Anklaga någon som brottslig

Vi har tidigare berättat att det inte är tillåtet att anklaga någon för att vara brottslig oavsett om denne är en brottsling eller inte. När man lägger ut sådana uppgifter lägger man också ut personuppgifter vilket inte är tillåtet enligt våra lagar. Nu har en person som inte kände till att det inte är tillåtet åtalats för att påstå en person är en brottsling.

Avled i armarna på sambon

Sambon sköts till döds utanför sitt hem och dog i armarna på kvinnan. Innan han avled berättade han vem som skjutit. Skjutningen kan vara ett resultat av vem som har rätten till drogförsäljning i en förort. Kvinnan meddelade polisen vad sambon berättat som tog in den misstänkte men friades i domstol för denna sak. Han dömdes däremot till 3 års fängelse för andra brott.

Lade ut på Facebook

I sin bestörtning att den skyldige inte dömdes för det lade hon ut den misstänktes personuppgifter med bild på sin Facebooksida. Facebooksidan är bara öppen för vänner men på något sätt fick folk kopplade till dem misstänkte reda på detta som anmälde det till polisen.

Det är absolut olagligt

Det är absolut olagligt att lägga ut uppgifter på det sätt kvinnan gjort. Vi kan förstå hennes reaktion med att lägg ut dessa uppgifter och tror hon kommer att dömas till ett lågt straff eftersom det finns förmildrande omständigheter. Men i övrigt är det absolut förbjudet att lägga ut andra personuppgifter och påstå att denne är en brottsling helt oavsett om det är sant eller inte. Åklagare Håkan Johansson:

Jag bedömer att det som hon gjorde är brottsligt och då är jag skyldig att åtala. Det är förbjudet att lägga ut den här typen av uppgifter på Facebook och andra grupper
Källa: Aftonbladet

Åklagaren vill inte uppge vilket straff han kommer att yrka på men säger att det kommer att handla om ett bötesstraff. Dessutom kan Amanda komma att få betala rättegångskostnaderna.
Källa: Aftonbladet

Anonyma som gör på samma sätt

På Flashback läggs kolossalt mycket personuppgifter ut med påståenden om att de är brottslingar, inte sällan läggs uppgifterna ut som protokoll från domstolar. Men det räcker inte för folk på Flashback de sträcker sig ännu längre med att också diskutera ingående om den de pekat ut som brottsling och i många fall lägga mer i dennes brottsliga karriär än vad som framkommit, oftast är det rena påhitt och lögner. Än värre blir det om personen de diskuterar friats. Uppgifterna om de friade personerna ligger kvar på Flashback som folk under deras liv kan googla fram med stora problem för den omtalade.

Endast anonymiteten skyddar dem

Det är bara för att de är anonyma som de inte åtalas. Så fort de anonymas personuppgifter blir kända kommer de att åtalas om någon pekar på dem och brottet för myndigheterna. Vi har mängder av personuppgifter på de anonyma. Flera av dem har lagt ut personuppgifter på Flashback varav flera är domstolsdokument. Vi kommer framöver kontrollera om dessa fortfarande lägger ut sådana uppgifter på Flashback. Om de gör det kommer vi lämna över våra uppgifter till åklagare. Det innebär att hundratals på Flashback kan vänta brev från åklagare.

Vi ger dem en chans

Till skillnad mot de av oss som hängts ut på Flashback utan chans att slippa bli uthängda ger vi uthängarna en chans att slippa åtal. Vi vill visa att vi inte är som dem på Flashback men vi vill också visa att man inte skall gå fri från brott om man inte visar att man ångrar sig genom att sluta lägga ut sådana uppgifter. En journalist som hänger på Flashback  som vi vet vem det är och några till kommer vi dock inte att ge denna chans.

Sensmoral

Vad vi egentligen vill säga med detta är att man enligt våra lagar inte får lägga ut personuppgifter och kalla denne för brottsling vare sig det är sant eller inte. Man får inte heller lägga ut domstolsprotokoll som innehåller personuppgifter och/eller misstankar om brott även om den misstänkte friats. Man får inte ens lägga ut sådana uppgifter i en sluten grupp som vem som helst riskerar bli medlem i. Det är alltså absolut olagligt och kan leda till ett åtal med stora kostnader för den åtalade. Normalt handlar det om böter som kan ligga på runt 10.000 kr med tillhörande betalning av rättegångskostnaden som kan uppgår till flera hundra tusen kronor. Vill du riskera det?

Källa: Aftonbladet

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer