kränkande klipp

Grovt förtal är bara grovt om det handlar om fint folk

Grovt förtal är åklagarlett. “Vanligt” förtal får man utreda och sedan själv leda i rätten. Tyvärr är det så att allt förtal inte räknas som grovt. Hur grovt det skall vara för att räknas som förtal har åklagare nu bestämt att det beror på vem det handlar om.

Vi vanliga får klara oss själva

Grovt förtal klassificeras inte som grovt om det är grovt utan det klassificeras som grovt bara om det är folk i det övre skiktet som förtalas. Men å andra sidan så klassificeras i stort sett ALLT förtal som grovt om det sker i det övre skiktet av folket. Ebba, KD-ordföraren, skrev på sin Facebooksida att en advokat var en dömd brottsling, det var allt. Dessutom togs det bort efter ett par timmar. På Flashback skriver de att undertecknad är en psykopat ett flertal gånger eller att att jag är en narcissist och mycket annat. Det har legat kvar i åratal. Om jag polisanmäler kommer det inte handla om grovt förtal. Två dagar efter anmälan kommer det hem ett brev som förklarar att utredning inleds ej för det är sannolikt inte påkallat av allmänt intresse. Jag får alltså utreda och driva det själv i rätten. Men å andra sidan har vi letat upp tio av dem och funderar nu på att stämma dem och se om det går att driva i rätten. Någon hjälp av åklagare kommer inte på fråga oavsett hur illa förtalet är för jag tillhör inte det övre samhällsskiktet. Vi är alltså inte lika inför lagen men jag skall ge det en chans och se om någon åklagare åtar sig fallet även om jag är skeptisk.

Ebba en av näthatarna

Ebba, den heliga partiledaren som gärna sätter sig knät på subnazister, har nu också gjort gemensam sak med dem på nätet genom att kalla en person för brottsling vilket är brottsligt oavsett om det är sant eller inte. KD som gör stor sak i att de är ett troende parti med en högre moral än andra partier borde sätta stopp för personer i ledningen som begått brott, men det gör de inte. Vi tycker det är så illa att KD skall försvinna ut ur Riksdagen. Trots att vi kritiserar åklagarna för att kalla det Ebba skrivit för grovt tycker vi att de ändå handlat rätt. Lika rätt är det dock inte att kalla alla andras förtal mot vanligt folk för icke grovt men förutom det är straffet mot Ebba helt korrekt.

En utmärkt artikel av Anders Lindberg om Ebbas märkliga åsikt i frågan: Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer