Helena har ordet!

Hela mediagrejen tog musten ur mig men nu har jag svalt domen så att säga. Det känns konstigt egentligen nu ett helt år har allt handlat om detta. Nu skall jag gå vidare men jag skall göra det på det bästa vis jag kan att helt enkelt få ut ett skadestånd i en nivå att ingen åklagare kommer våga väcka falska eller oinformerade åtal som detta var. Det måste finnas rättssäkerhet i samhället och jag vill förändra vissa delar som jag själv upplevt är djupt orättvisa och felaktiga i Svenskt rättsväsende, ta bara hur en häktningsförhandling går till…för er som inte varit med om en kan jag säga att hela situationen är absurd och kontrolleras totalt av en åklagare som får säga vilket skit som helst. Saker som inte ens kommer upp i rättegång eller rena osanningar. Saker om går ut på att skrämma en domare till att inte våga vara den som släppte ut en potentiell seriemördande nekrofilkannibal. Det är fan otäckt att det kan gå till så.
Jag skulle vilja se att en ny myndighet eller yrkesgrupp instiftas i Sverige. Ett om man vill ”Häktesombudsman” vars uppgift det är att tala med både åklagare och den misstänkta, att se till bevisvärdet och som inte fratinerar sig med endera part. Detta häktesombud skulle därutöver också ha 50% talan vid häktesförhandlingar, dvs en tredje neutral part som kan säga hur det är, en resonlig röst mitt i alla partsinlagor från åklagare och advokat. Sverige är nästan världssämst när det gäller häkten.

Häkten används som metod att bryta ned de intagna och taktiskt vill åklagare hålla folk häktade onödigt länge just av detta skäl. Detta leder också till falska erkännanden för att bara komma därifrån. Du sitter isolerad i 23 timmar om dagen ungefär och det är oerhört hemsk situation att vara i. Att höra hur när dörren stängs efter man växlat några vänliga ord med häktespersonalen hur dörren regleras med minst 5-6 tunga lås av sig självt. Det finns två radioprogram om just hur häkten i Sverige är och hur illa ställt det är med situationen i Sverige idag. En nigeriansk yrkesman som jobbar med häktesfrågan tyckte till och med (även om maten och förhållandena i sig är bättre i Sverige) så har till och med Nigeria bättre häkten en Sverige!

Häktespersonalen sade till mig flera gånger att det kommer bli bättre om/när du hamnar i fängelse, där är det mycket öppnare och friare. Där får man träffa andra osv. Skall det verkligen vara så? Att fängelser är bättre än häkten, i ett häkte sitter man som oskyldig tills man är dömd!

Nu hade jag tur, personalen var bra på Skånegatan, maten var god och jag försökte skämta med vakterna vid varje tillfälle och jag var en uppskattad intagen, eller klient som det heter i häktesspråk numera och cellen kallas för Bostadsutrymme.

Jaja, mina tankar på morgonen. Jag lever fortfarande efter häktestid trots att ett år har gått så kan jag inte sova längre än till 6-8. De dåliga ovanor jag tog mig an i häktet har jag kvar, det blir alldeles för mycket godis och coca cola numera. Men det var det enda man hade att göra, äta godis och titta på tv.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer