Anonyma kränkare får inte tysta vanligt folk

Anonyma kränkare får inte tysta vanligt folk

Vi får inte förlora

Vi vanliga människor som inte näthatar andra på nätet utan använder nätet konstruktivt som ett medel att berika livet får inte förlora kampen mot dårarna. Nätet får helt enkelt inte bli ett torg för anonyma som skrattande kastar sten på de icke anonyma. De måste bekämpas med alla medel för att hålla internet öppet för alla.

Det handlar om yttrandefrihet

Yttrandefrihet innefattar yttrandefrihet åt alla. Ingen skall bli bemött på ett sätt som skrämmer bort eller på annat sätt tystar dem. Kampen handlar om yttrandefriheten och det kan vara yttrandefrihetens sista kamp. Det är av högsta vikt att alla skall kunna och våga yttra sig på nätet i sitt eget namn utan att riskera repressalier i form av feg anonymism. Kampen för att upprätthålla yttrandefrihet måste gälla i alla riktningar och i alla plan. Inte minst måste kampen gälla ägarna till de elektroniska mötesplatser som agerar torg åt stenkastare. Gå inte på orden “vi har yttrandefrihet här”. Om den praktiska konsekvensen på en sådan elektronisk mötesplats visar att folk kränks och hängs ut råder det helt enkelt ingen yttrandefrihet och då har de själva gett kampen tillstånd att agera mot dem.

Nätet har blivit otäckt och oanständigt

Den brutala avsaknad av empati på Flashback har spridit sig också till andra platser på nätet. Facebook som tidigare kunde liknas vid en familjeidyll har seglat upp till en av de värsta platserna där okontrollerat hat sprids i hög omfattning. Det ledande hatiska rövhålet på nätet är dock fortfarande Flashback med sin koncentration av hat mot enskilda personer. Man kan där skriva otäcka och oanständiga tillmälen och rena lögner om en enda person i tiotusentals inlägg och som nått upp till flera miljoner besökare. De som kallar en sådan fullständigt avhyvling av en enda stackars person för yttrandefrihet har missat något riktigt väsentligt av vad yttrandefrihet är. Det har gått så långt att när näthatare blir kallade näthatare blir de kränkta. Då ropas det på lag och ordning. När näthatarna lyfts upp i dagen och visade för folket vilka de är kräver dårarna full integritet.

Kampen för yttrandefriheten har varit laglig

De flesta på nätet som slåss för yttrandefriheten har alltid gjort det på lagligen sida. Någon kanske har trampat över i sin iver att försöka upprätthålla yttrandefriheten medan de som utsatts för anonymitetens yttrandefrihet, fullt förståeligt, planerat att motverka pöbeln som förstört livet med olagliga medel. Men som alltid tar vardagen över och tankar på att klå upp näthatare rinner ut i sanden med vetskapen att en sådan handling kan hjälpa pöbeln till att bli än värre.

Finns det stöd för en olaglig kamp för yttrandefriheten

Kampen för något bra och inte minst för yttrandefriheten har alltid gjorts mot den rådande ordningen. Om ingen tagit upp kampen mot lagar och regler hade vi idag förmodligen fortfarande varit livegna. Om ingen hade offrat sina liv för att få vara med och bestämma skulle vi förmodligen fortfarande levt under en diktator i formen av en Kung. Mängder av folk världen runt har blivit hårt bestraffade i sina respektive olika slag mot rådande lagar och regler för att få yttra sig, för medbestämmande och frihet. När vi idag ser filmer om dessa hjältar till människor blir man rörd till tårar och får en känsla av att vilja hylla dessa ända upp till oändligheten.

Finns det folk som offrat sig själva för den goda saken mot rådande lagar

Svaret på överskriften är tveklöst JA!
I USA kämpade de färgade i många år för friheten att få vara vanlig människa. De är oräkneliga som fick sätta livet till och ännu fler dömdes av rådande lagar och regler. Södra Afrika består av ett antal länder där mängder av folk bröt mot lagar för att få ett bättre liv, likaså i Syd- och Mellanamerika. I Östeuropa har folk slagits för friheten mot de rådande lagarna i många år. Längre tillbaka i tiden slogs folk i Europa för friheten i århundranden mot de rådande lagarna. I vårt land är inget undantag, mängder av folk har fått sätta livet till i kampen för en bättre tillvaro och oräkneliga har åtalats, dömts och i bästa fall satts i fängelse på grund av sin kamp för yttrandefrihet, demokrati och en dräglig tillvaro.

Vad tycker vi om de lagbrytande frihetskämparna idag

De som kämpade åt oss och gjorde Världen lite bättre att leva i hyllar vi idag som hjältar. De bröt mot lagar, de dödade, de rånade banker, de slogs på gatorna, de kallades för banditgäng, de avrättades, de sattes i fängelse och de grät! Idag hyllas de som hjältar, inte bara av vanligt folk utan också av svensk rättvisa. De är många, allt för många för att skriva ut i denna artikel men vi kan nämna några av nutidens hjältar som blivit symboler för den hängivna kampen för frihet: Nelson Mandela, Che Guevara och Rosa Parks. Alla bröt de mot lagar och regler där två av dem dödat eller beordrat mord. Nelson Mandela står och stod Världens ledare på kö för att få träffa, Che Guevara har väl så gott som alla ungdomar haft på väggen eller som tryck på sin tröja och Rosa Parks är kvinnan som startade det som senare skulle avskaffa USA:s apartheidlagar. Kort och gott hyllas de idag som då bröt mot lagar och regler.

Är det tid att mot lagar och regler ta tillbaka internet från näthatarna

Det är ett mycket tydligt faktum att vårt rättsväsende fullständigt struntar i att rensa på nätet. Det kan till och med vara så att motståndet mot att göra något bygger på att flera av rättsväsendets folk själva hänger där. Vissa av dem kanske till och med är brutala näthatare. Vi vet att det är så för vi har en av dem på vår lista över näthatare. Det är en högt uppsatt inom rättsväsendet som sitter och näthatar på Flashback. Tyvärr har vi i skrivande stund inga hållbara bevis, men vi ger oss inte, vi kommer att kunna bevisa detta med tiden. I vår kamp att göra något åt näthatet har vi alltså stött på oväntat motstånd från bla rättvisan. Vi har dock också fått oväntat stöd från bland annat poliser där en del faktiskt ställt upp för oss. Vår erfarenhet liknar den de historiska frihetshjältarna upplevt fast på en ofantligt mindre skala. Kort och gott upplever vi ett motstånd mot vårt arbete från myndigheter i Sverige. Det är alltså inte konstigt att Flashback fortfarande finns kvar då rättvisan inte ser eller vill se problemet. Om det skall bli tillåtet för var och en att yttra sig fritt utan riskera att kränkas för livet verkar det som att man måste bryta mot lagar och regler för att nå målet eller åtminstone slåss mot rättvisan för att de skall börja agera. Frågan är förfärlig men måste ställas.

Får man försvara sig på nätet

Vi vänder på frågan och i stället för att fråga om det är historiskt tillåtet att bryta mot lagar som hindrar utvecklingen i stället fråga oss om det är tillåtet att försvara sig mot näthatet. Lagarna säger att man får bruka det våld som är nödvändigt för att fria sig från en våldsverkare. Om man blir kidnappad och inlåst i ett rum är det alltså tillåtet att vidtaga de åtgärder som behövs för att bli fri. Om någon dör på kuppen är det inte alltid straffbart om döden var nödvändig för att bli fri. För personen som blev fri och för personens anhöriga är en sådan död absolut tillåtet och de är beredda att ta konsekvenserna för att själva överleva. Om någon förtalas på nätet mycket grovt under lång tid måste den direkta följden av vår lagar vara att det är tillåtet för den förtalade att vidtaga åtgärder så att förtalen tas bort, även om det normalt handlar om olagliga handlingar. Jag skulle tro att just i denna fråga skulle rättvisans folk ropa högt att det inte alls är tillåtet. Det beror inte på att de har rätt utan det beror på det enkla faktum att de har tolkningsrätten av lagarna. Dvs de kan tolka som de vill och få rätt medan vanligt folk inte alls har rätt att tolka några lagar överhuvudtaget. I frågan om att försvara sig på nätet känns det som att vi vill ta den rätten vare sig våra lagar tillåter det eller inte för vi vill kunna gå vidare i livet. Det har gjorts förr, det kommer att göras i framtiden och historien kommer att fria de som bryter mot lagar för rätten att få yttra sig utan repressalier. Eller som Fredrik Virtanen på Aftonbaldet säger:

Vanligt hyggligt folk får aldrig låta sig tystas. Då går det riktigt illa.

Måste dock bestämt tillbakavisa alla tankar på att vi bryter mot lagar!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer