Extremhögern på nätet skapar våld

Vi har yttrandefrihet, den är viktig och skall försvaras. Den skall försvaras även om man själv inte tycker om vissa åsikter. Men avarter av åsikter måste motarbetas med samma yttrandefrihet. Risken är annars att vi får en obalans i åsiktsbildningen. Vi kan nog med mycket gott fog säga att det idag råder obalans i åsiktsbildningen på nätet. De högerextrema krafterna är litet till antal men på nätet är de i majoritet vad det gäller politiska diskussioner. Bilden här ovan är från två ugnar där man jobbade i skift för att bränna upp människor som dåtidens högerextrema tycket var “olika”.

Extremhöger är hat mot olika

Vi alla är olika, en del är lite mer olika än andra. Extremhögern tycker inte om olika. De vill att alla skall stöpas efter sin form. Om en person ser annorlunda ut, kommer från annat land eller har “fel” sexuell läggning skall det hatas och jävlas. Hatet växer dessutom, numera lyfter man knappt på ögonbrynen längre när folk önskar livet ur andra. Vi vet allt för väl hur ett sådant hat kan sluta.

Extremhöger dödar

Senast när röken lagt sig var 60 miljoner människor döda, miljontals hem låg i ruiner. Miljontals människor avrättades bara för att de var olika. Det tog decennier av lidande att återbygga allt men lidandet av minnet av förlorade anhöriga, vänner och andra följde med folk livet ut. Man tycker vi skulle lära oss något av detta hemska. Efter kriget sade många “aldrig mer” men nu är de på gång igen. Hur kan vissa människor sikta mot samma elände igen? Har vi rätt att sätta oss emot det? Vi har rätt att sätta oss mot det, det är dessutom en mänsklig plikt att sätta sig emot rörelser som vill skada och döda. Men vi har än så länge varit dåliga på det.

Hatet är på frammarsch igen

Det var inte längesedan de plågade få kvarlevande i förintelselägren befriades. Från år 1999 är den dagen en nationell minnesdag för offren från förintelselägren. Förintelsen är inte ett plötsligt påkommet grepp. Under åratal diskuterades vad man skulle göra med de som är olika. Den urartade synen på sin egen “ras” accelererade mot nivåer som var riktigt löjliga. Men, de var inte bara löjliga diskussioner och åsikter, de var farliga, dödligt farliga som slutade med 60 miljoner döda och miljontals avrättade bara för att de var olika. Samma diskussioner accelererar just nu mitt framför näsan på oss. De är lika löjliga som dåtiden galningar som man då rynkade på näsan åt innan de började kriga och mörda. Skillnaden idag är att så mycket fler personen kan ta del av deras löjliga åsikter i realtid. Hatet eskalerar just nu och ökar betydligt fortare än på 30-talet men hatretoriken, förföljelserna och rädslan för dem är den samma:

European union agency for fundamental rights (FRA) skriver i sin senaste människorättsrapport från 2019 om ett allt mer allvarligt läge för minoriteter runtom i Europa. 38 procent av tillfrågade judar i Europa anger att de har övervägt att emigrera eftersom de inte längre känner sig säkra där de bor.
Källa: Socialdemokrater för tro och solidaritet i Aftonbladet

Ett förödande underbetyg

Det är ett förödande underbetyg åt alla stater som för 70 år sedan var utplånade och vars befolkning decimerades till oigenkännlighet. Hur kan dessa staters folk och alla stater runt omkring låta detta hat växa sig så starkt återigen? Har vi glömt “aldrig mer”? Skall vi låta det hända igen? European union agency for fundamental rights (FRA) skriver:

Hets mot folkgrupp och högerextrema dåd riktade mot muslimer och flyktingar har blivit mainstream över hela EU.
Källa: Socialdemokrater för tro och solidaritet i Aftonbladet

och

Europol delar den bilden i sin trendrapport 2018 och varnar för ett ökande antal högerextrema grupper som riktar in sig mot flyktingar, muslimer och andra etniska minoriteter.
Källa: Socialdemokrater för tro och solidaritet i Aftonbladet

Nej, detta håller inte. Nu är det hög tid att mota hatet tillbaka. Eftersom man återigen rynkat näsan åt dem som löjliga figurer ligger det mycket arbete fram för oss.

Moderaterna och KD fjäskar för dem

Det blir ett tung arbete att mota tillbaka den rasistiska extremhögern. Speciellt svårt blir det när Moderater och KD sätter sig i deras knän för att vinna några röster till. Det är uppenbart att Moderaterna och KD inte minns det som hände eller så skiter de i det fullständigt bara de får några procent röster mer. KD säljer dessutom sitt altare till mammon och visar de högerreligiösas verkliga ansikte, dvs att de vänder ryggen till mot de olika och tar hellre en högerextrem i sin hand. Tyvärr kommer de högerextrema att svälja båda de partierna och spotta ut deras tänder.

Folk tystas på nätet

De som försöker motarbeta extremhögern hängs ut och förtalas av samma extremhöger. Säger man det minsta mot dem gapas det om yttrandefriheten från dem som inget annat vill än att stänga ner den helt för andra än sig själva. Det pågår redan i vissa länder som Polen, Ungern, Vitryssland och samma yttringar intog USA:s parlament nyligen. De fängslar journalister, stänger tidningar och gjort yttrandefriheten till en privat angelägenhet. Folk tystas och lämnar debatterna åt de högerextrema precis överallt på nätet. De ger sig på journalister, politiker till vänster om Moderaterna och vanligt folk som råkat protestera en aning. De hotar och i vissa falls ätter sin hot i verket. De har skrämt de flesta journalister till tystnad. Utredningar har visat att de flesta journalister censurerar sig själva för att slippa hoten medan flera andra bytt arbete för de orkar inte leva med det ständiga hotet. Forumen på nätet börjar avfolkas, man kan kalla det för forumdöden. det är inte konstigt för vad man än skriver på forumen kommer det alltid in någon och vänder det till att det är de “olikas” fel.

De som inte tystas

De som inte tystas på nätet överlever genom att hålla med idioterna. Det börjar med att hålla med för att få vara “en i gänget” men sakta, ofta utan att de själva förstått det, står de där och skriker ut samma hat som det skreks ut innan de 60 miljonerna fick sätta livet till. Det handlar om helt vanliga hyggliga människor som står där och skriker lika löjligt tillsammans med de löjliga galningarna. Vi har till och med vänner som inte förstår vidden i vad deras åsikter kan leda till. Plötsligt kan man höra någon säga att denne skall rösta på ett av de högerextrema partierna “för nu får det vara nog”. Vad som hänt är att desinformationen från de högerextrema börjat slå rot även hos vanligt folk precis som under 30-talets Tyskland. Det är en fruktansvärd utveckling som de “drabbade” inte själva förmår se över för de är förblindade av desinformationen. De högerextrema använder alltså yttrandefriheten för att fånga folk i sina klor, en yttrandefrihet de som gått över till den sidan snabbt kommer att förlora när målet är nått.

Stoppa dem på nätet

Den första åtgärden är att stoppa de högerextrema på det oreglerade nätet. Några kommer att gnälla att vi ger oss på yttrandefriheten men de 60 miljoner döda skulle gärna bytt sin död mot att man stoppade yttrandefriheten om “olika” på 30-talet. Det är minnet vi måste bära med oss så att vi denna gång gör rätt, gör det fort och gör det nu. Vårt rättsväsende får inte dröja på hanen denna gång, de måste agera och det nu. Det håller inte längre att anmälningar läggs ner och att dela ut hånfulla svar till de som bryr sig, som försöker göra något och som anmäler. Risken är att om några år finns det ingen som kan anmäla och ingen som kan ta emot anmälan. Minns ni kriget och alla avrättningarna? De kunde då och de kan nu också, så sätt igång att jobba.

Vi måste lära oss att aldrig glömma varför

Nästa steg är att börja tidigt i skolorna att berätta varför vi aldrig skall glömma hur det kunde gå så illa på 30-talet. Vi måste rätta till misstagen att glömma hur det var då. Vi måste av de vuxna kräv att de inte längre skall vara historielösa för de blir lätt ett byte för 30-talets arvtagare. Det måste genomsyra hela samhället med ständiga påminnelser om varför det kunde gå så illa och att vi aldrig mer skall upprepa det.

Förbjuda extremhögern

De mest extrema av extremhögerns yttringar måste förbjudas och brott de begår mot folk måste straffas. Det håller inte längre att vända ryggen till som vårt rättsväsende gjort allt för länge. De har, tack vare några envetna enskilda, dömt några gånger för “hets mot folkgrupp”. Det är rätt väg att gå, dvs att först få stopp på deras näthat. Nästa steg är att lagstifta så att nätplattformarnas ägare tvingas ta ett större ansvar för vad som skrivs i deras spalter. Ingen skall behöva anmäla brottslighet, de skall självmant ta bort det. Om det inte görs måste de bötfällas ordentligt för att förstå att det är allvarligt läge nu.

Våra tankar går till alla de som miste livet under de bruna stövlarna samtidigt som vi säger “aldrig mer”, det är det minsta vi kan göra för alla som mist livet för de högerextrema.

Läs mer: Socialdemokrater för tro och solidaritet i Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer