Google är dagens DDR de vet allt om dig

Om du har en Androidtelefon som exempelvis Samsung, LG, Sony eller liknande måste du ha Gmail för att kunna installera vissa program på telefonen. Ett sådant program är exempelvis om du skall kunna logga in på banken eller betala när du parkera bilen och liknande. Om du skall använda Googleplay och flera andra tjänster måste du också ha ett Gmail-konto kopplat till telefonen.

Ensamt Gmail-kontot är inte ensamt

Om du har ett Gmail-konto har du inte bara ett konto för att mejla med, du har plötsligt en hel uppsjö med tjänster du förmodligen inte känner till. Google är också så fula att de låter flera av dessa tjänster utan din vetskap bli aktiva så fort du skapar ett mejlkonto. Följande tjänster har du kopplat till ditt Gmail-konto och telefon:

Google Chrome, Google Account, YouTube, Gmail, Google Play, Google Search, AdSense, Pixel Phone, Google Maps, Google Drive, AdWords, Google Photos, Google blogg och mycket mer. Dessa tjänster innehåller dessutom deltjänster som man ofta inte känner till.

En del av tjänsterna måste du dock ansluta manuellt. Det är oftast sådant som Google själva äger som kräver att du skall ha ett konto i telefonen för att kunna använda. Vill du göra affärer via din bank måste du ha ett Gmail-konto för att kunna ladda ner dessa tjänster (app) i telefonen utan att Gmail-kontot egentligen används. De vill helt enkelt tvinga dig att använda deras konto för att de skall kunna samla information om dig.

Vad gör de olika tjänsterna

Vad de olika tjänsterna exakt sysslar med är svårt att få grepp om och därmed utgör de i princip en säkerhetsrisk men vad de lagrar om dig är mer intressant och är verkligen en säkerhetsrisk.
Har du exempelvis märkt när du ringer till en myndighet eller ett företag att du får upp information om det företaget eller den myndigheten? Bra eller hur? Det får du inte upp om du inte har ett Gmail-konto i telefonen. Problemet är bara att samma information lagras hos Google. Det är inte bara den informationen som lagras det är en hel uppsjö av information som lagras. Om du har på GPS:en, vilket de flesta har, kommer Google att lagra precis allt om var du varit, vilka vägar du tagit dig dit på och exakt vid vilka tider. De lagrar alla dina kontakter och har därmed tillgång till ännu fler telefonnummer förutom ditt eget. De lagra också de du ringer ofta till. De lagrar allt om vad du gjort på Youtube eller dina chattar och mycket mer. Picasa, Google+ och Blogger sparas allt och i vissa fall kan det ligga offentligt öppet för alla att se om man inte noggrant läser och förstår hur man stänger av offentlig visning.

Kalendern på avvägar kan förstöra liv

En sak som undertecknad själv blev överraskad och förbannad över är det faktum att kalendern i telefonen kunde hittas på Google. Där står alla antecknade möten, läkarbesök och allt annat som är mer än privat. Vi har ett högt säkerhetstänk och stänger av allt som inte behövs men kalendern visste vi inte att den skickar information på nätet till kontot på Google. Om undertecknad inte visste detta vet inte många andra det heller. Skrämmande att så oerhörd privat information åker runt på nätet och lagras hos ett privat företag. Om sådant kommer på avvägar kan det förstöra liv.

Annonser

En del av det de lagrar används för att visa annonser när du surfar på nätet, Google:

Använd dessutom aktiviteten och informationen i Google-kontot för att anpassa annonser på de här webbplatserna och apparna och lagra uppgifterna i Google-kontot

De här webbplatserna och apparna är en del av Google Display-nätverket. Google Display-nätverket är ett av många ställen där Google visar annonser.

Google är ett av fler än 100 annonsnätverk på internet. Annonsnätverk på internet gör i huvudsak två saker:

  • Visar annonser på utgivares webbplatser och appar så att de kan fortsätta att tillhandahålla gratis innehåll.
  • Gör det möjligt för annonsörer, både stora företag och lokala småföretagare, att skapa annonser som visas på webbplatser och i appar.

Annonser i “appar” betyder i princip att de annonserar direkt inne i din egen telefon. De lagrar alltså vilka annonser du sett och förmodligen används också det för att fininställa direktannonser bara för dig. Frågan är vad mer detta används till och vilka fler som har tillgång till det.

Appar med kontoåtkomst

Appar i telefonen (Det oprecisa ordet “App” kan betyda ett program, en länk, en hemsida , bara en knapp eller vad som helst) kan också vara kopplat till ditt Google-konto. Du kan logga in på ditt Google-konto med dator och se vilka “appar” som är kopplade till ditt Google-kontot. Du kommer bli skrämd av vad du ser. Alltså kommer dessa “appar” ha tillgång till all din information på Google. Vad de gör med informationen är höljt i dunkel precis som allt annat vad det gäller Google. Den vanligaste tjänsten du märker av är att du kan se varifrån folk ringer, du får alltså reda på exakt position var de befinner sig när de ringer. Om du säger det till dem blir de allra flesta förvånade och skrämda av att telefonen lämnar ifrån sig sådan information. Du kan i telefonen eller i ditt Google-konto stänga av eller bestämma vad “apparna” får ta till sig för information. Frågan är bara: Hur säker kan vi vara på att tillgången till din information verkligen stängs av?

Gjort sig oumbärlig

Det är enkelt att säga att Google-kontot kan slängas ut ur telefonen. Så enkelt är det inte! Om du skall ladda ner exempelvis programmet för att kunna hantera ditt bankkonto går inte det om du inte har ett Google-konto i telefonen. Om du efter att programmet installerats raderar Google-kontot kommer inte bankprogrammet att uppdateras vilket är väldigt viktigt för att hålla säkerheten hög.

Hur ser det ut när telefoninfo sparas på Google

Undertecknad lät Google under en tid spara info för att testa hur det fungerar. Allt sattes inte på och det som sattes på stängdes av efter testet. Hur många känner till att de registreras på ett sätt som skulle få fd. DDR att bli gröna av avund. Då kritiserades DDR högljutt av både folk och stater hur illa de behandlade sina medborgare genom att registrera dem så ingående. Nu går vi med på det utan att knorra alls, men så är ju DDR sedan länge borta. Minnet är kort!

Här är några exempel på vad man gjort med telefonen som lagras, det finns otroligt mycket info här. De ser exempelvis när man loggat in på banken och flyttat pengar:

x

x

x

x

x

Om man inte är observant kan denna funktion vara aktiverad. Man kan fråga sig vad de skall ha våra inspelade röster för? Vad mer spelar de in?

x

x

x

x

x

Här är kalendern på Google. När den kopplades till Google-kontot sparades genast alla noteringarna i kalendern till kontot. Denna och de flesta andra funktionerna är aktiverad som standard (det svarta är privat information som täckts över):

x

x

x

x

x

Alla undersökningar du deltar i sparas på Google:

x

x

x

x

x

Här säger de att man kan spara all enhetsinformation från telefonen till Google. Vad de inte säger att funktionen är aktiverad som standard:

x

x

x

x

x

Här är en översiktsbild på vad som sparas på Google:

x

x

x

x

x

Här är ingången till allt du gjort med telefonen sparat på Google (när bilden togs hade tjänsten stängts av, “pausad”):

x

x

x

x

x

Lite annat som sparas om du inte stänger av tjänsten:

x

x

x

x

x

Ingången till där allt om var du befunnit dig och hur du förflyttat dig lagras:

x

x

x

x

x

Här är kartan där allt om var du befunnit dig och hur du förflyttat dig skrivs ut:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer