kränkande klipp

1000 åtalas för kränkande klipp

Danska rättsväsendet fungerar bättre än det Svenska gällande kränkningar på nätet. 1000 personer har spridit kränkande klipp vidare till andra och åtalades. Danska rättsväsendet letade upp alla som spridit klippet. Det skulle aldrig någonsin hända i Sverige. I Sverige hade de alla fått svaret “inte påkallat av allmänt intresse” som är en del av förordet till förtalslagen. Det uttrycket används dock som ursäkt att slippa utreda till i stort sett allt personrelaterat som anmäls.

Spred kränkande klipp via Messenger

Messenger är som mejl. Man kan skicka meddelande till utvalda personer dolt för andra att se. Det hjälpte inte för de som skickade klippet vidare åtalades. Klippet handlade om två personer under 18 år som hade sex.

900 dömdes

Så mycket som 900 av 1000 åtalade dömdes för att de spridit klippet vidare. Hur Danskt rättsväsende hunnit med det döljs i mystik eftersom Svensk rättsväsende inte hinner med sådana mål. Det är just för att inte det skall bli för stor påfrestning för Svenskt rättsväsende som meningen “inte påkallat av allmänt intresse” tillkommit i förtalslagen. Samma förordstext används också regelvidrigt till flera andra lagar fast det inte står så i förorden för de lagarna. Hur det kan gå till så utan att någon reagerar är märkligt.

Vi behöver nya lagar mot kränkningar på nätet

Flera lagar borde strykas och nya skrivas utan förord som sedan i princip ogiltigförklarar lagen. Lagarna måste vara tydliga så att alla förstår innehållet och man måste alltid testa övertramp i domstol. När det är som det är idag struntar nätaktivister i lagen och gör precis som de vill med stort lidande för de som drabbas som följd.

Anonyma lagbrytare på nätet

För anonyma som inte går att hitta efter lagbrott skall ansvaret skickas en nivå högre till den som har ansvaret för plattformen där lagbrottet sker. Om inte heller den personen går att hitta skickas ansvaret ytterligare ett steg upp. Om ingen av dem i kedjan uppåt kan hittas skall nätsidan blockeras från att visas i Sverige. Så fungerar det ungefär i verkliga livet. Alla som varit delaktiga i att ett brott kan utföras och delaktiga i att brottslingen inte kan åka fast riskerar att åtalas för medhjälp. Det är inte mer än rätt att samma regler gäller på nätet också.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer