Donald Trump och sociala medier

Donald Trump fick två Twitterinlägg raderade och en dold. Orsaken sägs vara att de två raderade inläggen var fake-news och det tredje, som doldes men går att klicka upp, berodde på att det var våldsförhärligande. Trump varnade då för att han skulle vidtaga åtgärder mot sociala plattformar.

Verkställer

Nu verkställer Donald Trump sitt hot. Han har skrivit under en presidentorder som ska göra att sociala medier inte längre har något skydd mot rättsliga påföljder.

Plattformar och publicister

I USA skiljer man lagmässigt på sociala plattformar ute på nätet och media med nyhetsbevakning. Det innebär att sociala plattformar skyddas från rättsliga påföljder kring det som publiceras på plattformarna. Precis som här i Sverige är det den som skriver och postar sina inlägg som är ansvarig för sina inlägg. Men nu skall alltså Trump ändra på det. Först skall det utredas om det är möjligt att lägga ansvaret för det som postas på själva plattformen.

Kommer att komma

Trump gjorde denna manöver bara för att han likt ett litet barn blev piss för att hans inlägg på Twitter raderades. Men faktum är att även en knepig och blind höna kan hitta ett korn ibland. För det Trump vill införa kommer snart att bli verklighet Världen runt för de sociala plattformarna. Det diskuteras i flera länder att man måste få bukt med nätets kränkningar och fake-news. Det effektivaste sättet är att lägga ansvaret hos plattformarna att de så fort som är praktiskt möjligt radera sådant. Det lustiga är att Trumps förslag ännu mer kommer att radera Trumps inlägg på Twitter.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer