Google kallas till KU-förhör

Google kommer eventuellt att kallas till förhör av Konstitutionsutskottet (KU) därför att Google inte stoppat hot, hat och hets mot folkgrupp trotts upprepade påstötningar från både media, folk och myndigheter. Förmodligen kommer Google att visa fingret åt KU och inte infinna sig. Det är alltså problematiskt när stora företag helt krasst struntar i myndigheters uppmaningar.

0 Kommentarer on “Google kallas till KU-förhör

 1. Om inte Google rättar sig efter lagar och paragrafer så borde Googles verksamhet på internet ifrågasättas och då borde man kunna stoppa Googles verksamhet samt stämma sökmotorjätten på miljonbelopp om Google envisas med att vägra ta bort olämpligt,olagligt material från sin plattform.

 2. I Tyskland har de förstärkt sin lag på så vis att nätplatser som inte raderar förtal och lite annat kan få 500 miljoner kr i böter. Det skall också gälla länkar som Googles.

 3. Karmen:
  I Tyskland har de förstärkt sin lag på så vis att nätplatser som inte raderar förtal och lite annat kan få 500 miljoner kr i böter. Det skall också gälla länkar som Googles.

  TACK för informationen!
  Det skall vi kolla upp!

 4. Karmen:
  I Tyskland har de förstärkt sin lag på så vis att nätplatser som inte raderar förtal och lite annat kan få 500 miljoner kr i böter. Det skall också gälla länkar som Googles.

  Tack Karmen. Sverige borde införa samma system som man har gjort i Tyskland att de nätplatser samt sökmotorföretag som vägrar att radera bort allt olagligt material samt om sökmotorföretag och nätplatser i hemlighet ger uppbackning till våldsbejakande rörelser ska kunna åka på feta företagsböter upp mot mellan 500 miljoner kronor och 1 miljard kronor ,för vägrar nätplatser och sökmotorföretag radera bort allt olaglig material från nätet samt om de i hemlighet ger uppbackning till våldsbejakande organisationer ,och att nätplatser och sökmotorföretag i slutändan kan bli nedstängda från nätet och få sina verksamheter stoppad.

 5. Varför ska ett amerikanskt företag anpassa sig efter svensk lagstiftning som inte existerar i USA!?

  Tacka vet jag USA där man har riktig yttrandefrihet! Folk som hävdar att samhället skulle braka samman om man tog bort lagen om hets mot folkgrupp vet inte vad dom talar om. I USA fungerar det hur bra som helst utan den lagen!

 6. Percy Nilegård: Varför ska ett amerikanskt företag anpassa sig efter svensk lagstiftning som inte existerar i USA!?

  Tacka vet jag USA där man har riktig yttrandefrihet! Folk som hävdar att samhället skulle braka samman om man tog bort lagen om hets mot folkgrupp vet inte vad dom talar om. I USA fungerar det hur bra som helst utan den lagen!

  Orsaken till åtgärder mot näthat är att det skadar människor. En del till och med tar sina liv, nu senast Be**y Fredrik**on. Jag som skriver detta har en nära anhörig som försökte ta sitt liv efter att ha blivit omtalad och uthängd i omkring 10.000 inlägg på ett forum. Flera har hört av sig och berättat sina sorgliga historier om nära och kära som tagit sina liv efter uthängningar och förtal. Ännu fler kan inte få arbete efter de blivit uthängda eller ens bostad. Vad det gäller Google handlar det om att de inte tar bort Youtubefilmer som är kränkande mot folk. Nu senast en film om Judar som förtalas och förnedras som de helt vägrar ta bort. En känd fd sportjournalist berättade idag på radion att han förnedrade en kvinna illa. Någon spelade in det och lade ut det på Youtube. För kvinnans skull försöker han få bort det men Google vägrar.

  Tumregeln borde vara så att det är den som omtalas eller är på en film som skall avgöra om det får finnas kvar. Om någon tar ett foto på mig och lägger ut bara för att förnedra är det jag som avgör om det skall få finnas kvar där.

  Jag tror det är du som inte riktigt tagit reda på hur det är i USA. Jan Axelsson, forumet Flashbacks ägare, fick frågan varför servrarna inte står i USA svarade han att vi skall vara glada för att de inte gör det för då hade mycket i forumet fått raderas (skriver ur minnet, han svarade inte exakt så men innehållet var så).

  I USA ser man nätfriheten i Sverige som allt för fri. I USA finns inte begreppet “hets mot folkgrupp” men de har annat som täcker upp ungefär på samma sätt. Sen kan man fråga sig vad det är för puckon som tycker man skall få hetsa mot folkgrupper, finns liksom ingen anledning.

  En annan aspekt på näthat i USA är det faktum att en uthängning får en mycket begränsad effekt eftersom de är så många i landet med samma namn. Man kan inte heller söka på personuppgifterna på samma sätt som i Sverige. I Sverige är det så fritt att vem som helst kan få reda på allt om vem som helst bara man har en dator. Gem mig ditt personnummer så skall jag på två minuter plocka fram alla domar mot dig under ditt liv om du någonsin stått inför en domstol. Jag kan enkelt plocka fram alla ställen du bott på, dina föräldrar och deras föräldrar långt tillbaka i tiden och mycket mer än så. Vi jobbar med sådant och gjort det i 6 år nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.