Ebba Busch – Förtalsbrottet utreds

Enligt åklagaren, Anders Jakobsson som är överåklagare på Särskilda åklagarkammaren, som utreder eventuellt förtalsbrott säger att målsägaren skall förhöras. Så långt har förmodligen ingen annan förtalsanmälan gått för det läggs ner inom några dagar av polisen.

Något stämmer inte

I detta mål är det något som inte stämmer. När vi eller andra anmäler betydligt värre förtal som legat offentligt i flera år i ett betydligt större antal inlägg än Buschs läggs det ner inom några dagar med orden “inte påkallat av allmänt intresse”. Dessutom, i fallet med Ebba Busch, säger advokaten att det är “ett skolboksexempel på förtalsbrott” och att:

Jag vet att domstolar och lagstiftare brukar se allvarligt på den här typen av uppgifter och som så pass många människor har tagit del av.
Källa: Aftonbladet

Uttalandet från advokaten stämmer inte alls med våra erfarenheter under de 9 år vi jobbat med detta. Rättsväsendet prioriterar bort förtalsmål och åklagarna har order att inte åta sig dem utan istället meddela målsägarna att “det inte är påkallat av allmänt intresse” om en sådan anmälan ens kommer fram till åklagare. Orsaken till att de svarar på det viset till i stort sett ALLA som anmäler förtal är att förordet till ärekränkningslagen, 5 kap. Om ärekränkning – Brottsbalk (1962:700), står det:

Presumtionen är att åklagare endast undantagsvis ska föra talan om ärekränkningsbrott. För att åtal ska vara påkallat från allmän synpunkt bör det finnas antingen ett klart samhällsintresse av att brottet beivras eller starka skäl med hänsyn till målsäganden.
Källa: Förordet till lagen

Så, varför väljer åklagaren att gå så långt att utreda målet i detta fall men inte i något annat fall? Svaret på den frågan är en gåta som vi med största säkerhet aldrig någonsin kommer att få svar på därför rättsväsendet svarar aldrig på varför de gör på ett visst sätt en gång men på ett annat sätt andra gånger.

Anmäl alla förtal

Om Ebba Busch åtalas för förtal bör alla andra som blivit förtalade anmäla förtalet och hänvisa till det eventuella åtalet mot Ebba Busch. Om de då inte åtalar leder det till en ordentlig skandal som visar det uppenbara i att rättsväsendet har ett inbyggt klasstänkande. Det kommer inte att hjälpa men om tillräckligt många gör så kan det ge rättsväsendet en tankeställare som med tiden kan leda till ett rättvisare rättsväsende.

Om Ebba Busch förtalsbrott mot advokaten

Vad det gäller själva anmälan mot Ebba Buschs förtal ställer vi oss tveklöst på advokatens sida och tycker innerligt att Busch både skall åtalas och dömas för förtal. Ett sådant åtal med dom kommer trots allt att hjälpa många som blivit utsatta för förtalsbrott på så sätt att de får en form av upprättelse. Dessutom kan det ge en signal till alla andra näthatare att de kan ha ett åtal som väntar om de kränker någon annan.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer