Flashback, maillista, alias och en massa frågor

En massa frågor blir till ett svar

Folk har ställt mängder med frågor efter vi publicerade förra artikeln. Den vanligaste av frågorna är hur det är möjligt att ta fram anonyma användarnamn när man bara har en mejllista?

Jag håller med om att det låter som ett trolleri men det handlar bara om en slags algebra eller att med några svar hitta alla svar. Så här kan det se ut:

Vi har två listor, en med bara siffror…

0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

…och en med bara alias:

aakul
bargona
bettan
callekanon
davidgurka
enarfilbunke
faalleelvis
gardiandollar
honungskillen
ivaribrasan
jaahan.k.rikeman
kallebanan
landssvikare
merapengar
nuardetnog

Listan med siffror är mejladresser. Nu är det så att vissa personer använder ovanliga alias som är personliga och därför inte kan skiljas från dem. De använder alltså samma alias på flera platser och inget är fel med det. Förmodligen är det helyllefolk som aldrig gör något ont. I detta fall gör de något gått utan att veta om det. Samma personer som aldrig gör något ont har inte heller anledning att byta mailadress, de har alltså samma adress år efter år. När vi gått ut och sökt efter dessa goda personers alias hittar vi flera stycken. Flashbacks ägare (= admin på Flashback) sade att mailadresserna ligger i alfabetisk ordning sorterat på alias. Vi väljer de som är mest utspridda över maillistan och sätter in dessa mitt för deras mejladress så här:

0 = bargona
1
2
3
4
5 = faalleelvis
6
7
8
9 = jaahan.k.rikeman

Lägg märke till att aliasen hamnade i alfabetisk ordning.
Vi har laddat ner alla alias på Flashback och låter aliaslistan här ovan symbolisera den. Vi har tidigare sorterat aliaslistan i alfabetisk ordning. Nu passar vi in de alias vi hittat i mejllistan vi laddat ner:

= aakul
0 = bargona
1 = bettan
2 = callekanon
3 = davidgurka
4 = enarfilbunke
5 = faalleelvis
6 = gardiandollar
7 = honungskillen
8 = ivaribrasan
9 = jaahan.k.rikeman
= kallebanan
= landssvikare
= merapengar
= nuardetnog

Som ni ser har jag här ovan fyllt hela mejllistan med alias, ett för varje mail, utan att veta vad de hade för alias. Det räcker med att få tag på ett antal väl utspridda alias för att hitta alla de andra. De alias som hamnar utanför siffrorna beror på att vi har nära en miljon alias i vårt register men “bara” 40.000 mejladresser. Alltså kommer de flesta alias att hamna utanför listan.

Lite mer komplicerat

Det är lite mer komplicerat än så här med tanke på att mejllistan inte är en komplett lista från A till Z. Den är bruten på några ställen men det löser vi genom att hitta fler alias och passa in dem också. Det är lite jobb men med programmeringskunskaper “i huset” kan vi fixa det tämligen snabbt då det ges tid för detta.

Det tunga arbetet är inte tungt

Om vi nu vill hitta personuppgifter för alla alias i listan kommer det att ta väldigt lång tid. I stället gör vi som så att vi letar först i denna lista om vi ser att vi behöver veta vem en viss postare är. Vi letar alltså bara när det behövs. Men vi kan säga att vi sitter inne med kunskapen om vilka dessa 40.000 är. Det finns bara en liten hake här, ca 6.000 av de 40.000 har postat regelbundet så vi kan alltså då säga att vi vet vilka dessa 6.000 är om vi skulle behöva det.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer