att bla strypa deras inkomster vilket vi har lett till framgång och mycket mer som vi inte kan nämna.
  #jagärhär är en icke provokativ organisation som endast jobbar med det “goda samtalet” på nätet för att visa på hur man kan tala med varandra utan att skrämma bort någon. Det kan jämföras med att använda passivitet som motstånd. Den taktiken har rönt stor framgång, oväntat stor framgång på nätet.
  Vi skall ha klart för oss att de som beter sig som idioter på nätet egentligen är väldigt få mycket aktiva som får det hela att framstå som de är en stor grupp. Men när 70,000 från #jagärhär ger sig ut och på nätet och diskuterar med dem dränks de fullständigt av de goda meningarna. De försvinner helt och ger upp de trådarna de skriver i.

  Kom ihåg att de flesta högerextrema som skriver på nätet inte alls är intresserade av yttrandefrihet, de bara utnyttjar vår yttrandefrihet för att kunna stänga den för alla andra än sig själva. Exakt så gjorde nazisterna på 30-talet men de drog det ett steg längre, när de vann valet 1933 med 32,5% av rösterna stängde de Riksdagen och lade ner valsystemet. De gjorde sig själva till ägare av ordet och makten. Ingen annan fick yttra något som gick emot dem. Det är det som högerextremisterna på nätet strävar efter men ändå låter vi dem få ha den åsikten men inte den strävan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.