Thomas Nord

Ett år med en stalker

Inget vi valt

Vi har nu levt ungefär ett år med en nätstalker hängande i hasorna. Det är inget vi valt för man väljer inte det själv. Det är stalkern som väljer och det finns tyvärr ingen möjlighet att välja bort en stalker. Flera har också hört av sig till oss om sina problem med stalkers. Vi har fått in mycket upplevd information och lärt oss en hel del om stalkers, hur de fungerar och vad deras syften är. En yngre variant av nätstalker har också hängt på ett tag. Den yngre varianten stalkar mest genom att hacka hemsidor mot den eller de hans hjärna ställt in sitt mål mot. Det är stor skillnad mellan nätstalker och en “vanlig” stalker. En nätstalker går sällan utanför nätet även om det finns sådana varianter. En nätstalker brukar aldrig fysisk våld mot den han stalkar medan en vanlig stalker använder våld regelbundet. Jag skriver “han” om nätstalker därför det är nästan bara män som “nätstalkar”.

Stalkerundersökning

Vi tar detta år som ett tillfälle att i realtid undersöka fenomenet “stalking”. Det är få förunnat att se undersökningsobjektet i realtid medans det inträffar. Samtidigt har vi alla de andra som delgivit sina erfarenheter att jämföra med. Det är vanligare än vad vi tidigare trott att de skickar in anmälningar till rättsvårdande myndigheter så fort de ser något som de tror går att använda mot sina objekt. De försöker kommunicera med sitt objekt till varje pris. Om de inte lyckas med kommunicerandet med objektet tar de kontakt med objektets anhöriga, vänner osv. Yngre stalkers brukar inte kontakta vänner men de kan själva spela vän långa perioder bara för att lura ut uppgifter av den de stalkar. De använder inte sällan elektroniska hjälpmedel och hackningsresurser. Det finns exempel då de placerat trojaner i datorer för att kunna höra och se genom datorer försedda med mikrofon och kamera. En oerhört olustigt upplevelse för de som drabbas.

Kommunicera med en stalker

Vi har kommit fram till att det är direkt olämpligt att kommunicera med en stalker oavsett när, var eller hur. En stalker har en inbyggd förmåga att samla på sig varenda litet tecken från en sådan kommunikation. Trots att vi var beredda på att det kunde bli resultat av den lilla kommunikation jag haft med en stalker blev vi ändå oerhört överraskade hur hans insamlade informationen användes och frekvensen av användandet. Vår erfarenhet av detta blir att man aldrig kommunicerar med en stalker då en sådan använder totalt allt du säger mot dig. Ju mer kommunikation ju värre påhittade historier åstadkommer han. Öppna aldrig filer du plötsligt kan få eller klicka aldrig på länkar i mejl. Det kan vara trojan som skall installeras på din dator.

Uppgifter på nätet om dig

Lägg aldrig ut uppgifter om dig själv på nätet. En stalker kan göra oerhört mycket med sådana uppgifter hur oskyldiga dina uppgifter än är. Om du har egna hemsidor så skall du undvika att skriva om dig själv där. Använd hemsidan endast för den inriktning sidan är till för som ex.vis foto, olika samlingar, möbler, bilar osv. Det går mycket bra att skriva om sådant utan att skriva om sig själv. Använd aldrig Instagram eller Facebook och liknande. Om du trots allt ändå vill använda dessa sociala mötesplatser försök att inte koppla dem till din egen person. Det kan bli ödesdigert om din stalker hittar dig på sociala sajter! Kom ihåg att de flesta stalkers, som den vi undersökt och nästan alla vi fått in information om, letar oavbrutet efter uppgifter om dig, det handlar om sekunder mellan sökningarna. Det allra minsta du blottar dig och stalkern har uppgiften sparad för framtida bruk. Också här är vi överraskade över hur effektivt en stalker jobbar med att samla in uppgifter. Sätt ut en annons på nätet i ditt eget namn en kort stund och du får snart ett mail från stalkern med annonsen inklippt med en massa oönskade förslag, det är inte heller ovanligt att stalkern skickar in sådant till rättsvårdande myndighet med förvrängda uppgifter för att det skall verka värre än det är. Vi publicerade en artikel en gång och samma dag som den publicerades var den kopierad och inskickad till rättsvårdande myndighet som “komplettering” för något brott ingen förstår vad det är. Naturligtvis bifogades ett hopkok av texter som är svårt att förstå vad som avses.

Rättsväsendet

Om du förekommer i rättsväsendets rullar så får du förbereda dig på att ständigt läsa om dig själv på nätet. Det spelar ingen som helst roll om du friats från ett brott eller bara vittnat i ett mål, stalkern bestämmer själv om du är skyldig eller inte. Vi har sett hur den vi undersökt skrivit om minsta lilla grej där vi finns noterade hos rättsväsendet av olika anledningar och hur han förvränger uppgifterna till att bli maximalt negativt för den han stalker. Som exempel kan vi ponera att om en stalkad person blivit misstänkt för att ha gjort inbrott i en bil kommer stalkern i sina handlingar skriva att du är misstänkt för att stjäla bilar. Han försöker till och med få det till att du utreds för dessa bilstölder fast du är helt friad. Det spelar ingen roll att det bara var inbrott det handlade om och att det var flera år sedan det hände för en stalker, han kan helt oblygt, beskylla dig för vad som helst så länge det finns en minsta lilla antydan. Har någon nämnt att du kanske mördat men att detta avskrivits samma dag kommer stalkern för all framtid och utan att skämmas beskriva dig som en som “tagits in för mord” osv. Vi har blivit beskyllda för att vara med i en kriminell liga och att stalka stalkern. Vi ägnar oss aldrig av arbete utanför vår egen snäva grupp. Vi är oerhört noggranna med att inte begå brott själva. Vi samarbetar med en polis och talar med honom regelbundet. Vi har ett antal jurister som regelbundet läser denna nättidning och kommer med förslag på vad som bör ändras osv. Vi är till hundra procent skyddade mot all form av feltramp, både i denna nättidning och i verkliga livet. Justitiekanslern läser ibland här och han har uttalat sig som svar till en anmälare att det inte finns något brottsligt att hitta i nättidningen. Vi är alltså mycket säkra på att göra allt rätt. Så stalkers inskickade anmälningar mot oss kommer förmodligen att på sin höjd få de som läser till att skratta gott.

Myndigheter

En stalker drar sig inte för att kontakta myndigheter för att få reda på allt om dig. De kan ljuga sig fram och använda falska namn för att få ut det som kan finnas om dig. Det finns exempel på stalker som använder ditt namn för att få ut dina uppgifter men de kan också använda titlar som “Jurist”, “Läkare” och liknande. Den information de får ut från myndigheter kommer också att användas mot dig i dennes kamp att “vinna” över dig eller få en reaktion från dig. Reagera inte alls på sådant. Låt det bara vara för en reaktion är det som är hans avsikt att få. Då kan han kanske hitta en tråd att nysta fram något annat som kan användas mot dig.

Förvränger allt och skapar lögner

Stalkern förvränger den ihopsamlade informationen till sin totala motsats eller på något annat sätt mycket otrevlig för dig, bla kan han få det till att det är du som stalkar honom. Vi var som sagt beredda på detta men att stalkern förvränger så mycket som han gjorde var en överraskning. Ganska snart, efter den mycket lilla kommunikationen vi hade, har han vänt det till att det var vi som stalkade. Det hjälper inte att han själv mycket tydligt kan se att det vi stått för av informationen är minimalt, han bygger inte bara ett hönshus av en fjäder utan han bygger upp ett helt slakteri av minsta möjliga fragment. En åklagaren gick ut och nämnde att en person är misstänkt för mord, en uppgift som dementerades samma dag. Stalkern vi undersöker påstår ständigt att denna person “tagits in för mord”, “varit misstänkt för mord”, “häktad för mord” osv. En annan person som kontaktat oss berättar att denne fick en kommentar från en “känd brottsling” och efter det skickar denne persons stalker ständigt in till rättsvårdande myndighet att personen sammarbetar med denna brottsling. Det får stalkern ihop bara för att någon kallat sig för en känd brottslings namn och kommenterat på personens hemsida med detta namn. Inget av det är sant naturligtvis!  Eftersom jag umgås med person som varit “häktad för mord” är jag då naturligtvis kriminell. När stalkern skriver ihop detta i en påhittad soppa och skickar in till rättsvårdande myndighet är syftet inte att vi skall “lagföras” utan syftet är att vi skall reagera och gå på konfrontation mot honom så att han får igång cirkusen och kan fortsätta med sitt sjuka värv. Sådana trick får man inte gå på. Det gäller bara att vara tyst och inte reagera alls.

Sprider informationen vida omkring sig

En stalker sprider lögner vida omkring sig. Lögner som delvis kan bygga på den lilla kommunikation du haft med stalkern och det material stalkern kallat ut från myndigheter mm. Den stalker vi undersökt sparar allt han skriver och för varje ny skrivelse ser vi tydligt att han kopierar tidigare texter för att lägga till eller ändra någon mening. Det är ett mycket vanligt sätt att för att kunna hålla en hög produktionshastighet. Här är det viktigt att inte regera på sådana skrivelser oavsett var de skickas eller var de postas. Strunta i det bara för syftet är att få igång dig.

Stalkers sprider lögnerna till olika sajter

Den vanligaste spridning av lögner stalkers sysslar med är att posta det på olika forum. De drar sig inte för att lägga upp tydliga personuppgifter med adress osv till personen de ljuger om. Dessa personer kan posta i stort hur mycket som helst på mängder av olika sajter med mängder av olika alias. Detta förfarandet kan krossa vem som helst och försvåra jobbsök och att få lägenhet. Det finns exempel på drabbade personer som inte kunnat få en partner pga stalkerns lögnaktiga skriverier. Om du skulle hämnas på din stalker och lägga upp personuppgifter om honom är det Julafton för stalker, han struntar fullständigt i att hans uppgifter och om hans familjs uppgifter kommer ut på nätet för det är ett utmärkt verktyg för honom att använda mot dig i polisanmälningar där han kan beskriva dig som en stalker.

Stalkers sprider lögnerna till dina vänner

När en person kommenterade i vår nättidning fick jag ett mejl. Mejlet kom från den som sedan blev den stalker vi undersökte funktionen hos. Mejlet kom bara 10 minuter efter personens kommentar. Han stalkade den som kommenterade inlägget i nättidningen. I mejlet beskrev han hur farlig personen är som kommenterat i tidningen och att jag måste svara honom att jag tar avstånd från personen. Jag inledde då en konversation med honom som kanske blev högst 10 mejl. Redan efter första mejlet förstod jag att något inte stod rätt till. Bara det att han redan 10 minuter efter att kommentaren postats hittade kommentaren och skickade ett mejl, visar på hur desperat en stalker är i sin jakt på offret. Han försökte mycket hotfullt att få mig att sluta “umgås” med den som kommenterat i nättidningen. Han hotade med att mitt namn skulle hamna hos rättsvårdande instanser om jag inte gjorde om han sade. Han försökte tom få mig att censurera olika artiklar i min tidning annars drar han in min, helt ovetandes, dotter i dokumenten till rättsvårdande myndigheter. Gör inte som jag! Jag har fått ångra många gånger att jag svarade. Han höll vad han lovade och drog in min dotter i sina lögner till rättsvårdande instanser. Ändå har min dotter har absolut inget med honom eller den där personen som kommenterade i tidningen att göra överhuvudtaget, vare sig då eller nu. Svara alltså aldrig på mail som verkar konstiga. Aldrig någonsin!!! Det kan bli din undergång.

Stalkers sprider lögnerna till anhörigas

Inte så sällan snokar de reda på anhöriga till den som stalkas och skickar lögnaktiga mail eller brev till dem om hur skadad deras anhörige är. Ofta brukar de spetsa till informationen extra till anhöriga och framstå som den räddande ängeln som vill ta sig an den anhörige. En anhörig som får sådan post skall aldrig svara på det. Inte ens svara för att skälla ut idioten för det är exakt det stalkern vill. En stalker vill för allt i världen få igång en dialog oavsett vad det handlar om. Det är alltså dialogen som är målet. Svara, som tidigare sagts, aldrig på inviterna. Om det är möjligt så stäng ner mejladressen. Läs aldrig det som skrivs, man mår väldigt dåligt av det då en stalker är expert på att få andra till att må dåligt.

Stalkers sprider lögnerna till din arbetsplats

I Sverige visas aldrig var folk har sin anställning. Var rädd om den integriteten detta innebär. Berätta aldrig någonstans var du arbetar. Det kan betyda slutet för din anställning! De flesta arbetsgivare vill inte förknippas med brottslighet och en stalker kan skriva ut på nätet var offren jobbar och att de stjäl från sin arbetsgivaren eller håller på med annan brottslig verksamhet. En stalker kan mycket väl skriva att han själv varit med när du begått brott mot din arbetsgivare. Stalkern vill få dig sparkad därför att han hatar att ha konkurens om dig. Han vill ha dig för sig själv. Avslöja aldrig var du jobbar, aldrig någonsin!

Stalkers sprider lögnerna till myndigheter

De mest avancerade stalkers skickar fabricerade lögner till myndigheter, främst rättsvårdande myndigheter, om sina offer. Vi har råkat ut för att den stalker vi undersöker gör så. Det handlar om mängder av förljugen information med rent förtal och grova kränkningar. Inte sällan bifogas fotade delar från vår nättidning som han använder för att understryka det som han ljugit ihop. Han drar sig inte heller för att kalla oss för “nydömda”, “tagits in för mord”, “kriminella” och att vi är med i diverse ligor osv. Som bevis skickar han med brottstycken ur det han lyckats få fram om oss. Vi som är oerhört härdade efter allt förtal mot oss känner ändå av detta i själen. Om ni råkar ut för liknande, säg inget, kommentera inget. Håll bara tyst! Hans falska information om dig är till för att du skall höra av dig, han har nämligen ett trängande behov att föra en dialog med dig. Som tidigare sagt så handlar törsten efter dialog inte vad dialogen handlar om, det kan vara ilska, vänlighet eller vad som helst bara han får en dialog. När han väl fått dialogen blir det ännu värre. Han släpper aldrig taget och du får börja om från början med att stänga ner allt runt dig och kanske flytta till annan adress. Jag skulle uppskatta om myndigheter som får anmälningar från stalkern om oss kontaktar oss för en dialog om saken. När min dotter blev friad från alla anklagelser i Hovrätten mejlade en stalker åklagaren för att försöka förmå henne att gå vidare med andra rubriceringar mot min dotter. Åklagaren visade en tydlig irritation över stalkerns mästrande.

Vad gör man om en stalker hänger i hasorna

Om du har oturen att få en stalker efter dig så måste du stänga ner allt på nätet du har. Tag bort bilder och texter, om det är möjligt. Byt mejladresser och stäng hemsidor om du har sådana. Kontakta myndigheter för att höra efter vad som finns om dig och försök att få bort det. Handla snabbt för en stalker brukar inte sällan sitta på heltid med att bara söka information. All form av information kan vara farlig om en stalker får tag på det. Skaffa postbox och flytta till annan adress. Försök att skriva dig hos någon annan så att stalkern inte vet var du bor. Säg aldrig var du jobbar, det kan betyda att du snart inte har något arbete osv.

Nätstalking är en variant av näthat

Det som skiljer en näthatare från en nätstalker är egentligen bara den detaljen att en näthatare håller sig på ett forum eller liknande för att skriva om sitt offer. En näthatare vågar inte riskera att hans identitet kommer ut medan en nätstalker struntar fullständigt i att vara anonym förutom när han skriver  på forum. Inte heller då är han särskilt mån om att vara anonym då han skriver om sådant som går att spåra. En näthatare förföljer sitt offer i någon eller några månader och en näthatare kan förfölja och kränka flera personer samtidigt. En stalker brukar bara hålla sig till ett offer men kan ibland dra in vänner och anhöriga i sin elaka stalkingdans.

Stalkers lider oftast av något

För att bete sig på detta bottenlöst elaka sätt mot en enda person hur länge som helst krävs att stalkern lider av något. Samhället borde vara lyhörd för sådana personer och ta in dem för vård. Vård lär vara det enda som kan hjälpa de som drabbats av stalkers. Problemet är bara att en stalker utan att tveka kan börja stalka den som vårdar honom….

Vad kan man göra för att komma undan en stalker

Komma undan en stalker är inte lätt men det finns några viktiga punkter att tänka på.

 • Det är direkt olämpligt att kommunicera med en stalker oavsett när, var eller hur.

 • Lägg aldrig ut uppgifter om dig själv på nätet.

 • Om du har egna hemsidor så skall du undvika att skriva om dig själv där.

 • Använd hemsidan endast för den inriktning sidan är till för.

 • Använd aldrig Instagram eller Facebook och liknande.

 • Undvik att annonsera i ditt eget namn, adress eller tel.nummer.

 • Strunta i om stalkern anmäler dig för något, polisen är bra på att se igenom lögnerna.

 • Det gäller bara att vara tyst och inte reagera alls.

 • Svara aldrig på mejl som verkar konstiga.

 • Svara aldrig på inviter hur vänliga de än tycks vara.

 • Om det är möjligt så stäng ner mejladressen.

 • Läs aldrig det som skrivs, man mår väldigt dåligt av det.

 • Avslöja aldrig var du jobbar, aldrig någonsin!

 • Skaffa postbox.

 • Flytta till annan adress.

 • Försök att skriva dig hos någon annan.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer