Julkortsmålet 3 – Helena friades

Friades

Tingsrätten finner att

skickande av julkort med dödskallar till en åklagare i normalfallet får anses utgöra ett dödshot eller hot om våld.

Men Tingsrätten anser att detta inte är något normalfall. Helena var åtalad för innehav av skelettdelar och texten på julkortet är:

inte på något vis hotfull eller utåtagerande.

Därmed faller åtalet om hot mot tjänsteman.

Domen behandlar också förgripelse mot tjänsteman samt ofredande. Och finner att Helena inte heller gjorts sig skyldig till dessa brott. Man säger också att “ett enstaka julkort” inte kan vara föremål för ofredande.

Två rekord

Helena har på kort tid under Svensk historia varit med om två rekordmål och vunnit båda!

  1. Sveriges största mediala rättsprocess någonsin
  2. Sveriges löjligaste och onödigaste rättsprocess någonsin

Helena vann båda processerna och båda gångerna var samma åklagare inblandade, dvs Kristina Ehrenborg-Staffas och hennes chef Marianne Ny. Till detta kommer en handfull åklagare till som stödde Kristina Ehrenborg-Staffas som vi känner till via offentliga mail mellan dem.

Nivån är satt vad som är tillåtet på bloggar

Om detta skriver tingsrätten

att det inte är straffbart att kritisera en åklagares eller annan myndighetspersons handläggning så länge hot eller andra obefogade tillmälen inte uttalas.

Helenas blogg friades därmed också! Det är, och skall vara, tillåtet att skriva om åklagare så som Helena gjort på sin blogg. Man måste få kritisera och skoja om makten, som åklagare ingår i. Helena har alltså också testat vad som är tillåtet att skriva på en blogg och fått ribban satt på en nivå man från nu känner till. Detta kan betraktas som ett prejudikat.

Är de slut nu

Nu måste verkligen frågan ställas om dessa två åklagare är slut som åklagare nu. Så mycket fel, lögner, förtal, manipulerad förundersökning och mycket annat borde ge effekt. Om jag gjort en hundradel av deras fel på mitt jobb hade de lyft ut mig utanför dörrarna. Men åklagarväsendet är ju den nya adeln som får göra precis hur korkade fel som helst utan att det allra minsta händer.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer