Granskning internet – Nya Tider

Nya Tider utkom första gången som en pappersveckotidning i slutet av 2012. Från 2017 utkommer pappersupplagan två gånger i veckan och uppbär presstöd. Det vi skall intressera oss för i denna artikel är nätupplagan som säger sig uppdateras en gång i veckan. Tidningen ges ut av förlaget AlternaMedia och säger sig inte vara knuten till någon organisation eller något parti. Ansvarig utgivare skall vara en Vávra Suk som varit aktiv i Sverigedemokraterna. Han var sedan med och grundade Nationaldemokraterna ur en utbrytargrupp ur Sverigedemokraterna och blev partiets chefsideolog, partisekreterare och strateg samtidigt som han var chefredaktör för Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Vávra Suk hade i en intervju svårt att svara på om förintelsen under andra Världskriget ägt rum. Hans föräldrar var aktiva i den Tjeckiska organisationen Charta 77.
Nya Tiders redaktion finns i Märsta som består av några få personer som verkar skriva de flesta artiklarna. Mycket tyder också på att de använder sig av frilansande journalister och privatpersoner. Precis som hatforumet Flashback slutar deras slogan med orden: “På riktigt”.

Var ligger Nya Tider servern

Precis när vi skulle börja granska Nya Tider på nätet fick de ett fel på sina koder och det gick inte att komma in. Det märkliga är att felmeddelandet som dök upp var på ryska eller något annat kyrilliskt språk!? Det föranleder oss att titta på var servern står. Mycket riktigt ser vi att den står hos aktören ACTIVE 24 network (http://www.active24.cz/) som ligger i Tjeckien:

När man lägger servern utomnordiskt en bit från Sverige frågar man sig varför detta? Det behöver inte betyda något men med tanke på den rika förekomsten av bra webbhotell i vår nära omgivning får man en känsla av något lurigt när man gör så här. Speciellt påtaglig blir känslan av något lurigt när tidningen i praktiken vill framstå som stolt äkta Svensk granit.

Uppsåt

Nya Tider är en nyhetstidning som säger sig granskar makteliten, de skall tydligen också besöka rättegångar och rapportera viktigare nyheter från Sverige och resten av Världen. De påstår att de har unik information och att de skriver från folkets perspektiv. De säger också att det är en spännande läsning med ett politiskt “inkorrekt” uppsåt och de skriver att innehållet skall vara ärligt.  De slutar med att tycka en riktig tidning skall vara så.

Innehåll

Redan efter att ha läst ett litet antal artiklar står det helt klart att fascism, homofobi och ett vurmande för det ”vita folket” är tidningens ledstjärna under en stil som är tydligt konspiratorisk mycket påminnande av Nazitysklands politiska tidningar. De pekar ofta ut ”mångkulturen” som orsak till ett nedgånget Sverige präglat av kriminalitet och en ”homomaffia” som urholkar yttrandefriheten vilket hotar det ”vita folkets” hegemoni. Deras åsikt framgår tydligt att alla människor är inte lika mycket värda.
Nya tider har ofta artiklar kring hbtq-frågor med ”homolobbyn” alltså ”kränkta grupper” hotar yttrandefriheten som ledstjärna. De tycker att toleransen för homosexuella i Sverige är  ett symptom på ett land i ”moralisk och politisk kris”, vidare att ”böglobbyn haft stora framgångar med att förvrida synen hos det politiska etablissemanget”. Sammantaget landar de i resonemanget att alla människor inte är lika mycket värda.
De predikar i sina artiklar att heterosexuella familjenormen är det enda riktiga och i övrigt påminner deras artiklar om hbtq-retoriken i totalitära stater som bla Nazityskland och flera andra diktaturer. Samtidigt stämplar Nya tider ”de andra” – framför allt muslimer – som intoleranta och homofientliga.
Enligt chefredaktören Vávra Suk trängs etniska Svenskar ur landet av invandrarna. I flera artiklar och på nyhetsplats sägs att muslimer konspirerar för att islamisera Sverige ”genom barnafödande och invandring”.
Nazistgrundade medborgargardet “Soldiers of Odin” benämns som ett ”medborgarinitiativ” och en brottsmisstänkt nazist med bakgrund i Svenskarnas parti kallas ”nationalist” och den högerextrema gruppen Nordisk ungdom skall vara ”aktivister” osv. Det visar på en tydlig bild av tidningen som en högerextrem sådan.
Man är absolut motståndare till att välmenande folk från den demokratiska sidan får komma till tals. I de fallen vänder man på begreppen och kallar dem för “h
ycklarnas parad”, “hycklare”, “försöka tysta meningsmotståndare”, “försök att tysta obekväma röster”, “trollfabriken”, “näthatare”, “massanmälningar” osv. De släpper dock fram kommentarer från samma grupp.
Det ingår också i artikelregistret artiklar om bla Svenska vapen som JAS Gripen och Rysslands vapen. Det finns en del om Svensk industri, bla om Volvo mfl. Alltså ungefär samma typ av artiklar som alla andra tidningar har men Nya Tider vinklar sina artiklar att passa husideologin.

Jargång

De använder ett sätt att skriva precis som att Sverige är hopplöst förlorat och att man nu skall visa hur det står till. Bland annat står det att de skulle fota några invandrare som genast vänder sig om eller drar upp sina huvor. Det skall alltså ge ett skimmer av ljusskygga individer som försöker komma undan ljusets avslöjanden. I själva verket går alla vanliga människor undan om det kommer en fotograf och trycker upp en kamera i ansiktet på dem. I denna stil vill man göra vårt vackra välfungerande land till mer eller mindre en krigszon.

Om politik

Tidningen står tveklöst långt till höger ute i det fält som kan betraktas som extremhöger. Detta märks tydligt i så gott som alla artiklar. Tidningens chefredaktör som också startade tidningen, Vávra Suk, var som tidigare nämnts med i  Nationaldemokraterna och var partiets chefsideolog. En chefsideolog för ett parti kan sägas vara bärare av partiets ideella ideologi. För Nationaldemokraterna var det en rasistisk ideologi som kallas etnopluralismen som anser att människorna består av olika raser och att alla raser var lika viktiga men att de inte skall blandas. Dock finns det tydliga spår i tidningen att man blandar in olika ideologier friskt från den extrema högerkanten som ett led i en tanketradition skapad av den svenska fascistledaren Per Engdahl efter Andra världskrigets slut.
Nutida forskare hävdar dock, på goda grunder, att människan är en enda homogen ras och att skillnaderna består bara i miljö och kultur.

Om näthat

Flera av artiklarna känns som om de är hämtade direkt från Flashbacks inlägg, inställningen, sättet att argumentera och åsiktskorridoren och deras politiska korrekthet är ungefär som hatforumet Flashback om än mer polerat. Genom sättet att skriva och det bestämda påståendet att det är sant skapar en källa och inspiration för att gå hårt åt andra på nätet som inte tycker på samma sätt. På så vis är Nya Tider näthatets förlossningssal.

Om invandrare/invandring

Nya Tider har anmälts för hets mot folkgrupp. Det är inte konstigt alls för flera artiklar ligger och balanserar på gränsen till detta. Helt klart är tidningen en av raden som är rädda för invandrare. De flesta artiklar har någon form av invandrar-hat-anstrykning med en av de större portioner av islamofobi vi sett. Som tidigare skrivits tycker de inte alls att alla är lika mycket värda och här faller invandrare från utomeuropeiska länder in. Om tidningen funnits på 60- 70-talet skulle också Europeiska invandrare falla för strecket vilket är rent komiskt då chefredaktören, grundaren och den politiskt “andliga” ledaren själv kommer från ett Europeiskt icke Svenskt land.

Summering

Namnet “Nya Tider” stämmer inte alls överens med innehållet som använder gamla tiders argument som i dag kan sägas vara en djupt okunnig föreställning eller en rent korkad syn. Tidningen borde egentligen heta “Gamla Tider”, för det är ju egentligen gamla tiders inställning till olika folkgrupper och sexualitet som är tidningens ledstjärna. I dag kan det betecknas som konspirationer man lätt kan slå sönder och det ligger långt från “folkets perspektiv” som de säger sig skriva från. Flera nyhetsartiklar är också kraftigt vinklade för att passa tidningens ideologi och rena lögner förekommer av samma anledning. Tidningen är helt klart extremhöger med en salig inriktning av nazism och etnopluralism. Trots detta är tidningen tämligen harmlös om det inte var för läsarna. Sådana tidningar attraherar bland annat våldsbejakande personer med en lika våldsam vokabulär och med stor sannolikhet ett straffregister. Av den anledningen kan artiklar elda på läsare till att begå brottsliga handlingar mot främst invandrare och folk man tror har en “avvikande” sexuell läggning.
AlternaMedia som ger ut Nya Tider säger att deras mål är att ge ut “framtidens media”. Om Nya Tider är en sådan framtid gäller det att öka motståndet avsevärt innan diktaturen tar över och yttrandefriheten bara gäller vissa och då menar vi inte de högerextremas stödtrupper på nätet för de kommer vara de första som “åker”.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer