Bert Karlsson anmäld för hets mot folkgrupp

På sin Youtube-kanal har Bert Karlsson uttryckt sig så illa om Romer att han anmälts för hets mot folkgrupp. Bert Karlsson tycker om att ha åsikter men främst tycker han om att yttra dem. Ofta väljer han den lite mer vulgära stilen när han skall uttrycka sina åsikter. Han kan exempelvis inte säga Romer om Romer utan måste nödvändigtvis upprepa Z-ordet.

Det är hans stil

Bert har varit och är omtyckt av vissa. Det är hans klämkäcka sätt att uttrycka sig som gör att folk känner igen sig. Efter ett tag blir det tröttsamt med hans klämkäckhet som mer är nonchalans än klämkäckhet. Det folkliga uttrycket visar sig inte härröra ur folklighet utan är ett resultat av att vara ego och nonchalant. Ofta gränsar hans uttalanden till omdömeslöshet men han verkar för det mesta noga med att inte passera gränsen. Om han tycker det passar hans sätt han vill vara på eller om han bara är sådan känner vi inte till.

Gick över gränsen

Men på sin Youtube-kanal passerade han alltså gränsen för vad Romer anses tåla. I en debattartikel säger Leif Ericksson, advokat, Sunita Memetovic, advokat, Jan Selling, docent i historia följande:

Bert Karlsson har på sociala medier (Tiktok och Youtube) gjort uttalanden som vi anser omdömeslösa och rasistiska i så hög grad att det finns anledning att bedöma om de gått över gränsen för det lagliga. Vi har därför anmält uttalanden som utgörande hets mot folkgrupp.
Källa: Aftonbladet debatt

Enligt gruppen måste Bert Karlsson förstått att hans uttalanden varit omdömeslösa och hetsat mot folkgruppen Romer. Bland annat har han gett uttryck för att Romer är ansvariga för att gruppen romer har ett ansvar för att det finns romer som begår brott. Han har också sagt att han uppmärksammats på sitt sätt att uttrycka sig om Romer. Det kan alltså inte vara så att han inte känner till de kränkande uttrycken han håller sig med.

Bert Karlsson försvarar sig

Gruppen som står bakom anmälan skriver vidare:

I det anmälda tiktokinlägget förklarar han varför han borde få uttala sig ringaktande utan att kritiseras för det: ”Det finns ett antal av er som missköter sig. Se till att ordna med det i stället för att kritisera folk och kalla dem rasister”. Om en rom begår ett brott är det enligt Bert Karlssons synsätt ett kollektivt ansvar för romer att ”se till att ordna med det”.
Källa: Aftonbladet debatt

Bert har helt fel att en folkgrupp skall ta ansvar för andra i gruppen. Alla, oavsett vem, är själva ansvariga för det de gör. Bert Karlsson som ger uttryck åt att vara en som kan det mesta borde känt till det. Förmodligen känner han till det men att följa den synen passar inte Bert Karlssons frispråkighet. Bert Karlsson är inte bara en person som säger vad han vill utan han är en person som verkar anse sig ha rätten att säga vad han vill.

Uttrycken säger mycket om personen

Man får en känsla av att Bert Karlsson tror han sitter lite högre upp än vi andra. Från den upphöjda positionen sprider han sitt budskap som inte sällan handlar om andra människor. Det kan vara kändisar och det kan vara helt okända eller grupper av folk. Att tjäna pengar på dem verkar han inte heller ha något emot. Han verkar inte förstå att “tycka olika om folk” kan innebära rasism om tyckandet går för långt. Eller som debattgruppen säger:

Det kan inte vara okänt för Bert Karlsson att många känner sig kränkta av den benämningen, på samma sätt som många känner sig kränkta av att kallas n-ordet.
Källa: Aftonbladet debatt

Nu när Bert är anmäld vänder han frågan till Z-ordet

Debattgruppen:

Karlsson har där valt att mörka det verkliga skälet till att han blivit polisanmäld och i stället hävdat att polisanmälan enbart handlar om att han använder z-ordet. Det är naturligtvis inte riktigt. Att använda z-ordet är i sig inte brottsligt och det har heller inte påståtts i polisanmälan.
Källa: Aftonbladet debatt

Han är alltså inte anmäld för att använda Z-ordet som han själv påstår. Använda Z-ordet är kränkande men är normalt inte olagligt. Frågan är ändå om det inte kan vara hets mot folkgrupp när det ordet används upprepade gånger om Romer. Inte heller det kan vara okänt för Bert Karlsson att det är kränkande.

Drar med sig rasister

På Facebook och twitter drar Bert med sig rasister som passar på att följa i samma fotspår. De är till och med ännu värre i sina uttalanden än Bert själv. Inte heller det kan vara okänt för Bert att hans beteende dra med sig just sådana personer. Han kanske gör det för att tjäna pengar på dem med tanke på att han ständigt upprepar att betala in till honom så att han får råd att fortsätta. Gruppen igen:

Bland hoten, hatet, rasismen och mobbningen hittar vi följande: ”Finns lättkränkta zigenarhoror”, ”Bert har rätt. Bunt ihop dem och slå ihjäl dem”, ”Du ska dö”.
Källa: Aftonbladet debatt

Berts följare säger alltså att man skall slå ihjäl folk. När Bert inte tar bort sådana uttryck betyder det då att han stödjer dem? I vart fall är det inte lagliga inlägg och Bert anses vara administratör och då också ansvarig för att sådant tas bort. Vidare säger gruppen om detta:

Det vore kanske lämpligt för Bert Karlsson att ta avstånd från denna ström av hat som han genom sina yttranden och åsikter har aktiverat? Den som har makten att nå så många åhörare måste förstå att med makt kommer ansvar. Det är på sin plats att fundera över vilken sida man vill ställa sig på: rasismens eller människovärdets.
Källa: Aftonbladet debatt

Han ljuger också

Vidare skriver gruppen:

Och Bert, är det inte smaklöst att påstå på din Youtube-kanal att Singoalla Millon skulle ha hört av sig till dig för att stötta dig? Du är väl medveten om att Singoalla gick bort i november. Med fakta är det uppenbarligen inte så noga.
Källa: Aftonbladet debatt

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer