Åtgärder mot näthatet accelererar

Tysklands regering irriterad på sociala medier

Facebooks policychef i Europa, Richard Allen, tillsammans med Tysklands justitieminister Heiko Maas, möttes under tisdagen om näthatet i landet. Syftet var förmodligen att ge en uppsträckning till Richard Allen att “nu jävlar måste ni göra något innan det spårar ur helt”. De stora sociala medierna är helt enkelt dåliga på att ta bort inlägg som innehåller hot, hat och invandringsfientlighet eller uppmanar till kriminella aktiviteter, dvs näthat.

Svaret lät inte vänta

Facebook, Google och Twitter lovar den tyska regeringen att ta bort alla inlägg som innehåller hat och hot inom 24 timmar. Löftet innebär att den som upptäcker näthat kan rapportera det till någon av de tre företagens grupper som jobbar med sådant. Om anmälan är korrekt kommer det att tas bort.

Kort tid

De säger alltså också att max 24 timmar skall det ta att få bort näthat. Det är en himmelsvidd skillnad mot den tid Google tar på sig i Sverige. Skillnaden beror säkerligen på att Tyskland höjde rösten mot dessa företag medan våra regeringar vi haft under tid förmodligen varit för självupptagna för att fatta näthatets enorma traumatiska påverkan på folk.

När skall vår regering vakna

Vår regering nu och tidigare upplagor tycks inte reagera alls. Det har på sin höjd tillsats en utredning som skall vara klar i Januari. Jag har satt mitt hopp till den utredningen men det jag fått reda på tills nu är att utredaren tycks tro att allt näthat står fjortisarna för och bara på lokala delar av Facebook. Flashback, den värsta av alla, nämns inte med ett enda ord.

Vår demokratiska diktatur

Jag är besviken på Sverige, mitt land som jag jobbat och betalat skatt i runt 50 år. Röstat har jag gjort i varje val i 46 år men jag har aldrig röstat fram de dåliga pensioner vi har idag och jag, tillsammans med nära 70 procent av väljarna, ville inte införa biltullar i Göteborg men det drevs igenom ändå. De struntade högaktningsfullt i väljarnas åsikt och vilja. Jag är grymt besviken på vårt lands inträde i diktatur där de fullständigt skiter i folks vilja och vad som skrivs på nätet. Rättssystemet har fattat galoppen och kör på samma sätt. Vi lever i en stat där demokratin är en chimär som skapar rätten för politikerbroillernas att göra som de vill och deras intressen ligger mycket långt från att skydda sitt folk, speciellt mot näthat.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer