Flashback – Terje Hellesø talar ut

Terje Hellesø talar ut om mobbingen mot honom i DN. Det var rent ut sagt korkat av Terje Hellesø att ta genvägen med att klippa och klistra i sin fotokonst även om det bara var under en kort tid och några få bilder. Men det finns det som är värre än att klistra in djur i några naturbilder och det är alla kränkningar mot Terje Hellesø och hans familj. Det finns inte något som helst försvar för det och måste sägas vara mångfalt värre än det Terje gjorde.

Får man kränka någon som fuskat

Man får inte kränka någon oavsett vad det gäller eller om det inte täcks av lagen. Det står skrivet i de flesta människors benmärg. Tyvärr har inte alla fått den egenskapen och av någon anledning hänger flertalet av dem på hatforumet Flashback.
Varför får man inte kränka folk som betett sig illa eller varför ingår det i normalt folkvett att man inte kränker någon? Om vi skulle kränka varandra lite till mans hela tiden skulle det inte bli mycket till samvaro människor emellan. Om alla skulle bete sig som på hatforumet Flashback är risken överhängande att vi haft ett ständigt inbördeskrig utan någon utsikt till ekonomiska framsteg. Landet skulle falla tillbaka i fattigdom och elände. Utan djupare förklaring förstår var och en att det inte skulle fungera på det viset. Småungarna oavsett ålder på hatforumet Flashback och andra platser förstår inget alls, de pladdrar bara på rakt ut utan tanke.

Det är domstolarna som straffar folk

Vanligt folk får inte straffa någon, det får bara domstolarna göra och genom något som kallas strafföreläggande.

Målet för rättsväsendet är den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet. Rättssäkerhet innebär att rättsskipning och annan myndighetsutövning ska vara förutsebar och enhetlig samt bedrivas med hög kvalitet. Med rättstrygghet avses att enskilda personer och andra rättssubjekt ska vara skyddade mot brottsliga angrepp på liv, hälsa, frihet, integritet och egendom.
Källa: Regeringen

Straffet är alltså en angelägenhet mellan individ och samhälle och inte mellan individer. Det är en straffbar handling när en eller flera individer straffar någon på egen hand. Kränkningar eller integritetsbrott mot andra är en eller flera individers utdelande av straff. Det är alltså en olaglig handling. Den formen av privat olagligt utdelande av straff till andra pågår i mycket stor omfattning på hatforumet Flashback. Till detta kommer att den drabbade kan omfattas av detta olagliga straff resten av sitt liv. Dvs, straff i form av kränkningar är ofta ett livstidsstraff utan möjlighet till förkortning. Tänk er en dönick på hatforumet Flashback som inte är torr bakom öronen sitter hemma hos mamma i sin lilla skrubb och delar ut livstidsstraff till andra människor som ofta är skötsamma och aldrig gjort något fel mer än någon händelse som renderat dem uppmärksamhet på hatforum.

Med detta sagt

Med detta sagt skall vi dra en kort bakgrund till det som hänt Terje Hellesø. Terje är foto- och djurintresserad. Han har hållit föredrag och skrivit böcker i dessa intressen. Han har blivit mycket uppskattad och fått flera utmärkelser. Han har också startat flera föreningar i ämnet. Men vid något tillfälle år 2010 började han kopiera in bilder på djur i sina naturfotografier. Det är i och för sig inte ovanligt men Terje hävdade att bilderna var tagna så. Han har senare erkänt att han gjort på det sättet med 93 bilder mellan 2010 och 2011. Alltså under sin 30-åriga produktion och en halv miljon bilder har han “fuskat” med 93 bilder. En jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet upptäckte att vissa bilder som avsågs vara äkta egentligen var manipulerade. Så långt var allt bra och självklart skall manipulerade bilder av detta slag avslöjas men det stoppade inte med det. Det kom att bli värre, mycket värre.

Orsaken till fusket

Som vanligt är inte en orsak till fusk ett försvar av fusk. Frågan om “orsaken” ställs bara för att få svar på frågan “varför” och så här ser “orsaken” ut:

/../ företaget Hellesö Photography hade försatts i konkurs under 2010 med drygt en miljon i skulder – och en kreativ press att hela tiden komma närmare och närmare de skygga lodjuren ledde till att han klev över den flytande gränsen mellan bildbehandling och manipulation.
Källa: helahalsingland.se

Själv fortsätter Terje så här:

Jag var på väg in i väggen med full kraft. Jag var i gång 24 timmar om dygnet, med fotofestivalen, galleriet, kameraklubben och massor av möten samtidigt som fotoverksamheten steg parallellt. Någonstans i det klev jag över gränsen.
Källa: helahalsingland.se

Terje var alltså svårt pressad och uppvaktad hela tiden av att visa resultat. Det fick den vanliga spärren att haverera och steget togs fullt ut att ta genvägen till resultat av några foton.

Hamnade på hatforumet Flashback

Det som sedan hände och som som straffade familjen för resten av livet var att man började skriva om det på hatforumet Flashback. Undertecknad vet med eftertryck att där vill man inte bli omskriven för det kommer att kosta det liv man tidigare kände. På det hatforumet spelar det ingen roll om man är skyldig eller inte, de straffar alla ända in i märgen för resten av livet. Folk kan inte få arbete, svårt att få bostad och i flera fall har bankkonton sagts upp. Vi hoppar då över alla andra problem som att man förlorar vänner eller att man blir portad hos frisörer och föreningar mm. I det hatforumets klor hamnade Terje och hans fru. Det betyder inte bara att han inte längre kan publicera sina foton som vanligt utan det betyder i princip att livet tar slut här för vilken annan person som helst.
Hatet mot privatpersoner är inte bara tillåtet på hatforumet Flashback utan man uppmanar till det. Varför man uppmanar till hat beror på två saker:

 1. Folk med sådan läggning hänger där
 2. Ägaren tjänar pengar på hatet

Punkt 2 har dock på senare tid havererat eftersom forumet går med förlust på runt 1 miljon/år. Just därför blir punkt 2 än mer viktigt att upprätthålla för ägaren som är förblindad av sitt forum som går mot sin död. Tidigare har forumet gett ägaren flera miljoner i avkastning så hatet har varit en stor inkomstkälla som forumet aldrig mer kommer att bli. Vad ägaren inte tänkt på är att de som är objekten för hans inkomster inte lägger sig ner och väntar på sin bortgång. Det är nämligen så att folk som utsätts för oförrätter kommer förr eller senare att slå tillbaka. Om inte rättsväsendet sätter stopp för den makalösa förstörelse av människoliv som pågår där kommer de utsatta att göra det själva. Det har sedan några år börjat så smått att slå tillbaka och det kommer inte att sluta förrän ägaren tar sitt förnuft till fånga. Om hetsjakten mot Terje på hatforumet Flashback säger han själv så här:

Jag försökte överleva. Det var kaos. Det handlade om att överleva minut för minut.
Källa: helahalsingland.se

Det blev värre och värre. Till slut:

Samma dag som Terje Hellesö publicerade sitt erkännande så drog han ut till skogs. Han tänkte inte komma tillbaka.
Källa: helahalsingland.se

Terje var alltså som många andra utsatta på Flashback beredd att ta sitt liv:

Malin och några gemensamma vänner åkte ut och letade, hittade honom och en ambulans körde honom sedan till sjukhuset i Jönköping, där han vårdades i sex dygn
Källa: helahalsingland.se

Det är alltså vad som kan hända när ägaren till hatforumet Flashback låter drevet få snurra dygn efter dygn. Vi känner igen det. Vi känner också igen begäret att ta sitt liv och hur nära det var. Terje var skyldig till manipulation av bilder men vi var inte skyldiga till något alls men det biter inte på hatforumet. Vi vet dock vad som biter och det kommer mer av den helt lagliga varan efter hand från oss.

Att vara jagad dygnet runt och vara fritt villebråd för anonyma nätmobbar är inget Terje och Malin Hellesö önskar ens sina värsta fiender. Terje säger att han inte läser Flashbacktrådarna om sig själv, men en del letar sig fram ändå och mycket är gränslöst elakt.
Källa: helahalsingland.se

Hur ser hatet ut

Terjes egna ord om hatet som vi så väl känner igen från hatet mot oss:

Jag lär bland annat vara sociopat, psykopat, nekrofil och alkoholist. Jag och Malin rekommenderades att gå ut i skogen och skjuta varandra. Malin har inte ens något med det här att göra, hon har inte gjort annat än att vara tillsammans med mig. Det finns inga normala proportioner. Jag har fuskat med knappt 100 bilder, jag har erkänt och bett om ursäkt och tagit konsekvenserna av detta. Men det fortsätter, det pågår hela tiden, senast häromdagen på Facebook. Man vill knäcka mig och ha bort mig.
Källa: helahalsingland.se

I övrigt återpublicerar vi inte hatet här från hatforumet.

Hatet fick ett journalistpris

För sina makabra kränkningar av Terje vann dessa ett pris av Sveriges Radios för år 2011 års nyinstiftade journalistpris, “Årets medieorm”. De som så omdömeslöst delade ut detta pris måste varit helt blinda för det exempellösa drev Terje och hans familj utsattes för av de som vann priset. Alternativt var de själva med i drevet vilket vi vägrar tro på. Snarare handlade det om att jakten på en pristagare gjorde dem blinda för de svåra kränkningarna mot en familj på hatforumet Flashback som kostade dem resten av livet i lidande. Ansedda Sveriges Radio delade alltså i princip ut ett pris till hatforumet Flashback för att de var så duktiga på att hata folk tills de blir helt tillintetgjorda.

Ohederligt journalistpris

Vi skrev i förra stycket att det inte skulle förvåna oss att “Alternativt var de själva med i drevet vilket vi vägrar tro på”. Vi fick nyligen ett mycket trovärdigt tips att någon eller några som utser “Årets Medieorm” i Sveriges Radio var med i tråden som kränkte paret Hellesø så grovt att deras liv slogs i spillror. Om det stämmer är det en av de värsta skandalerna i mediesverige någonsin eftersom de delar ut priset till de som avslöjat ett fusk genom att själva fuska. Detta är något som absolut måste granskas ingående.

Det går dåligt för hatforumet

Det går så dåligt för hatforumet Flashback att ägaren till och med försöker sätta fart på gamla trådar som renderade mycket besökare. Nu senast försöker ägaren väcka upp tråden om Terje Hellesø utan att det minsta bry sig om lidandet som startades då och fortsätter så länge den tråden finns kvar. Tiggeriet fungerar inte heller. Bara ca 50 personer skänker sammanlagt runt 5.000kr i månaden. Inte ens moderatorerna skänker pengar till sitt eget forum för om de gjort det hade det varit betydligt fler än 50 personer som skänkt pengar. Om det fortsätter så här är snart Flashback Media Groups pengar slut. Terje däremot fortsätter att fotografera och det kommer han göra långt efter att hatforumet försvunnit från nätet.

Länkar:
hellesophotography.wordpress.com
helahalsingland.se

[Bilden högst upp är en så kallat Flashkattåsna. Bilden togs i Brighton, England. Den är garanterat inte photoshoppad]

7 tankar på “Flashback – Terje Hellesø talar ut

 1. Jag kan inte försvara någon av parterna i det här fallet förutom att komma med min syn. Jan Axelsson tycker att det var en bra sak, därför vill han flera år efter händelsen göra saken aktuell igen. När Jan tycker att det är en bra sak är det Flashback som gjort en bra sak, det är så han lyfter upp sitt eget varumärke, det var Flashback, den riktiga personen som avslöjade det får inte alls uppmärksamheten som egentigen förtjänar det, Jan nämner inget alls om personen. Det är Jans Flashback som ska få äran och berömmelsen. Men om något dåligt händer på Flashback är Jan där igen, Flashback har inget med det att göra utan lägger då skulden på den som gjort något eller skrivit något olämpligt. Har någon medlem gjort något bra? Då är det Flashback, har någon medlem gjort något dåligt? Då är det den enskilda medlemmen och Flashback har inget med det att göra. Sådan lustig figur är Jan.

 2. Anonym:
  Jag kan inte försvara någon av parterna i det här fallet förutom att komma med min syn. Jan Axelsson tycker att det var en bra sak, därför vill han flera år efter händelsen göra saken aktuell igen. När Jan tycker att det är en bra sak är det Flashback som gjort en bra sak, det är så han lyfter upp sitt eget varumärke, det var Flashback, den riktiga personen som avslöjade det får inte alls uppmärksamheten som egentigen förtjänar det, Jan nämner inget alls om personen. Det är Jans Flashback som ska få äran och berömmelsen. Men om något dåligt händer på Flashback är Jan där igen, Flashback har inget med det att göra utan lägger då skulden på den som gjort något eller skrivit något olämpligt. Har någon medlem gjort något bra? Då är det Flashback, har någon medlem gjort något dåligt? Då är det den enskilda medlemmen och Flashback har inget med det att göra. Sådan lustig figur är Jan.

  Mycket bra formulerat!
  Exakt så se vi på det också!

 3. Faktiskt en av “Flashbacks” meriter. Andra saker har de skött betydligt sämre.
  Här handlade det ju i första hand om sanningssökande, inte om den gamla vanliga
  digitala lynchmobben. Men Terje gick väl aldrig i svaromål på FB.

 4. Anonym:
  Faktiskt en av ”Flashbacks” meriter. Andra saker har de skött betydligt sämre.
  Här handlade det ju i första hand om sanningssökande, inte om den gamla vanliga
  digitala lynchmobben. Men Terje gick väl aldrig i svaromål på FB.

  Det var några få på Flashback som visade var djurbilderna hittats och hur de lagts in i Terjes naturfotografier. I övrigt hittades förfalskningarna först av en jägare. De på Flashback som gjorde detta startade en blogg om det. Frågan är hur länga man skall straffas av fel man gjort i livet? Det som ligger på Flashback kommer aldrig att tas bort, dvs Terje har fått ett livstidsstraff. Vi tycker det är omdömeslöst att skriva om folk på Flashback just därför att det aldrig tas bort och att Google lägger in det i sitt index.

 5. Bara för att Terje klippte och klistrade djurbilder ,och att han sedan medgav att han hade manipulerat med bilderna så ska han inte riskera att råka ut för rena trakasserikampanjen som man drog igång mot Terje och hans familj i tråden “Terjade bilder” Trakasserikampanjen mot Terje och hans familj höll ju på ett bra tag och det bidrog med att Terje och hans familj kände oro för var dag som gick när folk på Flashback postade inlägg som innehöll kränkningar,trakasserier,hot mot Terje och hans familj.

 6. Spion:
  Bara för att Terje klippte och klistrade djurbilder ,och att han sedan medgav att han hade manipulerat med bilderna så ska han inte riskera att råka ut för rena trakasserikampanjen som man drog igång mot Terje och hans familj i tråden ”Terjade bilder” Trakasserikampanjen mot Terje och hans familj höll ju på ett bra tag och det bidrog med att Terje och hans familj kände oro för var dag som gick när folk på Flashback postade inlägg som innehöll kränkningar,trakasserier,hot mot Terje och hans familj.

  Ja, ock det skapades en blogg på nätet där de fortsatta trakassera honom.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer