yngre användare

Google – Skall skydda yngre användare

Nu är det på väg förändringar som skall göra livet på nätet tryggare och säkrare. Först ut kommer det förändringar för yngre användare. Även andra företag för sociala plattformar har börjat så smått och andra står i startgroparna för förändringar.

Det har gått för långt på nätet

Orsaken till att de stora företagen med sociala plattformar gör detta nu är för att överleva. Om de inte skulle göra det är risken att stater går in och tvångsredigerar deras plattformar eller helt enkelt blockerar dem precis som barnpornografisidor som dyker upp blockeras i Sverige och flera andra länder. Plattformsägarna vill helt enkelt tillmötesgå önskemål från myndigheter som arbetar med att förebygga brott mot barn. Oavsett hur det ligger till med orsaken så är det hög tid att det börjar göras något nu och självklart skall det börjas med barnen.
Ute i verkliga livet skulle man inte kunna göra det som görs på nätet. Vuxna skulle inte lika enkelt kunna lura barn att klä av sig eller någon okänd person skulle inte kunna slänga ur sig en massa lögner på exempelvis en buss om någon annan som åker med. De skulle helt enkelt inte våga säga ett enda ord högt för det är så näthatarna är. Bara när de är anonyma och inte syns vågar de yttra sig men då gör de det istället mångfalt värre osv.
Det finns en tanke att nätet skall vara som i verkligheten. Det man kan göra i verkligheten skall man kunna göra på nätet. Omvänt skall det då också vara så att det man inte kan göra eller får göra i verkligheten skall man inte heller göra på nätet. Det är det sistnämnd de sociala plattformarna vill efterlikna. Först ut är alltså de unga.

Vad tänker Google göra för åtgärder för yngre användare

De vill göra det tryggare, tydligare och skydda barn. Det kommer att bli lättare att få bort söklänkar om sig själv och speciellt då bilder. Samma regler kommer att införas också på Youtube. Kartverktyget “Maps” skall man inte kunna gå att slå på platshistorik för minderåriga. Ingen under 13 år kommer att kunna inneha ett eget konto på företagets olika plattformar utom “Youtube Kids”. Det kommer också bli förbjudet att uppmuntra barn att spendera pengar.

Andra aktörer

På Instagram kommer alla användare under 16 år att ha privata konton som standard (ej offentligt).

Apple jobbar hårt för att göra nätet säkrare för barn. De har börjat skanna användares bilder som laddas upp i för att hitta bilder med övergrepp mot barn.

Läs mer: NyTeknik

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer