Göra fel be om ursäkt och rätta till

En Pudel

Kan vi göra en “Pudel”, dvs fel eller till och med pinsamma fel? Jo, det kan vi, flera gånger och dessutom erkänner vi det. När folk hör av sig och påpekar att vi har fel i någon fråga undersöker vi det noggrant och om det stämmer så rättar vi. Det är det minsta av anständighet man kan bjuda på. Vi har till och med rättat när de vi kallar näthatare hört av sig om det visat sig att de haft rätt i någon uppgift i en artikel.

Andras Pudlar

Vi har hört av oss till andra nättidningar, forum och allt vad det nu kan vara för att få rättat felaktigheter nästan utan framgång. Jag minns i skrivande stund bara en som tagit bort eller ändrat i text efter våra påpekanden. Tvärt om får vi ofta väldigt kränkande svar tillbaka. Men sådana är inte vi för vi omfattas av vanlig anständighet och empati.

Hot och annat i mejl

Vi får väldigt mycket mejl från våra läsare, vi läser allt men vi svarar inte alltid. En liten del av dessa mejl är kritik mot oss utan krav på ändringar i nättidningen. Det händer att de kräver att vi svarar, om vi inte svarar kommer vi råka ut för det ena eller det andra. Sådana mejl svarar vi aldrig på! Orsaken är att dessa personer vill egentligen få respons på sina mejl. De vill bli bekräftade och om vi svarar kommer det en kanonad av hatiska mejl med hot mm. De tycks tänka att om lite hot skapade denna reaktion måste mycket hot skapa ett himmelrike av reaktioner. Reaktion på det de gör är vad de eftersträvar och det vill vi inte medverka till.

Bedjande

Vi får en del mejl där avsändaren ber oss bli vän med dem. De frågar vad de skall göra för att bli vän och de är irriterade på att vi inte reagerar. Vi svarade på inviterna i början för att senare upptäcka att våra samtal lagts ut offentligt på nätet, förvanskat naturligtvis. De som vill få en ursäkt har i en del fall tidigare lagt ut extremt lögnaktigt förtal och nu kommer de för att bli förlåtna. Vi har under åren lärt oss att bedjandet ofta är krokodiltårar som syftar till att bli vän med oss för att få mer information som kan användas mot oss senare. Dessa personer kan vara väldigt övertygande i sin bedjan men vi drar öronen åt oss och gör noggranna kontroller innan vi svara om vi alls svarar. Begår man brott mot oss och klarar sig undan rättvisan och sedan kommer dragande med att få en förlåtelse kan jag lova att det är fullständigt utsiktslöst. Betala först ett skadestånd sedan en offentlig ursäkt så kan vi diskutera saken.

Pekfinger

Några av dem som hör av sig ställer bestämda krav som om de trodde de ägde oss. Det börjar ofta med att vi beröms för vårt arbete och forsätter med tips. Därefter börjar det ställas krav på vad vi skall göra. Säger vi emot, vilket vi naturligtvis gör, blir mejlen nersolkade av okvädesord, fördömande och hot om åtgärder. För ett tag sedan blev vi beskyllda för att inte följa militär ordning i vårt arbete mot näthatet… Vi avslutade den kontakten genast och raderade alla den personens kommentarer. Ni som beter er så är helt enkelt inte välkomna att diskutera med oss.

Ni talar vi lyssnar

Bortsett från ovanstående lyssnar vi på alla som vill något. Du som vill tala med oss genom mejl kan göra det när som helst och det behöver inte alltid handla om näthat. Vi bryr oss inte om vad du står politiskt, vilken sexuell läggning du har eller var du kommer ifrån. Vi bryr oss inte heller om ifall du dömts för något eller om du är troende. Vi bryr oss helt enkelt inte om något som du tror ligger dig till last, hos oss finns inga laster bara intressanta frågeställningar.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer