Annica Tiger

Annica Tiger

Annica Tiger:s, död, basunerades ut för ett tag sedan. Hon avled 3 Januari i Sollentuna efter en tids sjukdom. Den 5 December 2015, en månad före sin död, skrev Annica i sin blogg:

Att leva med KOL är en intressant upplevelse. När kroppen tar över och du kan inte styra förloppet. Men det är som det är. En dag i taget.

KOL, en lungsjukdom som kan orsakas av en längre tids rökning. Varför Annica hade KOL är dock inte känt i skrivande stund. I livet skrev hon att hon levde så här:

Jag är 52 år och bor i Bro, norr om Stockholm. Mina intressen är förutom mina Newfoundlandshundar, datorer och Internet. Jag gillar att vara ute i naturen, att fiska och vandra i skogarna i Norrland.

Innan jag flyttade till Bro bodde jag ett stenkast från Hötorget i Stockholm med 5 minuters gångväg till jobbet som teletekniker vid Odenplan. Men så skaffade jag hund och flyttade ut på landet. Nu bor jag med två hundar och en massa höns. Tråkigt? Nej, lugnt och skönt. Jag har levt ett mycket “varierande” liv så jag kommer inte att dö nyfiken.

HTML-drottningen och nätpioniären

Annica Tiger föddes 14 oktober 1953 och gjorde sig känd från mitten av 90-talet för sina pedagogiska html-beskrivningar samtidigt som hon jobbade med produktutveckling som projektledare på Tele 2. Hon lärde de vanliga människorna hur man skapar hemsidor. Hon var inte bäst på detta, jag vill nog påstå att hennes kunskaper var ganska måttliga, men hon var först och hon kunde mer än de som tog sina stapplande steg ut på nätet. Hon blev ett begrepp, hon blev en gud i HTML-kodande, men framför allt, hon delade med sig flitigt av sina kunskaper och hon var först med att “blogga” (skriva dagbok på nätet). Med tiden gav allt detta resultat: 2005 utsågs hennes blogg till Sveriges sjunde bästa av tidningen Internetworld. Expressen listade henne 2006 som den 15:de mest “heta” mediepersonen i Sverige. Annica var alltså tidigt med på nätet och gjorde den till sin megafon. Hon blev, vad vi säger idag, nätaktivist. Hon drev frågor om kvaliteten på IT-undervisningen i skolorna och var talesman för kvinnors rätt att hålla på med teknik och vistas på och uttrycka sig på nätet.

Näthatad och hyllad

Hon blev näthatat i slutet på 90-talet och gjorde, som med allt annat, ett projekt av det. 1998 var hon med i Aftonbladet i en av de allra första artiklarna om näthat. År 2004 drog hon sig tillbaka som officiell person på nätet. Orsaken sägs vara att hon inte längre orkade med alla som näthatade henne.

Tyvärr fanns det redan då en mörk sida på nätet. Jag fick ta emot hat och hot via mejlen. Jag undrar om det berodde på att jag var tjej och aktiv på nätet, och att det provocerade vissa killar. Hatet gjorde att jag tappade intresset och slutade vara aktiv på nätet. 2004 slutade jag göra hemsidor.

Här kunde historien slutat i minnet av en pionjär och en hjälte. Men det finns mer att berätta, har det sagts till oss. Men det handlar om en sida av Tiger som offentligheten inte känner till.

Men först

Annica Tiger var definitivt en offentlig person och en person med makt på nätet i kraft av sin historia. Hon deltog i debatter som sig själv, både på nätet och ute i verkligheten. Granska makten måste vara och skall vara ett journalistiskt kall. Även om det gör ont i många personer så är det vår förbannade uppgift att granska makten, verkligheten och vad som döljer sig under alla stenar. Om personen avlidit skall vi hedra personen genom att säga sanningen och inte ljuga om personen eller hitta på en massa elände för att dra personen i skiten. Vi hedrar Annica Tiger och våra tankar går till henne och hennes familj men vi gör oss själva och Tiger en otjänst om vi bara nämner det sockersöta utan att nämna det andra hon också sysslade med.

Mörk hemlighet

Jag avstår så här nära hennes bortgång att skriva om vad hon tros ha sysslat med. Jag kan dock säga att det lär inte alls ha varit någon glittrande Princess-saga utan mer en saga om korståg mot alla dem som inte tycker som henne. Främst i frågan om vem som har rätten till ett barn men också i flera andra frågor.
Vi i vår grupp kände inte till hela vidden av hennes verk förrän vi hittade identiteten på en av de som näthatat Helena, min dotter. Personen bakom en av alias:en var, som vi ser det, Annica Tiger! Vi började då söka efter henne på nätet och historien som vevades upp framför oss var så illa att vi inte trodde på det vi läste. Efter hand fick vi/såg vi samstämmiga berättelser från folk som inte tycks känna varandra.

Tappade andan

När vi sammanställde allt material blev det näthat hon kan ha utsatt min dotter för väldigt litet problem. Här föreligger mycket större saker. Vi har uppgifter som om det blev känt skulle kullkasta allt som skrivits om och med denna kvinna. Hon kallades av flera vi talat med för “den första näthataren”. Huruvida det är sant eller inte har fortfarande inte klarlagts. Det jag vet är dock att det florerar både överdrifter och sanningar ute på nätet som försvårar utredningsjobbet. Några är väldigt trovärdiga utan att deras berättelser behöver vara sanna medan andra är mer blygsamma i vad de säger. Vad den exakta sanningen om Annika Tiger skulle jag vilja veta när jag nu hört så vitt skilda berättelser om henne. Jag vill bara veta, för saken skull, inte gå vidare med det.

Vi hoppas innerligt du nu fått frid

Nu när Annica Tiger lämnat jordelivet känns det inte längre så viktigt vem som har rätt eller fel. Jag minns i varje fall hennes fina html-skolor. 

 

Anmärkning:
Vi har fått meddelanden om att någon skriver på nätet att vi för en kampanj mot Annica Tiger. Detta är den enda artikeln om Annica Tiger i denna nättidning. Någon “kampanj” mot henne pågår således inte här.

x

 

10 tankar på “Annica Tiger

 1. Jag läste på en blogg någon som kommenterade inägget om Annika Tiger.

  Att meddelandet om den nya förtalssidan skickades till Annikas familj via Fonus dödsannons samma helg som hon begravdes

  Det skall också länkats till detta inlägg på Fonus.
  De tror också redaktören här är vän med deras motståndare.

  Bara så att ni vet….

 2. Ytterborgen:
  Jag läste på en blogg någon som kommenterade inlägget om Annika Tiger.

  Det skall också länkats till detta inlägg på Fonus.
  De tror också redaktören här är vän med deras motståndare.

  Bara så att ni vet….

  Jag har fått mail om samma sak.
  Det finns många som skriver en massa osanningar på nätet. Inget att bry sig om.

  Jag skall dock konkret svara på dina frågor utan att jag sett texten på bloggen (jag vet inte vilken blogg det gäller men gissar att det är någon vän till Tiger) ifråga:

  Att meddelandet om den nya förtalssidan skickades till Annikas familj via Fonus dödsannons samma helg som hon begravdes

  Om någon skickat något till Fonus om denna nättidning beklagar jag det. Men de kan inte ha gjort det samma dag som Tiger begravdes. Jag skrev artikeln dagen efter hon begravdes. Vi deltager med stor sorg när någon avlidit, vi stör absolut inte en sådan akt och om vi skulle skriva något om Tiger väntar vi tills det gått ansenlig tid från dödsfall och begravning. Förmodligen får vi inte anledning att återkomma till henne mer, vi har mycket annat aktuellt att göra.

  Det skall också länkats till detta inlägg på Fonus.

  Det beklagar jag också och hoppas de tagit bort den länken, vi vill inte figurera på det sättet. Vi jobbar inte så, vi är vanliga människor som slåss för vår heder mot de som näthatat oss. Om någon avlider som vi tror näthatat oss avslutas arbetet genast och våra tankar går till de anhöriga.

  De tror också redaktören här är vän med deras motståndare därför ni alla kommer från Göteborg.

  Jag vet inte vilka deras motståndare är, speciellt inte om de kommer från Göteborg, det är inte heller något jag fokuserat på. Däremot har vi stämt folk på papparättssidan inför domstol. Om jag inte minns fel är det deras motståndare och i sådana fall har vi i den frågan stått på deras sida.

  I övrigt kan jag säga att vi samarbetar inte med någon organisation som sysslar med mamma och pappa-rättsfrågor. Inte heller med personer ur dessa grupper i dessa frågor. Vi näthatar inte och vi använder ALLTID våra egna namn och våra egna IP-nummer. Vi ser det som en dygd att inte dölja vem vi är. Vi vill inte heller beblanda oss med någon annan organisation eller enskilda i andra frågor än att avslöja näthatares identitet.

  Härmed anser jag frågan utagerad!

 3. Kan från säkra källor bekräfta att länken skickades till Tigers familj samma dag den publicerades, alltså den 7 februari. Samma helg som Tiger begravdes.
  Vad exakt för ändringar menar du att du har gjort redaktören? Mer än att ha tagit bort en länk till en förtalssida och tagit bort ett kors som om det varit en dödsannons? Du publicerade texten den 7 februari och då såg den ungefär likadan ut som nu. Så du visste absolut om att hon var avliden.
  Sen vore det högst intressant att få ta del av “bevisen” om att Tiger skulle vara en av skelettkvinnans näthatare. Varför hon isf skulle ödsla tid på något för henne så totalt ointressant.

 4. Cupid:
  Kan från säkra källor bekräfta att länken skickades till Tigers familj samma dag den publicerades, alltså den 7 februari. Samma helg som Tiger begravdes.

  Enligt uppgift skulle en länk postats på Fonus sida. Enligt Fonus har inget sådant postats och inget har tagits bort. Något annan länk känner jag inte till.

  Vad exakt för ändringar menar du att du har gjort redaktören? Mer än att ha tagit bort en länk till en förtalssida och tagit bort ett kors som om det varit en dödsannons?

  Första versionen skrev jag inget om att hon avlidit. När en person påpekade detta lade jag till att hon avlidit mm. Senare ändrade, efter att jag själv kontrolläst artikeln, såg jag att den inte var så bra formulerad och där sådant jag borde tagit bort första gången togs bort alternativt ändrades på.

  Du publicerade texten den 7 februari och då såg den ungefär likadan ut som nu. Så du visste absolut om att hon var avliden.

  Nej, den är radikalt förändrad från första gången. Jag är noggrann med att skriva varsamt om folk som nyligen avlidit.

  Sen vore det högst intressant att få ta del av ”bevisen” om att Tiger skulle vara en av skelettkvinnans näthatare.

  Ja, det tror jag många skulle tycka vara intressant.

  Varför hon isf skulle ödsla tid på något för henne så totalt ointressant.

  Ja, varför? Vi har rent allmänt undrat länge och undrar fortfarande varför vissa slösar tid på att näthata, skriva på Flashback, skapa mängder av bloggar bara för att förtala folk och förfölja andra i flera år. Det är verkligen en gåta. När man hittar dem förnekas all inblandning på ett sätt som är rent löjligt men framför allt väldigt fegt.

  Jag skrev förut att Tiger-frågan är utagerad för oss. Så är det fortfarande!
  Mitt Tiger-minne består i hennes HTML-sidor som jag läste mycket och ofta i förr och så vill jag ha det.

 5. Anonym:
  https://internetstiftelsen.se/press/pressmeddelanden/internetpionjaren-annica-tigers-webbsidor-bevaras-av-internetmuseum/

  Fast ni gillar ju inte länkar ? Hennes rum är i alla fall granne med en annan känd
  persons, avliden sedan länge och med samma initialer. Hos internetstiftelsen.
  Med utsikt ! Över vatten och land.

  Vi fick under en tid massor av länkar till porrsidor, sidor med döda människor och en massa annat skit. Därför stängde vi ett tag av möjligheten att lägga in länkar. Men nu är det öppet igen!

  Vad du menar med det andra förutom länken till Annicas museumsida förstår vi inte.

 6. REDAKTIONEN: Vi fick under en tid massor av länkar till porrsidor, sidor med döda människor och en massa annat skit. Därför stängde vi ett tag av möjligheten att lägga in länkar. Men nu är det öppet igen!

  Vad du menar med det andra förutom länken till Annicas museumsidaförstår vi inte.

  Vet ni alltså inte om att Internetstiftelsen finns ute i verkliga livet och inte bara på nätet ?

 7. Anonym: Vet ni alltså inte om att Internetstiftelsen finns ute i verkliga livet och inte bara på nätet ?

  Jo, självklart! Men vi vet inte vad du menar med det. Tala ur skägget första gången så slipper det bli långa följetonger av allt.

 8. Hon fick sparken från Tele2 när de upptäckte att hon använde Tele2 mot sin fiender. Hur hon använde sina tillgångar där vet jag inte, kanske avlyssnade dem.

Kommentarer är stängda.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer