Näthatare lider av psykisk ohälsa

Förmodligen har vi alla nu för tiden stött på fenomenet “näthat” och de flesta av oss tycker de lider av psykiskt ohälsa. De vanligaste kommentarerna när man i goda sällskap diskuterar detta är “hur är de skapta som sitter och skriver sådan skit” och “det måste vara något fel på dem”. Det sista är precis vad det är, det är något fel på dem. Psykologen och internetforskaren John Suler kallar fenomenet ”Online disinhibition effect”. Det finns ingen bra översättning på det men man skulle kunna säga att det betyder “internetskapande hämningslöshetseffekt” som egentligen betyder “upplösande av de sociala kontrollmekanismerna under internetanonymitet”.

John Suler

Filosofie doktor John Suler har jobbat med människans interneteffekter i 20 år. Han har skrivit en mängd böcker, tidskrifter och artiklar i ämnet och han har kommit fram till att näthatare är psykiskt sjuka. Vi kan med gott samvete påstå att han vet vad han talar om.

Det är något i själva tekniken som ger dem psykiskt ohälsa

Upplösande av de sociala kontrollmekanismerna sker genom den använda tekniken. Det är alltså dator, internet och att man kan vara helt anonym som väcker den slumrande psykiska ohälsan. Tidigare har man aldrig kunnat vara helt anonym på ett enkelt sätt men framför allt mötte man förr aldrig omedelbar respons på det man skriver. Idag med vår nya teknik möter man omedelbar respons på det man häver ur sig, en respons som ger näthataren tillfredsställelse. Det är alltså tekniken som väcker dessa hämningslösa känslor som har fallenhet, dvs lider av psykiskt ohälsa att agera på detta sätt. Samma personer är förmodligen knäpptysta i grupp ute i verkligheten utan sin anonymitet.

Vad väcker sjukdomen i dem

Det är i huvudsak sex faktorer som bidrar till det väckta beteendet på nätet:

 1. Dissociativ anonymitet
  Möjligheten att vara anonym vilket ger en känsla av att beteendet inte kan kopplas till verkliga livet vilket tar bort känslan av ansvar för sina handlingar. Detta kan uttryckas i “jag skriver vad fan jag vill om Sven det kan ingen göra något åt”.
 2. Osynlighet
  Utan social kontakt eller upplevd kroppsspråk får de en känsla av osynlighet vilket gör att de inte ser att de har något ansvar för vad de skriver i sin anonymitet eftersom ingen vet vem det är.
 3. Asynkronitet
  Det är inte tidsbundet, kan posta när man vill. Vilket skapar känslan av att man äger internet som man själv bestämmer reglerna för.
 4. Solipsistisk intrusion
  De kan inte se den de skriver därför skapar de en fantasihistoria kring sitt offer. De uppfattar helt enkelt inte hatobjekten som riktiga människor. Det händer ju på ett forum ute på internet, om den omskrivna inte tål det får väl denne låta bli att läsa det som skrivs, heter det.
 5. Dissociativ fantasi
  Näthataren leker med verkligheten som i hans hjärna handlar om ett fantasispel denne kan sätt på och stänga av efter behov. I hatarens värld finns inte tanken att den han skriver om kommer att läsa det, ännu mindre att denne kommer att ta tag i det, hitta näthataren och ge igen.
 6. Minimering av auktoritet och få kontroll
  Avsaknaden av auktoriteter som polis och andra myndigheter på nätet skapar en känsla av allsmäktighet. Man kan skriva om vad man vill, på nätet finns inga snutar och man bestämmer själv sina regler. Om någon ifrågasätter denna inbillning tappar näthataren fotfästet och uttrycker sig på ett sätt att man kan direkt i texten ana dennes psykiska ohälsa.

Mörka triaden

Andra som också forskat i frågan har visat att näthatare befinner sig inom den så kallat “mörka triaden” som består av:

 1. Narcissism
  Kännetecknas av en storslagen självbild, dvs en grandios personlighet som skapar en egenskap av egoism och avsaknad av empati.
 2. Machiavellisk
  Stå för att man är beredd att göra vad som helst för att nå toppen i en social hierarki. I detta fall den anonyma hierarkin på internet. Det kan yttra sig i kampen om att vara först med att hänga ut en misstänkt gärningsman. Viljan att vara först ger oftast den effekten att man hänger ut fel personer vilket inte bekommer näthataren det minsta.
 3. Antisocial personlighet (kallades förut för Psykopat)
  Karaktäriseras av en bristande respekt för andra människors rättigheter, bristande förmåga att känna skuld och bryr sig inte om sociala normer. De visar också brist på ångerkänslor, empati har har svårt för ansvar och är likgiltiga inför andra.
 4. Sadism
  Som egentligen inte ingår i triaden som självständig punkt (triad= 3) står för en person som upplever njutning av att tillfoga någon annan människa smärta. Njutningen kan även bestå av att förödmjuka någon under tydligt uppvisande av glädje.

Mer vill mer ha

Studierna kring näthat har visat att ju mer dessa sysslar med näthat ju mer kan man se att kriterierna här ovan uppfylls. Det vill säga att ju mer de näthatar ju mer fastnar de i det eller ju mer sjuka blir de.

Vi har alltid hävdat

Vi har alltid hävdat att näthatare lider av psykisk ohälsa eller brutalare uttryckt, de är inte friska. De skrifter vi hittat i ämnet har visat att vi haft rätt hela tiden.

REDAKTIONEN

Träffar: 5

 •   
 •   
Antal "Träffar:" och "Facebook-delningar" gäller från 2020-05-05.

KOMMENTERA HÄR - 0 kommentarer är postade

 • 2018-07-29 kl. 09:43
  Permalänk

  Ett mycket bra inlägg om trollen på nätet. Det bästa jag sett faktiskt. Nu börjar jag förstå varför de bär sig så illa åt.

    [CITERA]

 • 2018-07-29 kl. 10:49
  Permalänk

  Jag håller med föregående, ett mycket bra inlägg om näthatare.

  Jag postar på flashback ibland men funderar på att sluta med det man får ändå aldrig något vettigt därifrån.

  /Jocke

    [CITERA]

 • 2018-07-29 kl. 10:51
  Permalänk

  Tack till Ripper och Jocke här ovan!
  Vi har fått mycket beröm för artikeln på från annat håll också. Det glädjer oss att det gillas.

    [CITERA]

 • 2018-07-30 kl. 11:12
  Permalänk

  Hur är det med *******.se då ? Som ni ju stöder …

    [CITERA]

 • 2018-07-30 kl. 13:17
  Permalänk

  Anonym:
  Hur är det med *******.se då ? Som ni ju stöder …

  Problemet för dig är att något sådant stöd finns inte vare sig åt ena eller andra hållet. Det är inte av god sed att haspla ur sig påståenden hur som helst.

    [CITERA]

 • 2018-07-31 kl. 08:30
  Permalänk

  Rubriken ? HAR ni inget automatiskt rättstavningsprogram ? Eller är ni ordblinda ?

    [CITERA]

 • 2018-07-31 kl. 13:02
  Permalänk

  Anonym:
  Rubriken ? HAR ni inget automatiskt rättstavningsprogram ? Eller är ni ordblinda ?

  Du glömde värmeslag!
  Tack för påpekandet!

    [CITERA]

 • 2018-08-01 kl. 14:52
  Permalänk

  Är detta en artikel som handlar om bla mig?

  ……………………………..
  Svammel är ändrat!
  REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-08-02 kl. 00:46
  Permalänk

  Bra skrivet!!
  Ni är de enda som tar näthatet på allvar!!
  Strongt!!

    [CITERA]

 • 2018-08-02 kl. 01:07
  Permalänk

  Boken:
  Bra skrivet!!
  Ni är de enda som tar näthatet på allvar!!
  Strongt!!

  TACK!
  Nu blev det lite roligare att jobba med detta.

    [CITERA]

 • 2018-08-07 kl. 13:59
  Permalänk

  Tror ni på fullt allvar att ###### är vid sunda vätskor ?
  Däremot är hans yngre medhjälpare konstigt nog just det. Bara helt utan moral, etik och konsekvens.
  …………………………..
  Antydningar av personer som kan kännas igen är inte tillåtet
  /REDAKTIONEN

    [CITERA]

 • 2018-08-07 kl. 18:59
  Permalänk

  Anonym:
  Tror ni på fullt allvar att ###### är vid sunda vätskor ?
  Däremot är hans yngre medhjälpare konstigt nog just det. Bara helt utan moral, etik och konsekvens.
  …………………………..
  Antydningar av personer som kan kännas igen är inte tillåtet
  /REDAKTIONEN

  Du brukar påstå det ena och det andra. Eftersom du påstår saker om oss också har vi har facit över träffsäkerheten i dina påståenden. Med det som bakgrund kan vi säga att dina påståenden träffar helt fel.

  Ett bra tips om du skall döma andra är att först visa bevis på det du vill döma.

  Jag är helt säker på att du är fel person att tala om moral, etik och konsekvens.

  Vad är det som gör att hatare av oss läser oss, alltså på tal om “sunda vätskor”?
  Det verkar finnas en del personer som vägrar läsa här men ändå kan varenda stavelse.

    [CITERA]

 • 2019-01-15 kl. 21:02
  Permalänk

  Absolut , jag skulle villja gå längre och säga att det alla gånger är en person som mår och mått mycket dåligt under lång tid, och genom att vara anonym kan han/hon fortsätta. Personen kan vara organiserad och slarvig. De kan vara vem som helst , yrke lön har ingen betydelse. Men dom har ofta en bakomliggande persolighets störning . På vissa syns det genom slarvig klädsel andra kan vara perfektionister. Men dom är enligt min mening svaga människor med en förvrängd självbild och objektet är den onda . Rädda människor. Min egen åsikt är att man måste handla snabbt och kraftigt mot dessa annars blir det en lång och plågsam process. Hinder finns såklart , ingen vill bli föremål för rättslig prövning tex misshandel av näthataren. Förlora arbete och bli föremål för kriminalvården, Men ibland måste det ske undantag. Ett exempel på att när regler följs så kan det sluta med en katastrof kommer nedan . Polisen gör inget, förrän det finns bevis för våld eller bevis för en hotbild , då vill dom ha det på ett silverfat. Annars läggs utredningen ned.
  Ett bra undantag från regler är planet som kraschade över Hudsson River 2009 . Haverikommission konstaterande att hade besättning följ gällande regler och hantering vid en sådan krasch hade alla ca 200 passagerare dött . Nu överlevde alla , tror någon bröt armen .
  Så regler måste ibland brytas för att livet ska få fortsätta

    [CITERA]

 • 2019-01-15 kl. 21:28
  Permalänk

  Axel:
  Absolut , jag skulle villja gå längre och säga att det alla gånger är en person som mår och mått mycket dåligt under lång tid, och genom att vara anonym kan han/hon fortsätta. Personen kan vara organiserad och slarvig. De kan vara vem som helst , yrke lön har ingen betydelse. Men dom har ofta en bakomliggande persolighets störning . På vissa syns det genom slarvig klädsel andra kan vara perfektionister. Men dom är enligt min mening svaga människor med en förvrängd självbild och objektet är den onda . Rädda människor. Min egen åsikt är att man måste handla snabbt och kraftigt mot dessa annars blir det en lång och plågsam process. Hinder finns såklart , ingen vill bli föremål för rättslig prövning tex misshandel av näthataren. Förlora arbete och bli föremål för kriminalvården, Men ibland måste det ske undantag. Ett exempel på att när regler följs så kan det sluta med en katastrof kommer nedan . Polisen gör inget, förrän det finns bevis för våld eller bevis för en hotbild , då vill dom ha det på ett silverfat. Annars läggs utredningen ned.
  Ett bra undantag från regler är planet som kraschade över Hudsson River 2009 . Haverikommission konstaterande att hade besättning följ gällande regler och hantering vid en sådan krasch hade alla ca 200 passagerare dött . Nu överlevde alla , tror någon bröt armen .
  Så regler måste ibland brytas för att livet ska få fortsätta

  Ja, det finns tillfällen då lagen inte får vara ett hinder, som att rädda liv eller stoppa en våldsverkare. Kanske kan det vara ett sätt att stoppa näthatare, dvs freda sig mot dem med fysiskt våld.

    [CITERA]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer