LEDAREN – Året 2019 har gjort sitt

Förra året, år 2019, har gjort sitt och nu är vi en bit in på det nya året. År 2019 har varit det mest händelsefyllda året vi gått igenom sedan starten i början av 2013. Allt vi jobbat för, bit för bit, har sakta under åren dragits åt och till slut under år 2019 knöts säcken ihop.

Flashback går med förlust

Vårt arbete har bidragit till att Flashback nu går dåligt och det har Flashback erkänt genom att intensivare och tydligare än någonsin visat. De har nämnt oss i 5 dedikerade trådar som orsaken till att det går dåligt och de har börjat att ta in donationer. Flashback har också börjat tala öppet om att det kan gå illa om de inte lyckas få in pengar på annat sätt än genom annonser. Det kan till och med vara så att de måste lägga ner forumet om de inte lyckas, sägs det mellan raderna.

Yttrandefriheten hjälper till att döda Flashback

Till vår hjälp i kampen mot Flashback har vi konstigt nog de extrema högerkrafterna som genom sin agenda skall verka på nätet överallt där folk samlas och sprida sin dynga med uppsåtet att få fler på sin sida. Flashback anser det är yttrandefrihet och låter dem således sprida skiten på forumet. Deras medverkan har skapat stor irritation eftersom de går in i stort sett varenda tråd och skriver om invandring och invandrare utan att det har med trådens ämne att göra. De medlemmar vi talat med tycker det är oerhört störande och kan tänka sig att lämna forumet bara av den orsaken. Vett och etikett saknas också av flera skribenter på Flashback vilket skadar Flashback svårt med tanke på alla som av den anledningen avhåller sig från att skriva där. Vi har alltså på vår sida dessa omdömeslösa personer och organisationer som egentligen vill en sak men som får motsatt effekt.

Sverigedemokraterna och andra extremhögerelement

Under året som gått har vi helt tagit avstånd från olika partier och olika politiska väderstreck. Men som många andra har vi insett att större delen av näthatet är från högerextremt håll. De flesta kommentarer vi får som vi inte släpper fram är till 99% av högerextremt innehåll. När vi började vår verksamhet var det nästan ingen som nämnde något politisk av de som spydde galla över oss. Vi vill inte jobba politiskt men skall vi jobba mot näthat kommer vi osökt in på kampen mot de högerextrema galningarna. All kamp mot näthat utan att motverka de högerextrema kommer att misslyckas.

Flashback gick från tystnad till primalskrik

Flashback har aldrig nämnt oss tidigare under åren och de konton som gjort det fick sina inlägg raderade. Men från mitten av 2019 skedde en förändring till det motsatta. Man skapade 5 trådar om oss och lät dem till och med ligga överst på alla Flashbacks sidor. Vi blev naturligtvis mäkta stolta över den uppmärksamheten men i första hand handlar det om ett Flashback som är på väg mot sitt fall. Admin på Flashback pekar ut oss som den största motståndaren och de som fått Flashback i gungning. Det har nämnts att vi kontaktat annonsörer och det har nämnts att vi hotat både dem, media och enskilda journalister. Sanningen är att vi är oerhört försiktiga i vår framtoning och riskerar inte på något sätt att begå olagligheter eller göra oss omöjliga inför media. Vi använder helt andra metoder som vi inte kommer att nämna nu eller i framtiden och som Flashback inte alls har vidrört.

Våra metoder

Övergripande sett kan vi säga att en del av våra metoder handlar om lobbyverksamhet och att vara taktiska i vårt sätt att yttra oss utåt. Vi säger aldrig vad vi jobbar med om det inte blivit offentligt. Projektet “Artikel 12”, som internt hade blev offentligt och var ett mycket lyckat projekt som gick långt över den effekt vi ville uppnå. Vi gör inget som inte först har en målsättning och “Artikel 12” hade ett mål som träffade mer mitt i prick än vi kunde föreställa oss. Vi tog in medlemmar i gruppen som tidigare var uthängda på Flashback av olika skäl men vi vet att minst ett konto som vi gissade var en informatör hade blivit medlem. Vi valde att rikta en del av innehållet mot denne och lockade samma konto in på ett litet forum där vi lade ut delvis vilseledande information. Avsikten var bla att se hur mycket Flashback bryr sig om vårt arbete och för att se var vår “information” dyker upp. Resultatet tog oss på sängen, inte kunde vi ana att vårt lilla projekt skulle bli så uppmärksammat. Vi har aldrig tidigare haft så mycket besökare på vår nättidning och aldrig har så många hört av sig, inte minst media. Vi fick in mängder av tips på vilka de anonyma på Flashback är och vi fick in en massa historier om ägaren till Flashback samt en hel massa annat använbart. Hur vi använder detta material eller hur vi jobbar med annat säger vi inte. Det vi kan säga är att vi absolut inte jobbar mot enskilda personers lagliga möjligheter. Vi jobbar alltså inte alls med att försöka stoppa privatpersoners donationer till Flashback som någon påstått eftersom det är kontraproduktivt. Det finns flera andra möjligheter att helt lagligt stoppa obskyra verksamheter även om det tar tid men som vi nu tycker vi kan skymta slutet av. Flashback klappade till oss men fotfästet var skralt så forumet tappade balansen och föll, frågan är om forumet orkar resa sig igen?

Medias intresse

Det har frågats varför inte media uppmärksammat Flashbacks misslyckade grepp mot oss i somras med bla de fem trådarna. Svaret är att de har uppmärksammat och velat skriva om det men vi avstod från att ställa upp. Tre tidningsmagasin, sex nyhetsmedia, flera poddar, ett radioprogram och ett antal nättidningar har hört av sig för att göra reportage om händelsen i somras där Flashback meddelade att de är på fallrepet och att det är vi som som bär skulden. Efter en ingående analys kunde vi inte se någon fördel i att deltaga just nu och att delvis gå ut med hur vi jobbar kan mer skada än hjälpa i dagsläget. Vi jobbar alltså helst i tysthet men att bli så extremt uppmärksammade av våra “fiender” är ett kvitto på att vi gjort rätt.

Andra framsteg under året som gått

Under året som gått har både vi och andra gjort flera framsteg. De som vikt sin kamp åt att dra näthatare till domstol har verkligen kommit igång ordentligt under året. Mer än ett tusen anmälningar har gjorts mot rasister och flera av dem har fällts i domstol för olaglig nätaktivism. De flesta mål handlar om hets mot folkgrupp som ingen själv behöver driva i domstol eftersom lagen säger att det skall vara åklagarlett mål. Den senaste som fälldes var administratören för gruppen “Stå upp för Sverige”. Han fälldes för att andra hetsat mot olika folkgrupper och att han inte raderat det inom rimlig tid. Rätten har alltså testat den nya omskrivna “BBS-lagen” (som vi lobbade för mot Riksdagen) och den höll måttet hela vägen. “BBS-lagen” säger att mycket mer än hets mot folkgrupp kan vara åtalbart om det inte raderas och det behöver inte vara ägaren till den elektroniska mötesplatsen som hålls ansvarig, det räcker gott med en person som har möjlighet att radera inlägg som får ta smällen om den verklige ägaren inte är känd eller kan nås.

Inte ens de egna moderatorerna donerar

Donationer är ofta ett dåligt sätt att finansiera verksamhet på om inte verksamheten påminner om en en sekt. Medlemmar och besökare på forum kan inte sägas ingå i en sekt. Därför kommer inte donationer kunna bidraga med några större summor. Vad vi erfarit donerar mindre än 60 personer varje månad till Flashback. Det betyder att inte ens alla de 106 moderatorer (2020-01-06) donerar pengar till verksamheten de är med om att upprätthålla. Om inte ens moderatorerna donerar vem vill då donera något? Genom att gå igenom de som sagt sig donera har vi kommit fram till att mindre än 10 av moderatorerna donerar något. Om vi har fel och merparten av donationerna kommer från moderatorer blir det ännu allvarligare då nästan ingen annan donerar av de ca 200.000 dagliga besökarna. Hur man än vänder på det är donationer ett dåligt sätt att finansiera en verksamhet som kräver pengar för att gå ihop. Det ser idag hopplöst ut för Flashback inför kommande år och det glädjer oss.

4 tankar på “LEDAREN – Året 2019 har gjort sitt

  1. "Det ser idag hopplöst ut för Flashback inför kommande år och det glädjer oss"

    Och mej laugh

  2. Då ligger Flashbacks ekonomi lika pyrt som Irans och Nordkoreas ekonomi det vill säga en ekonomi i fritt fall minskade inkomster,ökade skulder

  3. Iran och Nordkorea har nog inga större problem med ekonomin men det har Flashback dubbelt av.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer