Är det tillåtet att lägga ut offentligt material

På Flashback kan man ofta läsa “släng upp domen det är offentliga uppgifter så det är ok”. Vad säger ni alla som lägger ut domar, förundersökningsprotokoll och annat offentligt material, är det tillåtet? Kan man bli åtalad för det?
Vi har alltid hävdat att det kan utgöra förtal om sådant läggs ut på nätet, alltså kan det bli åtal och fällande dom. Men på Flashback tycker man vår syn på saken är löjlig för det är offentliga dokument som vem som helst kan läsa så det är naturligtvis ok att lägga ut, eller hur? MrsMagoo på Flashback är helt klar över vad som gäller (inlägget är förkortat):

MrsMagoo tycker inte bara lagen ger tillstånd till att lägga upp offentliga dokument utan det strider mot hennes principer att inte lägga upp offentliga dokument. Har MrsMagoo rätt i den frågan? Nej, som i nästan alla frågor har MrsMagoo fel som vanligt, det är inte tillåtet att lägga upp vilka offentliga dokument som helst. Det som inte är tillåtet att lägga upp eller citera i sina inlägg är personuppgifter och sådant som kan vara kränkande. Så gott som alla förundersökningsprotokoll och de flesta domar utgör en olaglig handling att lägga ut för offentligheten trots att det är offentliga handlingar.

Ett exempel

En man dömdes för sexuella övergrepp mot barn men alla barn som hade utsatts för honom var inte med i åtalet. Exempelvis hävdade en mamma att hennes barn också varit utsatt för övergrepp av samma man. Hon skrev om detta på Facebook. I inlägget hävdade hon att han var dömd för övergrepp mot två barn men att han hade begått samma brott mot ytterligare sju barn. Mammans inlägg delades av tvåtusen andra. Ovanpå detta skrev hon också att han var pedofil och lade ut hans personuppgifter.

Skyddar oss

Lagen skall skydda oss mot kränkningar som att att peka ut oss som brottslingar eller klandervärda. Påståendet att någon är en brottsling, pedofil eller annat kränkande är alltså inte tillåtet vare sig det är sant eller inte och offentliga dokument är inget undantag. Om du lägger upp offentliga handlingar där det förekommer beskrivningar om brott som gärningsmannen begått är det en kränkande handling medan lägga ut personuppgifter kan vara ett  PUL-brott. Det kan dock vara tillåtet om det anses försvarligt om uppgiften är sann eller man hade skälig grund för det.

Skälig grund

Är det skälig grund att lägga upp offentliga dokument på Flashback eller liknande? Nej, det är det inte, skälig grund är om du anmäler någon för ett brott och om det var fel person var det ändå försvarligt att lämna uppgiften. Men det kan aldrig vara försvarligt att lämna sådana uppgifter på Flashback, det är olagligt och kan leda fram till en fällande dom i en domstol.

Verkligt fall

Mamman i exemplet här ovan dömdes i Borås Tingsrätt för grovt förtal:

Domstolen gjorde ingen skillnad mellan de uppenbart sanna påståendena – att mannen var dömd för vissa sexualbrott (vilket dessutom var nyligen) – och påståendena om andra påstådda övergrepp (vars sanningshalt inte blev prövade). Domstolen dömde även för brott mot personuppgiftslagen. Fallet är en tydlig påminnelse om att juridikens ansvarsregler kan gälla även vid spridande av sanna uppgifter.
Källa: Mårten Schultz i SVD

Mamman fälldes alltså trots att uppgifterna var hämtade ur offentliga domstolsdokument och att uppgifterna hon postade var helt sanna. Men det stoppar inte här för på Facebook kan man sprida det vidare och på Flashback kan man citera upplagda offentliga handlingar eller avskrift av dem vidare till ett eget inlägg.

De flesta skriver kanske inte inlägg av det slag som den nu dömda kvinnan gjorde. Men ganska många gör som tvåtusen människor gjorde efter det här inlägget och spred det vidare. Och här kan det vara bra att komma ihåg att det är spridningen av uppgifter om exempelvis brott som kan ge upphov till förtalsansvar. Det ansvaret är inte begränsat till den som först sätter uppgiften i omlopp. Så tänk på det, innan du delar något på Facebook eller retweetar något på Twitter.
Källa: Mårten Schultz i SVD

Det är alltså också en brottslig handling att sprida upplagda offentliga dokument med kränkande innehåll eller personuppgifter vidare. Det innebär alltså att citera sådant material på Flashback är en olaglig handling och kan bestraffas.

MrsMagoo hade fel som vanligt

MrsMagoo, du hade alltså fel i den frågan och eftersom vi vet vem du är och kan bevisa det kan du ligga pyrt till framöver. Vad har du mer fel? Om du ger ut någon skrift i ditt eget namn kan du lita på att den kommer att granskas in till sista felplacerad kommatecken. Hittar vi det minsta fel handlar det om förtal vilket borde göra att du går samma väg som mamman i domen här ovan.

Vi “limmar” på dig för du har gjort vår familj så mycket ont med allt ditt förtal att det inte finns en rimlig möjlighet att betala tillbaka. Du har också lagt upp för offentligheten ett naket dött barn, det är ett sexuellt övergrepp mot minderårig som kommer ligga kvar så länge Flashback får som de vill. Vi kan alltså räkna ytterligare en till de som begår övergrepp mot barn!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer