Google – Omskrivna vill bli glömda

År 2014 dömde EU-domstolen att Google måste ta bort länkar till privatpersoner som vill bli glömda på nätet. Nu när detta pågått i tre år rapporterar Google att mer än 2,4 miljoner begäran om borttagning kommit in från européer sedan 2014 och att 43 procent lett till att information faktiskt har tagits bort. Det innebär att lite mindre än 1 miljon personer per år begärt att få bli glömda medan det beviljats i ca 400.000 fall.

Vilka vill få bort länkar från Google

89 procent av ansökningarna kommer från privatpersoner, varav cirka 40 procent berör minderåriga vilket är en överraskande hög siffra. Resterande, 11 procent, är begäran från företagare och föreningar mm.

Vad vill man få bort

Sajter som man absolut mest vill få bort länkar till handlar om sajter som lägger ut personuppgifter som exempelvis Flashback. 24 procent handlar handlar om att få bort information om yrken, 19 procent handlar om att få bort länkar till olika registersajter, 18 procent handlar om att få bort länkar till nätmedia, främst på extremhögersidan, och 12 procent gäller att få bort länkar till Facebook, Twitter och liknande. 3 procent vill få bort länkar till myndigheter som mest handlar om brottsstatistik.

Hur gör man

Det är inte helt enkelt att begära att få ta bort länkar från Google och det är inte helt vattentätt. Om du fått bort en länk kan du enkelt ändra adress från google.se till google.com så finns din länk där. Man kan också använda andra sökmotorer för att se det du tagit bort från google.se. För att få bort länkar måste man ligga på ordentligt och inte ge sig. Man kan upprepa begäran flera gånger. De svara då att du bara ställer till med problem om du gör så men det är inget att bry sig om för det är ett automatiskt mejl som skickas ut, det är bara till att fortsätta att begära. När du får ett svar om att länken inte kommer att tas bort noterar du mejladressen så att du i fortsättningen skickar dina krav direkt dit upprepade gånger. Efter några månader har länken eller länkarna du begärt att få bort tagits bort även om de ofta svarat att det inte skall tas bort. Börja med att fylla i formuläret här:  Google. Här är fler länkar till sajter där du kan begära att få bli glömd: http://raderamig.nu/


Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer