Göra fel be om ursäkt och rätta till

En Pudel

Kan vi göra en “Pudel”, dvs fel eller till och med pinsamma fel? Jo, det kan vi, flera gånger och dessutom erkänner vi det. När folk hör av sig och påpekar att vi har fel i någon fråga undersöker vi det noggrant och om det stämmer så rättar vi. Det är det minsta av anständighet man kan bjuda på. Vi har till och med rättat när de vi kallar näthatare hört av sig om det visat sig att de haft rätt i någon uppgift i en artikel.

Andras Pudlar

Vi har hört av oss till andra nättidningar, forum och allt vad det nu kan vara för att få rättat felaktigheter nästan utan framgång. Jag minns i skrivande stund bara en som tagit bort eller ändrat i text efter våra påpekanden. Tvärt om får vi ofta väldigt kränkande svar tillbaka. Men sådana är inte vi för vi omfattas av vanlig anständighet och empati.

Hot och annat i mejl

Vi får väldigt mycket mejl från våra läsare, vi läser allt men vi svarar inte alltid. En liten del av dessa mejl är kritik mot oss utan krav på ändringar i nättidningen. Det händer att de kräver att vi svarar, om vi inte svarar kommer vi råka ut för det ena eller det andra. Sådana mejl svarar vi aldrig på! Orsaken är att dessa personer vill egentligen få respons på sina mejl. De vill bli bekräftade och om vi svarar kommer det en kanonad av hatiska mejl med hot mm. De tycks tänka att om lite hot skapade denna reaktion måste mycket hot skapa ett himmelrike av reaktioner. Reaktion på det de gör är vad de eftersträvar och det vill vi inte medverka till.

Bedjande

Vi får en del mejl där avsändaren ber oss bli vän med dem. De frågar vad de skall göra för att bli vän och de är irriterade på att vi inte reagerar. Vi svarade på inviterna i början för att senare upptäcka att våra samtal lagts ut offentligt på nätet, förvanskat naturligtvis. De som vill få en ursäkt har i en del fall tidigare lagt ut extremt lögnaktigt förtal och nu kommer de för att bli förlåtna. Vi har under åren lärt oss att bedjandet ofta är krokodiltårar som syftar till att bli vän med oss för att få mer information som kan användas mot oss senare. Dessa personer kan vara väldigt övertygande i sin bedjan men vi drar öronen åt oss och gör noggranna kontroller innan vi svara om vi alls svarar. Begår man brott mot oss och klarar sig undan rättvisan och sedan kommer dragande med att få en förlåtelse kan jag lova att det är fullständigt utsiktslöst. Betala först ett skadestånd sedan en offentlig ursäkt så kan vi diskutera saken.

Pekfinger

Några av dem som hör av sig ställer bestämda krav som om de trodde de ägde oss. Det börjar ofta med att vi beröms för vårt arbete och forsätter med tips. Därefter börjar det ställas krav på vad vi skall göra. Säger vi emot, vilket vi naturligtvis gör, blir mejlen nersolkade av okvädesord, fördömande och hot om åtgärder. För ett tag sedan blev vi beskyllda för att inte följa militär ordning i vårt arbete mot näthatet… Vi avslutade den kontakten genast och raderade alla den personens kommentarer. Ni som beter er så är helt enkelt inte välkomna att diskutera med oss.

Ni talar vi lyssnar

Bortsett från ovanstående lyssnar vi på alla som vill något. Du som vill tala med oss genom mejl kan göra det när som helst och det behöver inte alltid handla om näthat. Vi bryr oss inte om vad du står politiskt, vilken sexuell läggning du har eller var du kommer ifrån. Vi bryr oss inte heller om ifall du dömts för något eller om du är troende. Vi bryr oss helt enkelt inte om något som du tror ligger dig till last, hos oss finns inga laster bara intressanta frågeställningar.

0 Kommentarer on “Göra fel be om ursäkt och rätta till

 1. Usch vilken värld. Ni sitter på en guldgruva. Jag kan tänka mig att många vill få ta del av er information. Många spelar nog vänner och vill få er information för att de har egna motiv.

 2. Lilla jag:
  Usch vilken värld. Ni sitter på en guldgruva. Jag kan tänka mig att många vill få ta del av er information. Många spelar nog vänner och vill få er information för att de har egna motiv.

  Ja, det är ingen vanlig Värld. Du skulle bara veta hur en del bär sig åt.

 3. Någon frågade om att vara hackad.
  Vi har varit utsatta för hacking ett antal gånger. Det är nättidningen som varit utsatt men ingen har lyckats hacka. Det finns ingen information att få ut från nättidningen. I övrigt har vi ett rigoröst säkerhetssystem med konstant kontroll över systemet. Känsligt material ligger inte i någon dator kopplad till nätet.

 4. För att få köra bil så måste man klara ett prov för att få ett körkort. Men vem som helst kan få använda datorer och förstöra människors liv och det kan skada människor mer än en trafikolycka.

 5. Lilla jag:
  För att få köra bil så måste man klara ett prov för att få ett körkort. Men vem som helst kan få använda datorer och förstöra människors liv och det kan skada människor mer än en trafikolycka.

  Ja, så illa är det. Vi tycker man måste klara ett prov för att få använda internet. Trafiken där är väl så farlig som på våra vägar.

 6. Jag tycker man skulle behöva identifiera sig varje gång man loggar in på nätet. Ex m mobilt bank id. Samtidigt förstår jag att människor i diktaturer behöver få vara anonyma. Svår balansgång.

 7. Lilla jag:
  Jag tycker man skulle behöva identifiera sig varje gång man loggar in på nätet. Ex m mobilt bank id. Samtidigt förstår jag att människor i diktaturer behöver få vara anonyma. Svår balansgång.

  Ja, det är balansen som är svår och hur man gör med barn.
  Alternativt skulle man tvingas logga in med bankid på alla platser man själv kan posta som ex.vis forum.

 8. Redaktören: Ja, det är balansen som är svår och hur man gör med barn.
  Alternativt skulle man tvingas logga in med bankid på alla platser man själv kan posta som ex.vis forum.

  Men hur går det då med anonymiteten? Ska man alltså inte få diskutera/informera anonymt på internet säger du?

 9. Iridum-C64: Men hur går det då med anonymiteten? Ska man alltså inte få diskutera/informera anonymt på internet säger du?

  Självklart skall man få vara anonym. Det är bara rättsvårdande myndighet som efter uppnådda “krav” och godkännande av åklagare får ta reda på vem som loggat in.
  Jämför med banken. Ingen kan logga in på ditt konto, det är bara ditt. Men om du begår brott kan polisen få ut alla uppgifter. Finns säker fler acceptabla privata saker som polisen får se om man begår brott. De enda som skulle vara rädda för detta system är de som har syftet att vara kriminell på nätet.

 10. Nja. Det är ju med tanke påjust staten vi ibland måste vara anonyma. Jfr wikileaks.

 11. Polisen och internetoperatörerna, samt SÄPO har rätt att spåra upp anonyma personer som begår brott på internet och då har de full rätt i att få ut användaruppgifter om en enskild person som ligger bakom ett anonymt konto respektive anonymt inlägg som innehåller hot,förtal,trakasserier,samt uppvigling till brott och terror,och olaglig marknadsföring av narkotika,alkohol,vapen med flera.samt att de har rätt till att begära ut uppgifter om vilken IP-adress som den anonyme skribenten har loggat in från,och med hjälp av IP-adressen så får man reda på vilken internetoperatör som den skyldige har sitt konto hos,så att man kan informera abuse-enheten om de övertramp som den skyldige har gjort på nätet,samt att man får reda på vilken epostadress som den skyldige personen har samt vilken ort/stad/plats som datorn är stationerad i.

 12. Håller med några föregående skribenter att man borde införa ett särskilt data-användarkörkort,samt införa mer dataprov,och avancerade utbildning så att den som använder data för att surfa på nätet ska informeras om att man måste följa svensk lag,och bryter man mot lagen så blir internetanvändarkontot och internetanvändar-körkortet indraget.

 13. Leo:
  Nja. Det är ju med tanke påjust staten vi ibland måste vara anonyma. Jfr wikileaks.

  Jo, naturligtvis men det är du inte utan bank-id heller. Låt säga att du använder Tor.
  Kl 20:00 postar du en regimkritisk post anonymiserad med Tor. Ingen kan spåra ditt provisoriska ip. Men det går att hitta dig på annat sätt än att följa ip.
  De kollar vilken tid du postade. Därefter stämmer de av forumets klocka med rätt tid.
  Därefter letar man i alla loggar hos alla isp efter någon som före den aktuella tiden kopplade upp sig mot Tor. De som hittas granskar man datorerna för och kan kanske hitta den som skrev på just det forumet just den tiden.

  Jag förutsätter en diktaturstat som lägger resurser på att hitta obekväma och stiftar lagar som ger myndigheterna suverän rätt till allt.

  Sverige är inte där på långa vägar idag. Så idag är det inget problem. Jag kan skriva vad jag vill om regeringen utan att de har laglig rätt att ingripa. Regeringen har inte ens de befogenheterna att kunna tvinga rättsväsendet att ingripa. På samma sätt är det med självaste polisen eller åklagarväsendet. Det finns en person som kallar sig för “corruptio” på nätet (Han heter egentligen så här http://www.upplysning.se/person/data/?id=6a5a2313-ef46-4c23-6614-cf9fc2ef0dd0 )som skapat säkerligen mer än hundra bloggar. Poliser och åklagare förtalas fruktansvärt i hans bloggar. Det är rena förföljelserna. När han skulle häktas avslog domstolen det och försatte honom på fri fot.

  Vi behöver alltså inte vara anonyma idag för att kritisera makten, de kan ändå inte göra något. Den dagen Sverige blir en diktaturstat spelar anonymitet ingen roll för då är vi alla ute på barrikaderna och försvarar vår frihet mot makten helt öppet utan anonymitet. Jag menar alltså det vanliga folket ute i stugorna, de som idag är tuffa näthatare är samma personer som skulle skita på sig om de skulle tvingas konfrontera makten på barrikaderna, dvs vi skulle inte ens se röken av dem när det verkligen gäller.

 14. Helvete i gatan vilken bra blogg!!!!
  Vilket inlägg!!! Jag har sällan sett en blogg där det medges att de kan göra fel, det är så gott som alltid pekfingrar mot alla och allt om sin egen förträfflighet.

  Jag håller inte med er i allt men så som ni bjuder på ers själva inger respekt!!!

  Detta är från nu min startsida på nätet!!!!

 15. Jag gillar inte idén om bankid men jag tycker ni har en stil som är något nytt och ni gör det med egna namn. Underbart!

 16. EgoBoy:
  Helvete i gatan vilken bra blogg!!!!
  Vilket inlägg!!! Jag har sällan sett en blogg där det medges att de kan göra fel, det är så gott som alltid pekfingrar mot alla och allt om sin egen förträfflighet.

  Jag håller inte med er i allt men så som ni bjuder på ers själva inger respekt!!!

  Detta är från nu min startsida på nätet!!!!

  TACK!

  Vi har inga krav att alla skall hålla med oss men vi vill gärna höra alternativ till våra förslag.

 17. Hockey:
  Jag gillar inte idén om bankid men jag tycker ni har en stil som är något nytt och ni gör det med egna namn. Underbart!

  Låter som du vill låna pengar 😉

 18. hej igen,
  Det kan hända att den svenska staten inte är speciellt repressiv. Men andra stater är det. Svenska arbetsgivare, individer och media kan definitivt vara repressiva. Dvs som jag ser där har vi ett absolut behov av anonymitet på nätet även i sverige. Du har ju själv beskrivit i tidigare poster om hur ni själva upplever att ni har trakasserats av rättsvårdande myndigheter.

  Men ok. Din ide om bankid eller liknande lösning på svenska forum. Hur tänker du då? Folk kommer ju bara att migrera över till de internationella forum som erbjuder anonymitet. För du håller ju med om att det kan finnas ett behov i andra länder.

 19. Dvs att angripa anonymiteten på nätet är både meningslöst och ett angrepp på demokratin.

 20. Iridum-C64:
  hej igen,
  Det kan hända att den svenska staten inte är speciellt repressiv. Men andra stater är det. Svenska arbetsgivare, individer och media kan definitivt vara repressiva. Dvs som jag ser där har vi ett absolut behov av anonymitet på nätet även i sverige. Du har ju själv beskrivit i tidigare poster om hur ni själva upplever att ni har trakasserats av rättsvårdande myndigheter.

  Men ok. Din ide om bankid eller liknande lösning på svenska forum. Hur tänker du då? Folk kommer ju bara att migrera över till de internationella forum som erbjuder anonymitet. För du håller ju med om att det kan finnas ett behov i andra länder.

  Idén om att identifiera sig är en önskning inte en utarbetad plan där vi har alla svar.

 21. Iridum-C64:
  Dvs att angripa anonymiteten på nätet är både meningslöst och ett angrepp på demokratin.

  Vi angriper inte anonymiteten, vi tycker också man skall kunna vara anonym. Vi vill få bort allt förtal mot privata människor. Vi har blivit så illa förtalade mestadels med lögner att våra vanliga liv i princip är slut. Det är galningar som gjort detta och verktyget de använder är anonymitet. Jag vill ta deras verktyg från dem så att vi får vara ifred.
  Jag tror att 99% av de som är anonyma använder det för att riskfritt begå brott eller jävlas med folk. Bara 1% använder anonymiteten till att granska makten och säga sin sak om det.
  För mig är valet enkelt: Ta bort anonymiteten och allt förtal försvinner!

  Dock är jag fullständigt medveten om att det är en omöjlig uppgift. Men det finns metoder att komma tillrätta med det. Vi har upprepade gånger kontakta lagrådet och beskrivit en liten lagändring som skulle göra stor skillnad:
  Lägg till i BBS-lagen att det är forumens skyldighet att ta bort poster som innebär förtal precis som de är skyldiga att ta bort poster som är hets mot folkgrupp eller planering av brott. Till och med Flashback följer BBS-lagen och om man inför även förtal i den kommer de få en hel del att göra några år framöver. Vad jag vet är det något liknande som är på väg.

 22. Oavsett om man är anonym eller skriver med sitt riktiga namn så är man skyldig att följa netiketten,samt svensk lag, och regler som gäller på forum oavsett chatt,inlägg samt epost.Där bör de som administrerar forumsidor och bloggar se till att ha tydliga klara spelregler för vad som gäller på forumet respektive loggar när man skriver och postar inlägg,samt när man chattar med andra personer samt när man skickar epost på nätet, och likadant borde det vara när man skickar textmeddelanden på mobiltelefon samt samtal på mobiltelefon så ska det finnas regler på vad som gäller. Enligt lagen som rör ansvar för elektroniska anslagstavlor är de som driver forum och bloggar skyldiga att plocka bort inlägg som strider mot svensk lag och inlägg som strider mot netiketten och forumets egna lokala regler. Administratörerna är sedan 1 januari 2014 skyldiga att lämna ut användaruppgifter inklusive IP-adress-inloggningsuppgifter till polisen när det föreligger brott på forumet respektive bloggen,och administratörerna är dessutom skyldig att anmäla olagliga aktiviteter till polisen respektive SÄPO samt informera personalen på abuse-enheten hos samtliga internetoperatörer/providers/ISPAR om den som har loggat in har brutit mot lagen/netiketten/forumets lokala regler genom att skriva och posta inlägg som klart strider mot svensk lag/netiketten/forumets respektive bloggens lokala regler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.