Gammelmedia ett hatobjekt på nätet

Förr i tiden, det vill säga under 90-talet fanns en syn på medierna som den tredje statsmakten. Man hade respekt för vad de skrev och sade. Visst fanns det sådant man kunde hänga upp sig på och visst fanns det berättigad kritik men överlag var den allmänna meningen att det gick lita på media. Ibland kunde de dock gå över gränser och hänga ut folk som det ena eller det andra och i brådrasket skriva något som inte var helt sant eller förvrida sanningen. Oftast berodde det på att vara först, dvs att sälja fler tidningar som felen begicks. Vad man än säger var och är medias huvuduppgift att berika ägarna, ibland märktes det då och ibland märks det även idag.

På nätet förr i tiden

På nätet togs medias felaktigheter bryskt upp. Diskussionerna kunde vara hätska mot att medierna inte avslöjade skumraskpolitikernas i utkanterna av vårt politiska system, att de så blint försvarade och trodde på rättsväsendet eller att de inte gick hårdare fram mot diverse idéer att registrera eller styra folks åsikter. På forumen diskuterade man ihop sig i en enad front mot att media var medlöpare till dessa åkommor. Fronten var enad men man tillät i stort sett alla åsikter komma fram. Forumen var en myriad av olika åsikter, viljor och politiska läger. Man hyllade de nya svenskarna och tog de till sig med värme. Flera av dem som då deltog på nätets barrikader är idag journalister och politiker. Deras intåg i finrummen förändrade media en aning mot det håll kritikerna tidigare stegat ut. Man blev försiktigare med att hänga ut folk, det bildades etiska råd, man började kritisera rättsväsendet i högre grad och man köpte inte politikernas förklaringar rakt av. Naturligtvis kan man inte svära media fri från fel, fortfarande tror de mer på rättsväsendets folk än på de vanliga medborgarna men inte så utstuderat som förr och de kan idag vara fränt kritiska mot olika delar av rättsväsendet. Politiker lyssnar man fortfarande på men de kan också driva politiker till avgång, ofta med rätta. Det hände så gott som aldrig förr i tiden. Politiker då kunde ertappas med att semestra i länder vi allmänt bojkottade, de kunde gå på bordeller eller misstänkas utnyttja minderåriga, de kunde i hemlighet registrera folks politiska åsikter, de kunde gå före i bostadskön eller ställa till med brakfester för statens pengar och mycket mer utan att någon drevs till att lämna sina politiska uppdrag. Den formen av missbruk tog stopp efter att barrikadernas folk steg ut i finrummen.

Nätbarrikaderna idag

Idag har det vänt 180 grader. Nu måste barrikaderna själva gå ut och högljutt deklarera att de har  “yttrandefrihet på riktigt”, förr hade vi “yttrandefrihet på riktigt”, kring det var det ingen som tvekade, det var så att säga självklart. Den nybyggaranda som då var har idag stelnat till en grå formlös betongmassa som samstämt skriker ut exakt samma sak. Likriktningen är total. Om man går emot den rådande meningen blir kontot genast bannat eller i bästa fall kommer det in horder av “den rätta linjens folk” och dränker den som går mot strömmen till ohörbarhet. De tidigare barrikadernas folks krav på etik och moral har bytts till sin motsats. Idag är det barrikadernas folk som hänger ut våra medborgare till dessas stora fasa, idag är det barrikadernas folk som i stor utsträckning tillåter personer beskriva sina sexuella relationer med barn, idag är det barrikadernas folk som hyllar drogkulturen, idag är det barrikadernas folk som förtalar och kränker sina medmänniskor å det grövsta medan krav på etik och empati är helt borta, idag är det barrikadernas folk som föraktar kvinnor och de jämställdhetsframstegs som gjorts, idag är det barrikadernas folk som skändar döda, både vuxna och barn, idag är det barrikadernas folk som förföljer och hånar folk med funktionsnedsättning, idag är det barrikadernas folk som uppmanar till självmord i direktsändning, idag är det barrikadernas folk som på barrikaderna planerar och genomför brott,  idag är det barrikadernas folk som uppmanar till våld mot våra nya svenskar, idag är det barrikadernas folk som hyllar extremhögern som nazister med fler. När dessa förtappade människor kritiserar media når löjligheterna nivåer vi förr aldrig trodde var möjliga. All etik, empati och omsorg av andra är helt borta. Konspirationsteorier har tagit sanningens plats  i den grå betongmassa som dagens folk på barrikaderna består av.

Media idag

Media idag är inte på långa vägar perfekt och kommer aldrig att bli det men det finns idag möjligheter att göra rätt eller ändra sig om de upptäcker att de haft fel. Media idag kritiserar rättsväsendet mångfalt mer än de rättsväsendekramande folken på barrikaderna, media idag kräver mer av politiker i gråzonen än de gråa politikerkramande folken på barrikaderna kräver. Idag är det media som kritiserar händelser ute i samhällets gråzon medan folken på barrikaderna sväljer kroken från gråzonen och allt annat därifrån helt kritiklöst. Media är en dynamisk ådra idag i jämförelse med folken på barrikaderna som stelnat i betongmassan av sina empatilösa konspirationer om en dold politisk agenda hos medierna.

Mer att läsa: Här

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer