Bulletin

Bulletin – En nättidning i krig

Den högerextrema nättidningen Bulletin startade med stora förhoppningar. Tidningens utförande är lysande och sättet att skriva var mycket bra. Orsaken till det är att de använt riktiga journalister och inte några bortkomna brunhögerskrikande slynglar till skribenter som övriga extremhögertidningar valt att använda.

Krossa fönster ideologi

Felet på de flesta extremhögertidningar är att de använder någon slags krossa-fönster-ideologi i sitt skrivande. De väljer att bara lyfta sådant som kanske inte är så bra och kryddar det med ännu sämre kommentarer. Stilen att skriva är sjuttiotalstypisk högerupprorisk låt gå mentalitet. Varje artikel skrivs som om det vore krig där den viktigaste ingrediensen är att vilseleda, misskreditera och sprida fake news. Allt mynnar ut i att “det är tid nu att byta från demokrati till diktatur”. Hela soppan ter sig rent löjlig i sitt sammanhang och motverkar deras eget syfte.

Bulletin en frisk fläkt

Bulletin kom in på den högerextrema arenan som en frisk fläkt. Nu kanske vi får läsa hur de högerextrema verkligen ser på samhället och hur det borde vara. Det började mycket bra med verkliga och genomtänkta artiklar visserligen med högerextrema åsikter men ändå rakt fram utan den där barnslighet som annars präglar högerextrem media. Vi har riktiga journalister att tacka för de bra skrivna artiklarna som försöker hålla sig till riktig fakta utan att blanda in fake news.

Styrelseordförande Atta Tarki hänger inte med

Tyvärr för de högerextrema journalisterna hänger inte styrelseordföranden Atta Tarki med i svängarna. Han och ett par till skrev en egen artikel som skulle platsa i vilken nordfront-tidning som helst. Men de gick förbi sin ansvarige utgivare, Ivar Arpi, och publicerade artikeln utan dennes vetskap. Ivar Arpi som förutom att vara ansvarig utgivare naturligtvis också är chefredaktör för Bulletin har det yttersta ansvaret för vad som publicerades och kunde inte stå för det som artikeln innehöll. Fullt korrekt plockades artikeln bort.

En styrelseordförande som inte förstår spelets regler

Styrelseordförande till Bulletin blev så till sig i trasorna efter att hans artikel plockats bort att han på stående fot avskedade chefredaktören. Det lustiga är att även om chefredaktören är avskedad har denne fortfarande ansvaret för vad som skrivs på nättidningen men kan nu inte längre kontroller det som postas. Det är uppenbart att styrelseordförande har en del att lära hur utgivningsbevis fungerar. EDIT: Bulletin verkar ha fått en ny ansvarig utgivare.

Vad är det den avskedade redaktionen egentligen ville

Före detta chefredaktören Ivar Arpi:

Det vi på redaktionen vill är att ha en tidning enligt svensk publicistisk sed. Det var vad vi utlovades när vi rekryteraes och det är vad vi vill uppnå.
Källa: Aftonbladet

Fullt krig

De högerextrema tidningarna brukar påstå att det råder fullt krig i Sverige. Det är naturligtvis inte sant men det är helt sant att det råder fullt krig på Bulletins redaktion.

Den kaosartade situationen på Bulletin har omskrivits i flera artiklar i tidningen Journalisten. Stormöten har havererat och slutat i bråk och skrik. Medarbetare har blivit ”muteade” från videomöten, och utslängda från redaktionens chattrådar på forumet Slack.
[..]
Delägaren Tino Sanandaji har skrivit ursinniga uppdateringar på Facebook och gått till attack mot enskilda medarbetare.
[..]
Nu går våra intäkter ner, en viktig orsak till det är för att ni bråkar så mycket och försöka låtsas att er publicistiska integritet är hotad istället för att skriva bra grejer och marknadsföra dem. Ni är inköpta för att ni har en stor följarbas, men det är Tino som drar in merparterna av kunderna, säger VD Pontus Tholin.
Källa: Aftonbladet

Närmare krig än så kommer vi förmodligen inte i Sverige på ett bra tag framöver. Kriget består i att styrelseordförande avskedat ytterligare tre personer på redaktionen. Uppenbart är att han inte tycker deras artiklar varit bra. Ser man på artikeln styrelseordförande själv skrivit förstår man att han vill tillbaka till de andra högerextrema tidningarnas krossa-fönster-ideologi. Kvar har vi då bara en snyggt format med ett barnsligt innehåll som motverkar sitt eget syfte. Det tackar vi för som är anhängare av demokrati.

Läs mer:
Aftonbladet
Magasinet Paragraf

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer