Julkortsmålet 3 – Helena friades

Friades

Tingsrätten finner att

skickande av julkort med dödskallar till en åklagare i normalfallet får anses utgöra ett dödshot eller hot om våld.

Men Tingsrätten anser att detta inte är något normalfall. Helena var åtalad för innehav av skelettdelar och texten på julkortet är:

inte på något vis hotfull eller utåtagerande.

Därmed faller åtalet om hot mot tjänsteman.

Domen behandlar också förgripelse mot tjänsteman samt ofredande. Och finner att Helena inte heller gjorts sig skyldig till dessa brott. Man säger också att “ett enstaka julkort” inte kan vara föremål för ofredande.

Två rekord

Helena har på kort tid under Svensk historia varit med om två rekordmål och vunnit båda!

 1. Sveriges största mediala rättsprocess någonsin
 2. Sveriges löjligaste och onödigaste rättsprocess någonsin

Helena vann båda processerna och båda gångerna var samma åklagare inblandade, dvs Kristina Ehrenborg-Staffas och hennes chef Marianne Ny. Till detta kommer en handfull åklagare till som stödde Kristina Ehrenborg-Staffas som vi känner till via offentliga mail mellan dem.

Nivån är satt vad som är tillåtet på bloggar

Om detta skriver tingsrätten

att det inte är straffbart att kritisera en åklagares eller annan myndighetspersons handläggning så länge hot eller andra obefogade tillmälen inte uttalas.

Helenas blogg friades därmed också! Det är, och skall vara, tillåtet att skriva om åklagare så som Helena gjort på sin blogg. Man måste få kritisera och skoja om makten, som åklagare ingår i. Helena har alltså också testat vad som är tillåtet att skriva på en blogg och fått ribban satt på en nivå man från nu känner till. Detta kan betraktas som ett prejudikat.

Är de slut nu

Nu måste verkligen frågan ställas om dessa två åklagare är slut som åklagare nu. Så mycket fel, lögner, förtal, manipulerad förundersökning och mycket annat borde ge effekt. Om jag gjort en hundradel av deras fel på mitt jobb hade de lyft ut mig utanför dörrarna. Men åklagarväsendet är ju den nya adeln som får göra precis hur korkade fel som helst utan att det allra minsta händer.

0 Kommentarer on “Julkortsmålet 3 – Helena friades

 1. Jane:
  Finns lite rättvisa. Underbart hon blev friad.

  Tack!
  Jo, hon vann med bravur också denna gång. Rättvisa fanns i detta mål eftersom ögonen vilade tungt på de som dömer. De vågade helt enkelt inte annat än att göra rätt!

 2. Ok nu börjar jag förstå hur sajten kunde ranka som etta på Julkortsmålet. Måste erkänna att jag inte visste så mycket om vad det handlade om. Men det finns en riktigt bra poäng i att

  “Samtidigt anser Helena att julkortsmålet är ett bevis för att likhet inför lagen saknas.

  – Kvinnors anmälningar om att deras män hotar att döda dem blir nedlagda. Men om du är åklagare, räcker ett julkort för åtal, säger Helena.”

  -Vilken syra som fräser där när den möter verklighetsbasen. Samtidigt tycker jag nog att GP kunde länka lite till sidan där Helena själv skriver om hon nu bjuder dem på sin tid med intervjuer etc. Det är ju viktigt om inte annat med tanke på att skulden som tung minnesbild hos många kan hänga tungt kvar länge … då gäller det att själv ha en stark röst.

 3. SEO Google:
  Ok nu börjar jag förstå hur sajten kunde ranka som etta på Julkortsmålet. Måste erkänna att jag inte visste så mycket om vad det handlade om. Men det finns en riktigt bra poäng i att

  ”Samtidigt anser Helena att julkortsmålet är ett bevis för att likhet inför lagen saknas.

  – Kvinnors anmälningar om att deras män hotar att döda dem blir nedlagda. Men om du är åklagare, räcker ett julkort för åtal, säger Helena.”

  -Vilken syra som fräser där när den möter verklighetsbasen. Samtidigt tycker jag nog att GP kunde länka lite till sidan där Helena själv skriver om hon nu bjuder dem på sin tid med intervjuer etc. Det är ju viktigt om inte annat med tanke på att skulden som tung minnesbild hos många kan hänga tungt kvar länge … då gäller det att själv ha en stark röst.

  GP:s etiska råd tillåter inte att de länkar till privata bloggar, har jag för mig.

 4. Redaktören: GP:s etiska råd tillåter inte att de länkar till privata bloggar, har jag för mig.

  Men nog kunde GP lyfta fram själva prestationen Helena har gjort, när hon ensam har haft mer juridisk kunskap än KES och hon dessutom visat vad två av Sveriges mest namnkunniga åklagare faktiskt har åstadkommit: Ett livslångt lidande för en enskild och för dennas familj, samt dessutom slösat bort miljoner av skattebetalarnas pengar! De har dessutom än en gång internationellt dragit skam över Sverige! De båda borde få sitta på Gustav Adolfs torg och offentligt bli bespottade, men så kommer ju inte att ske, så jag nöjer mig med en enklare önskan:
  Må dessa två åklagare för evigt få brinna i Helvetet!
  (Att ses som en önskan och inte som ett olaga hot, är väl bäst att tillägga. Idiotkärringar som de äro!)

 5. Der Beobachter: Men nog kunde GP lyfta fram själva prestationen Helena har gjort, när hon ensam har haft mer juridisk kunskap än KES och hon dessutom visat vad två av Sveriges mest namnkunniga åklagare faktiskt har åstadkommit: Ett livslångt lidande för en enskild och för dennas familj, samt dessutom slösat bort miljoner av skattebetalarnas pengar! De har dessutom än en gång internationellt dragit skam över Sverige! De båda borde få sitta på Gustav Adolfs torg och offentligt bli bespottade, men så kommer ju inte att ske, så jag nöjer mig med en enklare önskan:
  Må dessa två åklagare för evigt få brinna i Helvetet!
  (Att ses som en önskan och inte som ett olaga hot, är väl bäst att tillägga. Idiotkärringar som de äro!)

  Jag håller med dig! Helenas roll i dessa rättsfall är mycket större än vad de flesta vet om. Dessutom har hon hjälpt andra i det tysta och på detta har hon fixat så att alla som hamnar i arresten har det lite bättre. Kan också säga att alla de ca 10.000 som har skelettdelar hemma (tusentals läkare bla) nu får ha dem kvar tack vare att Helena skrivit lagen på rättsväsendets långa näsa. Möjligen har hon också fått rättväsendet till att försöka sig på att lära lagar innan de åtalar någon.

  Det är tillåtet att ha åsikter om folk och vad de borde göra men man får inte påstå saker om folk vare sig det är sant eller inte. Man får inte heller hota någon.

 6. Håller med om att “Julkortsmålet” är det största beviset för en snedvridet rättssamhälle och ett rättssamhälle som har havererat, när man påstår att julkortet utgör ett olaga hot, vilket inte stämmer.

 7. Hemliga agenten:
  Håller med om att ”Julkortsmålet” är det största beviset för en snedvridet rättssamhälle och ett rättssamhälle som har havererat, när man påstår att julkortet utgör ett olaga hot, vilket inte stämmer.

  Exakt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.