hatforumet Flashback

Högerextrem – Hatinlägg skapar våld

Enligt en ny rapport från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, som fått namnet ”Digitalt slagfält” har fem av den senaste tidens attentat världen över en gemensam nämnare, dvs gärningsmännen hade inspirerats av de högerextremas nätsajternas fejkade inlägg. Vi har tidigare skrivit om utredningar som visat att hat på nätet till slut leder fram till våldshandlingar. Denna utredning visar återigen samma bild. Det finns alltså anledning att göra något innan stora attentat infinner sig som en vardagsrörelse i vårt land.

Våldsdåden eldas på av de högerextrema sajterna

Våldsdåden eldas på av de högerextrema sajterna slår FOI fast i en rapport om alt-right-rörelsen, dvs om den högerextrema rörelsen. Man kan se att i dessa kretsar har det växt upp någon slags kult kring massmördaren Dylann Roof och signalen man använder är denna persons karakteristiska pottfrisyr. Forskningsledaren Lisa Kaati beskriver hur de skriver om sina utpekade motståndare:

/../ pratar om de här fiendegrupperna som smuts eller äckliga skadedjur.
Källa: Aftonbladet

De skriver vidare i rapporten att radikalnationalistiska nätforum använder hatbudskap, konspirationsteorier och avhumanisering för att få deltagarna eller läsarna att fostras i våldsbejakande känslor. Deras taktik går ut på att  peka ut sina motståndare och göra dem till legitima måltavlor för våld. Lisa Kaati igen:

När man pratar om de här fiendegrupperna så pratar man om dem som vildar, smuts eller äckliga skadedjur. De beskrivs inte längre som mänskliga, utan som djur
Källa: Aftonbladet

Parallellen till Judar och andra grupper hur de beskrevs i Tyskland under nazi-tiden är slående. man använder alltså nazi-propagandametoder för att elda på sina följare till att bruka våld, Lisa Kaati:

Det är svårt att inte dra paralleller till andra världskriget. Det finns mycket skrivet om hur språket förändrades under den här tiden
Källa: Aftonbladet

Den tidigare nämnda högerextrema massmördaren som drivits till sitt mördande av det han läst på nätet har blivit en kultfigur. I de högerextrema kretsarna går han numera under namnet ”Bowl Patrol”, Lisa Kaati:

Det här är individer som tycker att den här Dylann Roof har gjort något väldigt bra och ser honom som en hjälte. Då har man valt en symbol utifrån hans ganska utmärkande frisyr genom att börja använda den som profilbild och ofta referera till den egna gruppen som ”Bold Gang”. På så sätt visar man att man står bakom det han har gjort
Källa: Aftonbladet

Rapporten är gjord på uppdrag av regeringen

Inrikesminister Mikael Damberg (S):

Vi har beställt den eftersom vi ser stora behov av ett aktuellt kunskapsläge så vi förstår hur insatser kan sättas in och vad vi behöver göra mer av, både i Sverige och i Europa
Källa: Aftonbladet

Kan bli svåra attentat även i Sverige

Mikael Damberg säger vidare att radikaliseringen på nätet är en högt prioriterad fråga för SÄPO. SÄPO har redan tidigare varnat för dessa grupper och att de radikaliseras mer efterhand som tiden går fram. SÄPO är oroliga för att denna uppskruvade radikalisering kan leda till att de iscensätta riktiga attentat också av svenskt extremhögerfolk mot mål i Sverige. Mikael Damberg:

Vår gemensamma bild i Europa mellan säkerhetstjänsterna är att nästan alla terrorattentat vi har sett på senare tid har haft en koppling till någon form av aktivitet på nätet innan. Det visar hur viktigt det är att följa de här extremistmiljöerna, att vara tidiga med att se mönster för att också kunna hindra att personer radikaliseras eller blir extrema. Så det här är en jätteviktig fråga för våra säkerhetstjänster att följa
Källa: Aftonbladet

Högerextrema utnyttjar hatforumet Flashback

Sedan några år tillbaka börjar de högerextrema få övervikt även på hatforumet Flashback. Man kan idag inte läsa en enda tråd utan att det uttjatade klientelet dyker upp med sin dynga. Det spelar i stort sett ingen roll vilket ämne som besöks så måste man ta sig förbi dessa självförminskade kretiners inlägg i sida efter sida. Det är uppenbart att de högerextremas agenda är som på alla andra platser, dvs att infiltrera överallt där det bara går. De större sociala plattformarna har börjat rensa ut skräpet men på hatforumet Flashback har de fått för sig att det är yttrandefrihet när högerextrema tar över mer och mer. Hatforumet Flashback har inte förstått att de som verkligen vill använda sin röst till något blir helt dränkta i detta extrema skum som väller övar allt på nätet.

Agendan är samma på Flashback

De högerextremas, eller skall vi säga “foruminvällares” agenda är densamma på Flashback som på övriga platser på nätet. De vill med sitt uttjatade budskap radikalisera deltagare och läsare på Flashback. Det låter långsökt men syftet är att som på nazi-tiden att ta över makten i Sverige och det skall göras med våld. I andra hand försöker de få folk att rösta på SD vars fråga de drivit framgångsrikt. De drar sig inte för att begå våldshandlingar och deras syfte är att förmå de svagsinta lättpåverkade kretinerna att gå deras ärenden i att begå attentat och andra våldsdåd. Det är vad Flashback tillåter på sitt hatforum idag  därför de tycker det är yttrandefrihet. Deras syn på yttrandefrihet kommer med tiden att dränka Flashback ända ner till forumdöden.

Källor:
FOI
Aftonbladet

2 tankar på “Högerextrem – Hatinlägg skapar våld

  1. Om dessa högerfolk näthatar, varför slåss ni inte mot dem?

  2. Anonym:
    Om dessa högerfolk näthatar, varför slåss ni inte mot dem?

    Tiden räcker inte riktigt till för allt. Därför får vi prioritera och vi prioriterar vanligt näthat främst det som sker på Flashback.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer