https://www.sigmag.se/

Ddos-attacken senast en av de mest samkoordinerade någonsin

Samkoordinerade

DDoS-attackerna mot svenska medier den 19 mars var en av de mest samkoordinerade någonsin i Sverige. Mycket tyder också på att de var mer avancerade och mer omfattande än vad som tidigare uppskattats. Måltavlorna var  Bonnier och Schibstedts nätmedia som angreps via deras webbleverantörer Basefarm och IP Only. Deras servrar tog emot miljontals träffar parallellt som ledde till att Aftonbladet och DN på webben inte gick att komma in på under lång tid. Även dagen efter hade en del webbsajter problem. På Skärtorsdagen den 24 mars kom så ytterligare ett elektroniskt anfall.

Försökte sänka internet

Webbleverantörerna som tog mest stryk avslöjar nu att attackerna också riktade sig till de routrar som leder trafiken ut på internet. Galningen som låg bakom detta försökte alltså sänka leverantörernas egen internetinfrastruktur.

Som en konsekvens av att man ville komma åt mediehusen attackerades också våra routrar med vars hjälp vi styr internettrafiken, säger Mikael Westerlund.

Attackerna var riktade mot routrarna och sammankopplat med attackerna mot de aktuella nättidningarna. Routrarna klarade dock det massiva anfallet så angreppet måste ses som misslyckat då syftet inte uppnåddes.  Mikael Westerlund säger vidare:

– Det är en allvarlig utveckling av hur attackmönster ser ut och ställer allt större krav på infrastrukturägare och dess förmåga att kunna säkra upp nät. Robustheten består inte bara i byggnation utan en kritisk komponent kommer att vara säkerheten. I den fantastiska utrullning av fibernät och det stora antalet enheter som sker i Sverige är säkerhetsaspekten en mycket viktig del i detta för att skapa robusthet.

Källa: Ny Teknik

Avancerade attacker men enkelt att hitta förövaren

Mycket talar för att överbelastningsattackerna bestod av flera olika delar riktade till flera olika lager av internetstrukturen. Flera av de metoder som använts och de bestämda målen skapar tillsammans ett fingeravtryck som går att utreda enligt följande mall:

  • Gärningsmannen är fientligt inställd till “judisk” media
  • Enligt ovanstående är gärningsmannen också mycket fientlig till invandring
  • Gärningsmannen är, som konsekvens av ovanstående, motståndare till andras yttrandefrihet
  • Gärningsmannen är mycket kunnig i hackarteknologi

Med andra ord, det finns bara mindre än en handfull personer i Sverige att leta bland varav den smartaste är en kvinna.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer