Företagarhatare

Finns det legitimt förtal?

Allt för ofta förtalas eller kränks folk på Flashback enligt deviset :

Här förtalar vi ingen, vi säger bara det som är sant och det som åklagaren påstår.

Det har faktiskt ingenting med saken att göra. Förtal är det när du för fram uppgifter som är ägnade att framställa någon som “brottslig eller eljest klandervärd i sitt levnadssätt”. Det kan vara hur sant som helst. Att sprida ofördelaktiga uppgifter om folk är inte tillåtet och är ofta straffbart, även om uppgifterna är sanna eller åklagaren påstår det.

Mängder av det som skrivs på Flashback är självklart och klockrent förtal. Det är inte förenligt med svensk lag att offentligt skriva ut att någon är dömd, eller något annat klandervärt till höger och vänster utan legitim anledning. Legitim anledning kan vara en åklagare, vittne eller i en polisanmälan. De legitima beskrivningarna får inte återges utanför sitt sammanhang som en sanning av folk som inte har en legitim orsak till det. Det är straffbart, definitivt!

Ett annat argument mot oss som letar näthatare är följande:

Kamelfittan
Man får lätt uppfattningen att de själva ägnar sig åt förtal, bland annat har ÅnkelGunnar svartmålats grovt och hotats på deras forum, även jag får mina slängar av sleven.

kamelfittan är en oväntat okunnig person i dessa och flera andra frågor. För det första så kan inte en anonym användare förtalas i lagens mening då det är likställt med att förtala Kalle Anka. Det går också att hota en anonym användare hur mycket som helst så länge användaren är helt anonym. Inga brott är begångna. Men det viktigaste är att det sk förtalet mot ÅnkelGunnar, eller andra användare, håller sig på rätt sida av lagen också om alla kände till vilka de var. Vi i vår grupp är nämligen väldigt noggranna med att inte bryta mot lagen själva.

Vi har yttrandefrihet på riktigt.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer