Bloggerskan Tyra Sjöstedt slog tillbaka mot näthatet

Som många andra bloggerskor har Tyra Sjöstedt varit utsatt för näthat. Men hon gick ett steg längre än flera andra och letade upp en av dem.Via IP-nummer kunde hon och hennes läsare spåra näthataren till en av SOS-alarms datorer. Det meddelades att någon näthatar hos dem och SOS-alarm tog tag i saken direkt genom att leta upp den dator som näthatet kom ifrån. Det visade sig vara en vakt på företaget som var den skyldige. Vakten verkade ha varit en kvinna. Vi på denna nättidning gör ingen skillnad på om det är en kvinna eller man som näthatar. De vi hittat visar att båda könen kan vara lika duktiga kålsupare.När SOS-alarm hittat rätt person så fick denne sparken på stående fot. Heder åt SOS-alarm för att de agerade så snabbt. Vår erfarenhet är annars att flera företag eller organisationer är onödigt tröga i att ta tag i frågor likt denna men det gäller alltså inte SOS-alarm. Hedervärt!

Det Tyra gjort är så bra att vi publicerar hela hennes inlägg i frågan här:

Rättvisan har segrat!

Jag vet inte om ni sett på Aftonbladet och på några andra ställen. Sos Alarm kunde spåra alltså spåra den ip-adressen. Är det nått företag som har loggar på sånt så är det Sos Alarm, så det är ju bra. It fixade det på…några sekunder. Vi hjälptes åt och de hittade direkt vem det var som hade skrivit kommentaren om att jag borde ta mitt liv. Tjejen, som var inhyrd som vaktmästare på Sos Alarm fick sparken direkt!

Kan ni fatta!!!???? Vilken jävla revolution! MAN ÄR INTE ANONYM PÅ NÄTET!!!!! TJOHOOOOOO! Nu äntligen känner jag att vi är en bit på vägen. Och jag HOPPAS att ni nättroll som läser detta förstår att det här lika gärna kunde varit ni??? Förstå för henne nu- hur ska hon förklara för alla att hon fick sparken? Många kan säkert koppla samman det till mitt inlägg. Så sjuuuukt förnedrande och pinsamt, men- så otroligt rättvist! Är man vuxen och gör såhär så får man faktiskt ta konsekvenserna för detta! Och alla ni hackers som hjälpte mig- ni är bäst! Jag ska lätt fortsätta det här och lägga upp riktigt elaka kommentarer så att man kan spåra detta och hänga ut nättrollen! Får helt enkelt köra en egen Trolljägarna på bloggen här för det sitter så många data-proffs här som kan få fram ALL information. Gud alltså, varför har jag inte gjort det här tidigare???

Jag tänker fortsätta och jag hoppas fler bloggare tänker så- och absolut efter det här som hänt idag! Självklart så vill ett företag inte associeras med en person som skriver såna hemska kommentarer till någon (på arbetstid). Och som det står på Aftonbladet…det klingar inte riktigt rätt att kommentaren kom från Sos Alarm…. just för att de jobbar med att rädda liv. MEN, det hade inte spelat någon roll vart ifrån den här kommentaren kom ifrån, företag eller inte.

Så nu hoppas jag att ALLA NI NÄTTROLL HÄR UTE TÄNKER TILL EN EXTRA GÅNG innan ni kommenterar något elakt hos någon! Det här kunde som sagt lika gärna varit ni Hoppas bloggare kan sprida detta vidare för det här är nog första gången någon blir “tagen på sängen” att det går så långt att hon fick sparken! Tänk om detta händer DIG nästa gång? Du som kommenterar elakt på en blogg. Tänk efter- Du är INTE ANONYM när du kommenterar!

Vill tacka Sos Alarm för att de tog allvar på detta! De har ingenting med det här att göra egentligen utan nu råkade det bara vara så att kommentaren kom från en av deras datorer och från vaktmästaren som jobbade hos dem. Jag tycker det är tråkigt att tidningarna trycker på detta att jag blev “näthatad” av Sos Alarm” och grejer. Men förväntar man sig något annat av tidningar? Jag tycker Sos Alarm har skött det här riktigt proffsigt och jag tackar dem att de bidrog till ett bättre klimat på nätet, för jag hoppas innerligt folk börjar förstå att när någon väl blir jävligt förbannad över en kommentar och gör som jag- då kan det vara kört och man vill INTE bli stämplad med detta. Hur kul är det att bli påkommen, anmäld för att ha kommenterat elakt på nätet? Det kommer stå i ditt register och det kan påverka din framtid.

(Och jag hoppas ni inte det blir samma sak som sist när Skvallerbloggen fick stänga ner, att folk skriver att det är synd om henne och att det är pga mig hon fått sparken mm. Man får stå sitt kast och man får ta konsekvenserna, PUNK! Jag vet att såna kommentarer kommer trilla in så jag förklarar detta nu. Skriver man till någon på ens blogg att hen borde ta sitt liv så kan det absolut anmälas och då kan detta ske, och nu skedde det! Så är det bara! Och är man en vuxen människa så får man stå för sina val och ta konsekvenserna. Och denna gång fick hon sparken- och det var inte jag sparkade henne utan detta var helt och hållet hennes eget fel- var snälla att ha det i åtanke).

Det är jag och Robban, jag o Robban…hehe…. Jag skulle LÄÄÄÄTT vilja leda ett sånt program! Varför inte liksom, bästa programledaren för den saken eftersom jag driver två av de största bloggarna, eller hur? Tänk så underbart- att få åka hem till alla som kommenterat elakt just på min blogg? Att de får träffa mig som de skrivit elakt till varje gång, och se mig i ögonen och skämmas ihjäl….. ÅH dröm-jobb!!! Om nått TV-program eller webbprogram tänker pitcha en “Nätpolisen” eller nått så är jag gärna med som The bad Cop :D Tänk er mig och….Hugo Rosas kanske, haha hade blivit sjukt bra underhållning! Drömjobb!
Källa

Tyra verkar dock vara väldigt trött på det ständiga näthatet då hon stängt av kommentarsmöjligheten och skriver så här

Hej! Hur är det med er? Jag raderade de senaste inläggen för jag ORKAR inte med massa skit nu den sista tiden. Skit samma! Jag får blogga helt ytligt och försöka att inte beröra en enda känsla eller trampa på någon öm tå. Det ska bli så jääävla skönt att slippa smutsiga skvallerbloggar som ljuger och förvränger det man skriver och så kommer alla deras läsare hit… och ah…därför raderade jag för så slipper jag dom! Orkar inte. Vill inte. Tar bort kommentering ett tag nu för jag antar att folk vill fortsätta kommentera.

Källa

Vi måste hålla med henne. Det ÄR oerhört tungt att vara utsatt för näthat. Man orkar in läsa skit om sig själv eller om sina anhöriga hela tiden. Det är en avskyvärd syssla att läsa sådant dagligen.

Media har också reagerat på Tyras hjältemodiga insats mot näthatet, här Nyheter24…:

“Du borde ta ditt eget liv”. Den kommentaren hittade Tyra Sjöstedt, 28, i sin blogg. Bloggaren, som dagligen får tampas med negativa kommentarer och ifrågasättande, kände att det fick vara nog. I ett inlägg på bloggen bad hon läsarna om hjälp att spåra kommentarens ip-adress. Och det gav resultat. Ett förvånande resultat.

– Ska man skratta eller gråta när ip-adressen går till SOS Alarm på Rådmansgatan i Stockholm, skriver Tyra på sin blogg.

…och i samma tidning:

Det lyckade försöket har fått Tyra att vilja fortsätta jaga näthatare. Och hon hoppas att fler bloggare gör likadant.

Vi håller med! Ju fler som jobbar mot näthatet ju färre blir de. Statistiskt är de inte så många som man kan tro. På forumet Flashback, som är det värsta hålet på nätet, har vi kunnat räkna fram att de som näthatar på en nivå som kan få folk att ta sina liv är under 1000st av 900.000 medlemmar. Alltså en promille av alla medlemmar men kanske en procent av de som verkligen är aktiva. Det är ganska lite det också. Därför kan det aktiva och konstanta näthatet slås ut. Det spontana näthatet kommer vi dock aldrig att kunna slås ut men det är å andra sidan inte så allvarligt näthat.

Tyra Sjöstedt skall tydligen stänga ner sin blogg och satsa på hästar och hästbloggen i framtiden. Det tycker vi att denna trevliga tjej med skinn på näsan gör rätt i. Vi avslutar med hennes ord:

 

Man får stå sitt kast och man får ta konsekvenserna, PUNKT!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer