hatforumet Flashback

Facebookgruppen Mewas – En påverkansgrupp med grovt näthat

Mewas-gruppen är främst en grupp som skall försöka få Sverige åtalad i internationella domstolar för sitt sätt att hantera Corona. För oss påminner det mycket om högerextrema grupper som främst är näthatare. Näthat är precis vad denna grupp gjort med tanke på det som nu sprids i media. Det är märkligt med tanke på att gruppen består bland annat av framstående forskare och professorer.

Mewas har fel i sin grundsyn

De har fel i att Sverige misslyckats med att motverka Corona. Förmodligen vet de det också så huvudsyftet verkar vara att motverka vårt land och att ge signaler ut i Världen om att Sverige är ett dåligt land. Vetenskapsradion och Ekot har granskat gruppen. Aftonbladet skriver så här:

De motiverar granskningen med att experter på informationspåverkan lyfter gruppen som problematisk på grund av det höga tonläget och metoderna att påverka bilden av Sverige internationellt.
Källa: Aftonbladet

Hur det ligger till med den saken vet vi inte riktigt men de verkar i vart fall vara mer av simpla näthatare än en seriös grupp. Sveriges kamp mot Corona bygger, till skillnad från de flesta andra länder i början, på frivillighet och på att de litar på vårt folk. Orsaken att inte stänga ner helt är att en sådan nedstängning kan skapa fler offer än nu och mindre ekonomisk möjlighet till motåtgärder eftersom skattintäkterna skulle minska drastiskt. Numer gör fler länder som Sverige.

Simpelt näthat

Enligt uppgift skall de uttala sig mycket kränkande om bland annat läkare, Tegnell och regeringen. Någon i gruppen som lär vara professor kallar de som inte håller med honom för sjuka människor och annat olämpligt. De är alltså inget annat än simpla näthatare och står på den punkten nära extremhögerfolk, hatare på hatforumet Flashback som ofta lider av psykisk ohälsa och andra Facebook-grupper som Stå upp för Sverige som nyligen dömdes för hets mot folkgrupp. De är alltså inget annat än simpla näthatare.

En barnläkare hårt ansatt av gruppen

En barnläkare som också är forskare har blivit hårt ansatt av gruppen. Han har blivit så hårt ansatt att han nu skall sluta forska. De har alltså hindrat forskningen i Sverige med sitt simpla näthat. De är med andra ord själva ansvariga för sådant de påstår andra är ansvariga för. Den näthatade läkaren tycker att det måste finnas gränser för hur man uttrycker sig om andra och att näthat inte kan vara en del av ett samhällsfunktionen. Bland annat skriver en professor:

Ludvigsson är en mycket sjuk man om man ska vara ärlig
Källa: Aftonbladet

Professorn som skrev detta på Twitter har med största sannolikhet inte undersökt läkaren och kan alltså inte ställa sådana diagnoser. Därför kan vi med stor sannolikhet säga att professorn ljuger. Just att ljuga nedsättande om andra människor är ett av kriterium för att vara näthatare. Så nu vet vi att i Sverige finns minst en professor bland de näthatandes skara.Vi själva känner också till en näthatande forskare. Han är verksam i Uppsala och hänger på Flashback med sitt näthat. Vi kommer med artiklar senare om den forskaren.

I den dolda gruppen förklarar han sig närmare om det han skrivit om barnläkaren:

Spenderat för mycket av min dag med att strida mot ”covidiots” som är upprörda över att jag skrev att Ludvigsson är en mycket sjuk människa”. Glömde att svenskar tror att jag menade (sjuk) i covid eller något och inte sjuk i huvudet [..]
Får jag som professor inte säga att någon är sjuk eller att någon inte förstår forskning. Jag tycker verkligen han är en sjuk man.
Källa: Aftonbladet

Han tycker alltså att han som är en professor skall få skriva vilken skit som helst om alla de som jobbar för en minskning av Corona. Han tycker också att alla som jobbar enligt Svensk Coronastrategi är idioter. Det är rent uppseendeväckande att en professor uttrycker sig på det viset. Han borde inte få jobba kvar. Frågan är vem som betalar hans lön? Tyvärr nöjer sig inte professorn med detta utan fortsätter och påstår att också att Anders Tegnell, generaldirektör Johan Carlson och före detta statsepidemiolog Johan Giesecke är sjuka.

Polisanmält

Den näthatade barnläkaren har polisanmält allvarliga hot som alltid följer med i näthatssvansen:

Det har varit en väldigt hemsk vecka. Hundratals, kanske till och med tusentals, människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Allt ifrån att man vill att människor ska dö, till att man verkar i svenska rasbiologers anda, till att vara en sjuk människa
Källa: Aftonbladet

Trots det allvarliga näthatet mot honom är han ändå ödmjuk:

Jag har tyvärr fått nog att debattera covid-19, men är väl inte särskilt förvånad över att den person du nämner beskriver mig i mindre smickrande ordalag. Vi kan tolka kunskapsläget olika men för den sakens skull bör man inte smäda andra. Där tror jag att det finns forskare med visst förbättringsutrymme.
Källa: Aftonbladet

Barnläkaren vill ha en diskussion om näthat

Barnläkaren vill se en diskussion om vilket ansvar arbetsgivarna har till de som näthatar:

Är det okej att man har en forskare som på sociala medier tydligt deklarerar att man är professor vid detta lärosäte för att i nästa mening säga att en annan forskare är helt sjuk i huvudet?
Källa: Aftonbladet

Vi håller med barnläkaren men vill gå ett steg längre. De som näthatar borde förlora sina arbeten om eller när arbetsgivaren förstår att en anställd näthatar.
En professor och överläkare vid Göteborgs universitet håller inte med:

Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att svensk public service försöker kväsa en debatt om coronastrategin
Källa: Aftonbladet

Vad professorn och överläkaren vid Göteborgs universitet inte förstår är att i en demokratisk debatt förtalar man inte folk och kallar dem för sjuka. En grupp som bara vill debattera demokratiska frågor har dessutom ingen anledning att vara dold. De som gör så och de som håller med om att det är en demokratisk debatt har fallit för och tagit till sig den hemska näthatar-jargongen som börjar breda ut sig. Om det fortsätter är de inte helt säkert att det finns en demokrati kvar att debattera frågor i. Därför måste sådant stoppas i sin linda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer