Flashback

Bahnhof – den personliga integriteten

Vi vill inte men om det är sista utvägen: Går det stänga Flashback?

Bahnhof har under åren försökt lyfta sig själv till den omutbara leverantören av webbtjänster. Man går bla emot våra lagar gällande “Datalagringsdirektivet” för att visa hur rakryggade de är. De var först med att bryta mot lagen och sluta lagra elektroniska uppgifter.

Det finns mängder av anekdoter på nätet kring detta företags stora famntag för inte bara frihet på nätet utan också skydd av privatpersonens integritet.

Bahnhof skriver själva:

Bahnhof blir ofta omtalat som en hårdnackad försvarare av yttrandefrihet och integritet. Det ryktet gör oss stolta. Vi har jobbat hårt för att uppnå det. Maximal säkerhet mot avlyssning, företagsspionage och andra intrång i friheten och den privata sfären – det är Bahnhofs löfte

Vad de skriver är alltså att de ger en:

 • maximal säkerhet mot /../ intrång i frihet och den privata sfären – det är Bahnhofs löfte

Bra! Det är en mycket viktig ingrediens om privatlivet skall skyddas. Vi fortsätter:

Datorn och de mobila enheterna är i många svenska hem och företag det mest känsliga som finns – i många fall ännu känsligare än brev och telefon. Ändå är skyddet för din integritet betydligt svagare på internet än i övriga verkligheten. Därför erbjuder Bahnhof kryptering och andra hjälpmedel för att säkra kundernas sekretess. Dessutom förvarar vi all data inom landets gränser.

Bahnhof är verkligen mån om att säkra sekretessen. Oerhört bra att de förvarar all data inom landets gränser.

 • för att säkra kundernas sekretess

Folk kan verkligen känna sig säker med den yttersta spjutspetsen av intrigitetens försvarare – Bahnhof.
Nu börjar det bli riktigt spännande:

Vi erbjuder plats i extremt säkra datacenter för våra serverkunder. Så länge verksamheten är laglig kan Bahnhof ge servern en stabil uppkoppling mot internet. Med tanke på att Bahnhof vill värna den personliga integriteten har vi ett undantag: vi kan inte ha kunder som verksamhet som på ett ansvarslöst sätt sprider samlingar av personuppgifter.

Den sista meningen i ovanstående stycke är riktigt intressant:

 • vi kan inte ha kunder med verksamhet som på ett ansvarslöst sätt sprider samlingar av personuppgifter

Detta uttal är en verklig garant att inte medverka till spridning av personuppgifter. Bahnhof är verkligen integritetens stridbare beskyddare. Nedstängning av förtalssajten Lexbase visar detta.

Men…, talar ni inte mot er själva i nedanstående stycke? Men ni tycker, fullt riktigt, att det är polisens uppgift att utreda brott. Det betyder då att ni välvilligt lämnar ut uppgifter ur servrar ni har i era bergrum så att polisen verkligen kan göra sitt arbete, eller hur? Filtrering behöver inte leverantörer av webbtjänster syssla med, det gör vår Riksdag och de lagar som stiftats är till för att följas av alla, eller hur Bahnhof?

Vår bestämda uppfattning är att brottsligt material på internet (exempelvis olagliga bilder eller hemsidor) ska bekämpas av polisen i riktning mot de ansvariga – inte genom filtrering riktad mot vanliga surfare. Polisen kan utreda det bakomliggande brottet. Det kan inte Bahnhof. Världen är full av skräckexempel på filtrering och censur. Bahnhof har aldrig och kommer aldrig att filtrera trafiken på internet.

I övrigt är det bra att ni tycker olagligheter på nätet skall bekämpas.

 • Vår bestämda uppfattning är att brottsligt material på internet (exempelvis olagliga bilder eller hemsidor) ska bekämpas

Bahnhof stängde Lexbase och om det skriver de bla så här:

Bahnhof stänger ned Lexbase totalt: “Integriteten viktigare”

Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

De senaste turerna kring söktjänsten Lexbase har gällt tekniska säkerhetsbrister. Sajten stängdes sent på onsdagskvällen på grund av hackerattacker.

Samtidigt har Bahnhofs ledning haft intensiva samtal:

– Det här är Bahnhofs svåraste beslut någonsin, säger vd Jon Karlung. Domar är offentliga uppgifter och sajten har ett utgivningsbevis. Men de har inte skött utgivarskapet rätt. Enligt egen utsago har Lexbase varit totalt oförberedda på vad som skulle komma och rent tekniskt är sajten en ren säkerhetsrisk.

Därför har Bahnhof sammantaget gjort bedömningen att det bästa är att avsluta kontakten med Lexbase som kund.

– Vi har haft en dialog och de har skrivit på uppsägningen, säger Jon Karlung.

Två principer

Bahnhof har tusentals företagskunder i sina underjordiska serverhallar och den vägledande principen är att inte lägga sig i så länge sajterna följer lagen. För ett par år sedan hade Bahnhof hand om en uppmärksammad server tillhörande WikiLeaks, som spred hemligstämplade dokument i yttrandefrihetens namn.

– Vår inledande ståndpunkt gällande Lexbase var att deras verksamhet rymdes inom yttrandefriheten. Men Bahnhof har också gjort sig känd som en försvarare av personlig integritet, säger Jon Karlung och utvecklar:

– WikiLeaks handlade om att granska makten. Yttrandefriheten ska inte användas till att slå nedåt.

Det var mycket det, vi plockar ur godbitarna:

 • Bahnhof stänger ned Lexbase totalt: “Integriteten viktigare”
 • Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten
 • den vägledande principen är att inte lägga sig i så länge sajterna följer lagen.
 • Bahnhof har också gjort sig känd som en försvarare av personlig integritet
 • Yttrandefriheten ska inte användas till att slå nedåt.

Bra, Bahnhof! Ni visar verkligen att ni tar hänsyn till och värnar privatpersonens helg, dvs dess intrigitet! Ni visar också att våra lagar är viktiga och skall följas.

Ovanstående är ihopsamlat från Bahnhof och finns att hitta på deras webbsida. Eftersom Bahnhofs regler för sina kunder kräver inloggning för att läsa utelämnar vi dem här.
Vad kan vi då säga om det Bahnhof själva säger?

Jo, det står utom all rimlig tvivel att Flashback kan stängas ner om de följer det de själva säger:

 1. Bahnhof har ett löfte att förhindra intrång i frihet och den privata sfären
 2. Bahnhof erbjuder att säkra kundernas sekretess
 3. Bahnhof deklarerar att vi kan inte ha kunder med verksamhet som på ett ansvarslöst sätt sprider samlingar av personuppgifter
 4. Bahnhof deklarerar att vår bestämda uppfattning är att brottsligt material på internet (exempelvis olagliga bilder eller hemsidor) ska bekämpas
 5. Bahnhof deklarerar att yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten
 6. Bahnhof deklarerar att de är en försvarare av personlig integritet
 7. Bahnhof anser att yttrandefriheten ska inte användas till att slå nedåt

Vi väntar inte, vi går nu mot en nedstängning av Flashback om de inte raderar allt som kränker den personliga integriteten och vi har Flashbacks internetleverantör bakom oss! Detta som en sista utväg för vi vill inte stänga Flashback, bara förändra det till något gott.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer