Lade ut Förundersökning

Google hotar Australien till lydnad

Det ligger ett lagförslag i Australien som gör att visat innehåll som tillhör någon annan kommer att kosta pengar. Det påverkar Googles söktjänst som indexerar andras webbplatser och dess innehåll. Sådant indexerat innehåll från Australiska företags- och flera privata webbplatser kan Google tvingas betala om det kan visas i Google. Det gäller också Facebook vars medlemmar kan dela innehåll från olika företag. Om lagen går igenom kan alltså det kosta pengar att visa sådant material.

Google slår tillbaka med hot

Google svarar med att blockera Australien från att kunna använda Google om lagen går igenom. Vad Google egentligen gör är att hota en stat till lydnad. Det är påtaglig stor risk att sådant sker om företagen är tillräckligt stora. Vad staterna ute i Världen borde göra är att inte tillåta företag bli så stora att de är större än hela stater. Man borde också tillsammans sätta upp universella regler för internet på så vis att ingen, vare sig det är en stat, företag eller privatpersoner, kan dominera informationen. Det är viktigt att yttrandefriheten och den demokratiska principen regleras så att ingen kan ta över den och styra folks åsikter.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer