Vi har ofta skrivit om konsekvenserna av näthat. De är mycket allvarliga för de som drabbas bla har en del av dem fått stopp på eländet genom att släcka sina egna liv. Vanligaste konsekvenserna är dock förlorade vänner, svårt att få nya vänner, svårt att få jobb, svårt att hyra lägenhet och svårt att förhandla med banker. Det finns de som fått sparken efter lögnaktiga inlägg på nätet om dem eller till och med blivit uppsagda som kunder på banken.
Verkliga livet
Blir man förtalad eller förföljd i verkliga livet tar våra rättsvårdande myndigheter hårt på det. Utredning startas och gärningsmannen åtalas. I vissa fall häktas också gärningsmannen. Det slutar oftast med en dom kraftig nog att få gärningsmannen att lägga av med ofoget.
På nätet
Om samma sak som ovan händer på nätet får man så gott som alltid svaret ”utredning inleds ej”. Samma svar får man oavsett om gärningsmannen är identifierad eller inte. Om det någon gång blir en utredning och det lämnas till åklagare kommer svaret långt senare, ofta upp mot ett år senare, ”är ej av allmänt intresse”. Svaret ser samma ut vare sig det är ett stort allmänt intresse kring fallet eller inte. Vad det handlar om är att rättsväsendet ljuger de drabbade rakt i ansiktet med dessa olika fyndiga formuleringar när de istället kunde säga som det är: Vi skiter i nätet!
Brittiska Riksåklagaren
I Storbritannien har rättsväsendet kommit till en helt annan slutsats än vad rättsväsendet gjort i Sverige:
Hatbrott som begås på nätet är lika allvarliga som liknande brott i verkliga livet. Myndigheten beordrar åklagare och domstolar att gå hårdare fram mot förövarna.
Källa: Aftonbladet
Robert Aschberg, i bla Trolljägarna säger om detta:
Det vore klädsamt om en svensk rättsvårdande myndighet kunde tala samma språk.
Källa: Aftonbladet
Vidare skriver Robert Aschberg:
Alison Saunders, chef för Crown Prosecution Service, menar att näthatet leder till splittring och intolerans och, i förlängningen, till fysiska våldsbrott:
”Vare sig det skriks i deras ansikte på gatan, smetas på väggen, eller tweetas in i deras vardagsrum kan inverkan av hatfulla kränkningar vara lika förödande för offret.”
Källa: Aftonbladet
Sluta blunda
Sluta blunda ni inom rättsväsendet, nätet finns och där pågår allvarliga brott mot vår integritet! Vi håller med Robert Aschberg att det vore klädsamt om en svensk rättsvårdande myndighet kunde tala samma språk som deras Brittiska motsvarighet.