https://www.sigmag.se

Hackade dator fick krav på 487.485 kr

Hackade kommunens datornät

En kille på en skola i Umeå hittade på sin dator en fil som innehöll inloggningsuppgifter för administratören på kommunens It-system. Han påtalade detta till kommunen som skulle höra av sig. De hörde aldrig av sig så han testade om inloggningsuppgifterna fortfarande fungerade. Det gjord de!  Kommunen hade alltså inte ens ändrat lösenordet efter att de fått reda på att någon obehörig hade dem.

Loggade in

Killen loggade alltså in och kunde “knalla omkring” inne i kommunens datorsystem helt ostört. Orsaken till att han loggade in beror på att han tyckte kommunen inte tog det på allvar. Man kan tycka att de inte alls är säkerhetsmedvetna eller kanske korkade som inte åtgärdad problemet direkt. Tyvärr är det fortfarande olagligt att logga in på andras användare, det kallas för intrång som alla annan hacking också gör. Killen hade alltså begått en olaglig handling.

Åkte fast

Efter intrånget kom polis och hämtad honom och han fick sitta på häkte i ett par dagar. Killen dömdes senare till 35 timmars samhällstjänst.

Skadestånd

Ett tag senare damp ett skadeståndskrav ner i brevlådan på 487.485 kr. Till och med vi tycker skadeståndet är orealistiskt stort med tanke på att killen inte gjort någonting medans han var inloggad. De skall nu bestrida storleken på skadeståndet men killen erkänner att han gjort intrång.

Hackerlekarna kan stå er dyrt

Det är känt att en liten grupp personer i Sverige hackat ett stort antal hemsidor på nätet. En del av dem stora och kända sådana. Om de åker fast riskerar de alltså mycket stora skadestånd. Dessa killar loggar oftast inte in utan laddar ner deras databaser och kommer på så vis över mängder av privatpersoners inloggningsuppgifter och mycket annat. De flesta av dessa hemsidors ägare polisanmäler intrången. Problemet är att inte ens polisen har möjlighet att ta reda vilka dessa är och därför går de fria från hackeranfall till hackeranfall.

Polisen kan inte men vi kan

Polisen kan alltså inte hitta de som hackar omkring på hemsidor i Sverige. Det kan däremot vi göra och vi har redan en av dem och gott hopp om att hitta också de andra två. Så fort vi med säkerhet vet att vi har rätt kommer det att lämnas över till polismyndigheten.

Nu talar vi straff

Det killen gjort här ovan är ingenting men ändå fick så hårt straff och högt skadestånd. Det killarna gjort som hackar sig in lite överallt och drar ut databaser som de sedan lägger upp för en var att ladda ner är oerhört mycket värre än killen här ovan. Det kan handla om två års fängelse och miljontals kronor i skadestånd.

 

Källa: Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer