Extremhögerns näthat avslöjar sig

En man lade ut en bild på en svårt misshandlad 85 årig dam på sin Facebook-sida. Han skrev att kvinnan misshandlats av ett gäng asylsökande Romer. Inlägget hade delats över tusen gånger. Dvs samma inlägg finns på mer än tusen Facebooksidor på nätet. Tanken med detta är att sprida desinformation om hur illa asylsökande beter sig i Sverige och den som lagt upp bild och text är med all sannolikhet en person från extremhögerns åsiktskorridor för det är bara dessa som gör så här. Man kan då förvänta sig att de som delat inlägget också tillhör det politiska åsiktskorridor “extremhögern” eftersom det är politiskt korrekt att desinformera på detta sätt i den gruppen.

Det var bara ett litet problem med detta

Kvinnan på bilden var inte en misshandlad 85 årig kvinna utan en 95 årig kvinna som fallit på ett ålderdomshem och skadat sig. Det hade alltså inte alls med asylsökande att göra på minsta sätt. Den 95 åriga kvinnan gick ut offentligt med att hon skadat sig för att det finns för få anställda på ålderdomshemmet. Det är därifrån killen tagit bilden och ljugit ihop en historia som skall “bevisa” att asylsökande inte är att lita på eller rent av farliga.

Vad mer ljuger extremhögern om

Man kan då fråga sig hur mycket ljugs det ihop av extremhögern? Killen som lade ut den 95 åriga kvinnan säger till Aftonbladet att han plockar lite var stans sådant och lägger ut på sin Facebook-sida. Vi kan med stor säkerhet säga att nästan allt han lagt ut har varit fejk. Med tanke på att mer än tusen personer delat inlägget kan man också säga att det handlar om tusentals som fejkar händelser på samma sätt och lägger ut på nätet med stor spridning vilket får “troende” att tro ännu mer på hur illa det är ställt. Denna form av fejknyheter har stor genomslagskraft på personer som alltid har otur när de tänker och som syftar till att få med i extremhögerns åsiktskorridor.

#Jagärhär

Högerextrema sajter har lagt ut uppgifter som “bevisar” att föreningen #Jagärhär är hårdföra näthatare som massanmäler och skrämmer folk. De skriver att föreningen är styrd från SVT i Göteborg och andra rent löjliga påhitt. Drivande i frågan har varit “NyaTider”, “Nordfront”, “FriaTider”, “Nyheter Idag”, “Gangrape Sweden”, “Flashback”, en del Sverigedemokratiska avdelningar, “Katerina Magasin” och en del andra mindre privata bloggar. Det finns också grupper på Facebook som gör gemensam sak med de uppräknade. Gemensamt för de alla är att de är högerextrema eller/och rasister. Av någon outgrundlig anledning är ofta högerextrema rasister. Det skall dock klargöras att alla är inte rasister i de grupper vi räknat upp. Det är exempelvis inte rasistiskt att tycka illa om invandringen eller att tycka illa om en kultur eller en religion, det är åsikter och det stödjer vi att man får ha.

Fakesanningar

Dessa grupper sprider fejksanningar eller omskrivningar av sanningar där de visar upp “bevis” på det ena och det andra. Vid närmare granskning står dock inte dessa “bevis” pall för sanningen. Så egentligen är det inget problem för de flesta struntar i vad extremhögern ljuger ihop. Problemet är dock att det finns motståndssvaga arga individer som tror på allt de andas in som bejakar deras ilska. Följaktligen springer dessa individer rakt in i famnen på extremhögern och blir där både omhuldade och får respons på sin ilska mot vad det än är. Extremhögern kanaliserar snart in dem i gruppens åsiktskorridor mot ett gemensamt mål att hata och på så vis växer de till stora problem för samhället, ordningsmakten och de människor som drabbas av dem.

Fattiga arbetarbarn

Det märkliga är att dessa grabbar och tjejer är oftas från arbetarhem, ibland fattiga sådana. Av någon anledning vet de inte om att extremhöger är extrema motståndare till personer från traditionellt socialdemokratiska hem, speciellt om det är fattiga hem. Men de stryker dessa vilsna ungdomar medhårs för att kunna lura med dem i grupper som i sin förlängning får ungdomarna i ett läge där de tvingas välja mellan sina icke politiskt extrema föräldrar och extremhögerns grupper. I det valet kan det uppstå familjetragedier som kan ta en ände av förskräckelse när ungdomarna möter sina anhörigas helt annorlunda, dvs helt normala och sunda syn på Världen.

Högerextremismen

Man måste i tid stoppa högerextremismen som organisationer. De får inte växa sig starka för de hymlar inte om vunna procent väljare hit eller dit, de tar bara för sig i kraft av sin eventuella styrka i sken av att vara demokratiskt valda. Deras avsikt är inte att dela makten med någon, och absolut inte med folket. Det är nämligen en latent egenskap hos dessa element att tycka de är bäst lämpade att leda landet och allt annat. Vi har historiska exempel när högerextrema vunnit val med en snabb nedmontering av valsystemet och ett avslut med 60 miljoner döda i krig och 7-9 miljoner avrättade i gaskammare. Det är i det perspektivet vi skall se de högerextremas motstånd och lögner mot #Jagärhär:s kamp för ett bättre klimat på nätet, utan näthat.

KÄLLA:
Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer