Jag är med ny dator!

Ja, jag har förlöst en helt egenbyggd dator. Det är inte första gången jag bygger dator för jag bygger alltid mina datorer själv. Men denna gång är det något speciellt. Jag har använt “värstinggrejer” rakt igenom. Jag har byggt lådan själv i 3mm aluplåt. Min tanke var att bygga in allting i tangentbordet för att få bort alla sladdar. Den påminner mycket om en gammal Amiga 500 men är ca 10 cm smalare och 3-4cm mindre på djupet. Höjden är aningen lägre. Processorn är en intel i7 på 4 Ghz och har i praktiken 8 kärnor. Minnet är på 16 Gb och av snabbaste typ. Moderkortet har allt man kan tänka men ändå i ITX-format. Använder snabbutbytbara SSD-diskar. En disk för varje operativsystem. Disken förs in genom ett hål på vänster sida om datorn och tas ut genom att dra lite i en spak. Det inbyggda tangentbordet är av mekanisk “klick”-typ men med gummibälgar istället för mekaniska fjädrar. Tangentbordet är av flat-typ, dvs knapparna är i nivå med omgivande ytor och sticker upp endast någon millimeter. Det tog ett halvår att hitta rätt tangentbord med rätt känsla och utseende.

För att kunna skyffla ut all värme denna dator producerar, när den går för fullt i denna lilla låda, är den försedd med vattenkylning. 6 st ljudlösa 40mm fläktar blåser igenom 3 st mikrokylare placerade efter varandra. En vattenpump pumpar runt vattnet genom slangar till nätaggregatet och processorn. Vid provkörning upptäckte jag att en liten kylfläns på moderkortet går upp till 60-70 grader värme. Jag skall försöka vattenkyla den också senare.

Resultatet när jag installerat Windows 7 ville inte vänta på sig. Vid en omstart upptäckte jag att Windows går igång ordentligt mycket snabbare än andra datorer jag har. Jag stängde av den helt och tog tiden från att jag tryckte på knappen till att jag kunde jobba i operativsystemet. Det var inte helt lätt att ta tiden själv men det tog ca 7sek (!!) för att få igång operativsystemet. För min andra dator tog det 45 sekunder. ALLT går snabbare, öppna ett fönster går så fort att man hinner inte se det öppnas, det bara finns där plötsligt. Surfa på nätet går också konstigt nog fortare. Koppla in en USB-grunka och innan man hinner ta bort handen från kontakten är den klar att använda. Kort och gott, den är grymt snabb!

Senare skall jag installera Linux och lite andra os på andra ssd-diskar. Jag använder lite verktyg i Linux också vid letandet av näthatare. Lägger upp bilder sedan när datorn är mer fotogenisk.

Nu har jag 6 datorer som används till olika ändamål varvid en är en reservdator. Jag har också 4st servrar som ständigt är uppkopplade mot nätet och 1 reserv. Servrarna når jag från min huvuddator som snart kommer att vara denna nybyggda. De andra i vår grupp har också ett antal datorer på varje person för olika uppgifter.

Som sagt, det krävs resurser att slåss mot näthatare och de stora sajterna, de resurserna har vi!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer