Webbläsare kartlägger användaren
Från begynnelsen var webbläsare inte speciellt sofistikerade, det var väldigt enkla och var öppna för ganska närgången kontroll. Men också avläsning av webbläsare var osofistikerad så de flesta kunde surfa lugnt på nätet. Men någon gång före sekelskiftet hände något. Det dök upp programvara som mer avancerat och djupare kunde spåra och kartlägg surfarnas vanor på nätet. De flesta surfade dessutom genom telefonmodem eller tidiga ADSL-modem som gjord det i stort sett omöjligt att surfa anonymt. Om det då skulle finnas anonymitetstjänster att surfa genom skulle detta vara olidligt långsamt. Kartläggningen av surfarnas vanor var alltså djup och omfattande och har så varit i minst ett decennium på den tiden.
Polisen hade det lätt
Om någon begått ett brott på nätet var det ingen svår sak att hitta datorn detta gjorts från. Operatörerna lämnade villigt ut IP-adresser och vem som använt IP-adressen vid just den tiden. Olika forum på nätet kunde enkelt se om samma person hade flera konton, man utvecklade till och med ett skript som själv kunde posta varningar när detta hände. Värstingexemplet var när Usenet, ett väldigt populärt forum på äldre dagar, skapade ett skript enbart för en enda person och som genast slängde in en post om denne person dök upp i tråden. Till slut var skriptet uppe i mer än tusen alias för bara denna person. Orsaken till att skriptet kunde hitta honom ideligen var att hans webbläsare var enkelt att läsa av User-agenten och naturligtvis ip-adressen. Denna man sägs vara orsaken till att Usenet tappade sin popularitet och till slut gick i graven.
Brott utan att spåras
Det experimenterades med olika sätt att kunna begå brott utan att kunna spåras där en del metoder var bättre medan andra var sämre. I stort sett var det alltså inte helt lätt att vara anonym på nätet. Det var bara de mest förslagna som lyckades med denna bedrift, de vanliga surfarna var bara enkelt villebråd för de som kunde och tyckte om att jäklas på nätet. Men det känns som om nätbrotten var snällare och mindre omfattande då än nu.
Webbläsarna utvecklades
Med tiden blev webbläsarna säkrare och bättre men fortfarande kartläggs du på nätet. En enkel sådan kartläggning ser man själv när det dyker upp Svensk reklam på utländska sajter eller den mer avancerade reklamen som visar liknade prylar och dess priser på varor du köpt på nätet. Webbläsarna försågs med ”privatsurf-knapp” som skulle ”gömma” ditt surfande men fortfarande poppar det upp reklam på varor du köpt eller sökt på när du surfar på nätet med eller utan privatsurf.
Mozilla utvecklar nytt avancerat privatsurfing
Utvecklargänget bakom webbläsaren Firefox håller på att utveckla ett sätt att surfa mer privat än tidigare. Med Firefox kan du aktivera ”Do Not Track”, en funktion som skall hindra reklamnätverk, webbplatser och program att samla in information om dina surfvanor. Det har dock visat sig att många webbplatser agerar som om allt vore tillåtet på nätet och struntar blankt i om du aktiverat ”Do Not Track”, de kartlägger surfaren vare sig du vill det eller ej. Av den anledningen har Mozilla nu bestämt sig för att gå förbi samspelet med webbplatser och göra det möjligt att blockera webbplatsernas kartläggning av surfaren. Ladda ner testbrowsern här.
Tar kommandot
Det är en viktig utveckling att användaren av internet tar kommandot över sin egen rätt att bestämma vad folk och företag skall veta. Det är en lika viktig utveckling som att kunna hitta anonyma näthatare som genom förtal tar kommandot över privatpersoners liv. Vi har bara sett början på denna utveckling som innebär att folket tar tillbaka nätet för nöjen, affärer och rekreation.